Home » Life & Style » Orașul din Italia cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Care este secretul recordului mondial de longevitate

Orașul din Italia cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Care este secretul recordului mondial de longevitate

Voicu Costin / 03.06.2022, 15:44
Orașul din Italia cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Care este secretul recordului mondial de longevitate

Un orășel izolat de munte de pe insula italiană Sardinia, care are mai puțin de 2.000 de locuitori, a stabilit un record mondial de longevitate. În momentul de față sunt peste 10 rezidenți care au ajuns la vârsta centenarului. Care este orășelul din lume care se mândrește cu cei mai mulți centenari din Italia și cum se simt la respectabila vârstă?

Centanarii sărbătoresc din plin

Vittorio Lai și-a sărbătorit ziua weekendul-ul acesta. El s-a alăturat celorlalți consăteni care au ajuns la respectabilă vârstă de 100 de ani. Spune că vârsta nu este un impediment pentru el și nici o scuză, deoarece îi place să fie foarte activ: conduce zilnic și ocazional merge la vânătoare de mistreți. Piuccia Lai va împlini și ea 100 de ani săptămâna aceasta și este la fel de activă. Femeia călătorește des cu avionul la Milano, unde își vizitează copiii.

Sardinia este una dintre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de persoane care au atins vârsta de 100 de ani, pe insulă trăind în momentul de față 534 de centenari. Diferența dintre Sardinia și micul orășel, Perdasdefogu, numărul centenarilor este de 16 ori mai mare decât media națională (în orașul Perdasdefogu). Acest lucru se datorează raportului dintre numărul de persoane care trăiesc în acest oraș și numărul oamenilor care au depășit vârsta de 100 de ani.

Perdasdefogu a intrat în cartea recordurilor din 2012

Micul orășel Italian a devenit celebru încă din anul 2012. Atunci, familia Melis, formată din nouă frați și surori, a intrat în Guinness World Records ca fiind cei mai bătrâni frați în viața din lume, având în total 818 ani. Cel mai longeviv cetățean al orașului a rămas Consolata Melis, cea mai mare dintre frați, care a murit în 2015, la 108 ani. În prezent, cel mai în vârstă locuitor al orașului este Antonio Brundu, care va împlini 104 ani în martie.

Pentru că oamenii ajunși la vârsta centenarului să se simtă speciali pentru că au reușit această performanță, locuitorii acestui oraș organizează o mică petrecere la care participă toată lumea. Cazul nu a rămas străin de urechile jurnaliștilor. Ei au vrut să afle povestea de viață a lui Vittorio, așa că o echipă s-a deplasat la fața locului.

Vittorio le-a povestit reporterilor că a vânat primul lui mistreț la vârsta de 13 ani, într-o vreme în care „vânătoarea salva orașul de foame.” A mai spus că în viața lui a avut „sute” de locuri de muncă: „Am fost cioban, muncitor, hamal și bucătar, dar fără să știu să gătesc.” Inclusiv soția lui, Maria, are o vârstă respectabilă. A împlinit în acest an frumoasa vârstă de 97 de ani.

Piuccia Lai își va sărbători ziua pe 21 februarie, la Milano, unde se va întâlni cu primarul, Giuseppe Sala. „Am trecut prin foamete și am votat pentru prima dată pe 2 ianuarie 1946. Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio.” Femeia este foarte fericită și împlinită în momentul de față și își dorește să ajungă la respectabila vârstă de 110 ani sau poate chiar mai mare.

Care este secretul logevităţii în Perdasdefogu?

Oameni spun că aerul curat, stilul activ de viață, dieta cu multe legume proaspete ajută foarte mult la stilul de viață sănătos pe care oameni ajunși la vârsta centenarului l-au avut.