Home » Life & Style » Ora de vară 2021. Când dau românii ceasurile cu o oră înainte și ce influențe poate avea trecerea la oră de vară asupra sănătății

Ora de vară 2021. Când dau românii ceasurile cu o oră înainte și ce influențe poate avea trecerea la oră de vară asupra sănătății

Alexandru Cazacu / 26.03.2021, 14:14
Ora de vară 2021. Când dau românii ceasurile cu o oră înainte și ce influențe poate avea trecerea la oră de vară asupra sănătății

Nu mai este mult și vom da ceasurile înainte cu o oră. În acest weekend, în noaptea de 27 spre 28 martie trecem la ora de vară. Mai departe, veți putea afla ce influențe poate avea această schimbare asupra sănătății.

Ora de vară 2021. Când dau românii ceasurile cu o oră înainte

Așadar, duminică trecem la ora de vară, această zi fiind și cea mai scurtă din an. De ce facem acest lucur? Ei bine, pentru a ne folosi cât mai mult lumina zilei, astfel economisindu-se energia electrică. De-a lungul timpului, schimbarea orei a fost foarte controversată și a creat multe nemulțumiri. Mai mult, unii specialiști susțin că această schimbare poate duce la unele probleme de sănătate.

România se află printre statele Uniunii Europene în care a fost introdusă ora de vară, așadar, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre UE și se aplică pentru perioada dintre ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie).

Ce influențe poate avea trecerea la oră de vară asupra sănătății

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, schimbările ritmului biologic ar putea aduce efecte mai serioase. De asemenea, unii specialiști sunt de părere că trecerea la ora de vară poate afecta sănătatea psihică, până în momentul acomodării.

”Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program. Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că aceștia dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, prof. asistent la Universitatea Yale, potrivit Mediafax.

Când dau românii ceasurile cu o oră înainte
Când dau românii ceasurile cu o oră înainte

De asemenea, un studiu făcut de oamenii de știință australieni în 2008 arată că riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai ridicat decât în restul anului. Mai mult de atât, un alt studiu din 2008, din Suedia,a descoperit că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 – 10% în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Printre schimbările care pot apărea în organismul tău odată cu trecerea la ora de vară se numără:

  • dereglări hormonale;
  • oboseală;
  • scăderea vigilenței;
  • afectarea sănătății psihice;
  • stări de anxietate și debusolare.

Mai mult de atât, multe studii au arătat că, odată trecerea la ora de vară, au loc mai multe accidente rutiere din cauza senzației de oboseală.

Ora de vară în România

Convenţia fusurilor orare a fost semnată de România în anul 1979. Însă, abia în anul 1997 a intrat în vigoare Ordonanța nr. 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”.