Home » Life & Style » Orașul din România care are străzi pavate cu aur. „Există pe orice drum, oriunde ai păşi”

Orașul din România care are străzi pavate cu aur. „Există pe orice drum, oriunde ai păşi”

Voicu Costin / 22.05.2022, 17:18
Orașul din România care are străzi pavate cu aur. „Există pe orice drum, oriunde ai păşi”

Un oraș din România este unic și poate la fel de unic în toată lumea. Pare greu de crezut că unul dintre orașele de pe teritoriul țării noastre poate avea străzi pavate cu aur. Chiar în basme și povești cu regi și regine mai auzeam astfel de lucruri, care încă pare greu de crezut. Cum s-a ajuns la acest lucru și care este orașul din România care se poate mândri cu unicele sale drumuri?

Orașul din România care are drumuri de aur

Baia Sprie din județul Maramureș are drumurile pavate cu aur. Conform spuselor primarului, aurul se regăsește în special pe orice drum care ajunge până pe Dealul Minei. El este convins că bucăţile de asfalt conţin mici cantități de aur.

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”,  a explicat Dorin Paşca, primarul oraşului, conform Vocea Transilvaniei.

Mai mult, edilul vrea să înflorească turismul, astfel că el își dorește să facă un drum special pentru turiști, care ar începe la Nistru și s-ar termina la Băiuț. El susține că tot drumul este unul istoric.

„Ne-am gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ. Pe toate aceste cărări, strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu maşinile”, declara Dorin Paşca.

Informații despre Baia Sprie

Baia Sprie este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Baia Sprie (reședința), Chiuzbaia și Tăuții de Sus, și din satul Satu Nou de Sus. Are o populație de 15.476 locuitori (2011). A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este aminită prin anii 1141 la colonizarea sașilor în regiune. În anul 1329 localitatea este atestată sub numele de Mons Medius. În anul 1774 este publicată prima cercetare științifică a exploatării de minereuri.

Etimologie

Etimologia numelui localității: Baia (din subst. baie „exploatare minieră subterană; mină, ocnă”) + Sprie, derivat din adj. aspriu, asprie „cam aspru”, prin căderea lui a- inițial, ca determinant al unui apelativ de genul luncă sau vale, înlocuit cu baia „mină”.

Monumente istorice

  • Centrul istoric al orașului (secolele XVIII-XIX);
  • Casa de lemn Csaszi(1754);
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului (1793);
  • Capela Calvaria (secolul XVII);
  • Hotel Corona (1890-1909);
  • Sediul Oficiului minelor (azi, sediul Primăriei) (1733);
  • Biserica reformată (1889-1890);
  • Biserica romano-catolică Sf. Maria (1846-1858);
  • Școala Generală nr. 1 Baia-Sprie (1880).
  • Biserica romano-catolică din Tăuții de Sus
  • Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Satu Nou de Sus.

Începând cu data de 15 august 1997, orașul Baia Sprie are la granița dintre centrul vechi și centrul nou o statuie numită „Minerul” realizată de sculptorul Adi Joseph. Personaj pitoresc, aproape boem, a creat o lume fascinantă din lemn, pe care a însuflețit-o cu harul și talentul său în peste 40 de altare în biserici și mănăstiri din România. Sculptor de o deosebita valoare Adi Joseph lasă în urma sa și această minunată operă închinată minerilor din orașul Baia Sprie.

Din 1876 există la Baia Sprie există și o fanfară a minerilor, care în zilele de sărbătoare evolua pe străzile orașului. Aceasta și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în prezent.