Home » Life & Style » Pașaport pentru copii. Ce acte sunt necesare și ce taxă se achită, în 2022

Pașaport pentru copii. Ce acte sunt necesare și ce taxă se achită, în 2022

Voicu Costin / 23.02.2022, 20:07
Pașaport pentru copii. Ce acte sunt necesare și ce taxă se achită, în 2022

Vacanțele în familie au început să fie din ce în ce mai numeroase, iar touroperatorii sunt mereu pregătiți să ofere cele mai bune vacanțe grupurilor de turiști. Hotelurile sunt pregătite să cazeze familii și pregătesc adesea pachete cu diferite activități atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Dar dacă alegeți să părăsiți țara, iar în familie aveți un minor, va trebui întocmit un pașaport. Ce acte sunt necesare și ce taxă se achită, în 2022?

Acte necesare pașaport copii în 2022

Vacanțele în familie sunt cele mai frumoase atât pentru părinți cât și pentru copii. Stațiunile de la mare și cele de la munte sunt adesea umplute de familii cu copii, pentru că distracția și bucuria momentelor petrecute împreună sunt de nedescris! Dar ce ne facem dacă vrem să alegem o destinație străină? Cum pot copiii să călătorească, dacă nu au buletin și mai sunt și minori? Pentru acest lucru s-a inventat pașaportul. El va fi singurul document pe care copiii îl vor prezenta autorităților din țările străine.

Cum puteți obține un pașaport, ce acte vă sunt necesare și care este taxa pentru a obține un astfel de document?

Pașapoartele diferă în funcție de vârsta copiilor.

Acte necesare pașaport copii în 2022, pentru cei cu vârstă de până la 14 ani

  • certificatul de naștere al copilului, în original;
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal (original);
  • dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al minorului (dacă există).

În cazul în care cererea de eliberare a pașaportului este formulată de un singur părinte, acesta va avea nevoie de procura de împuternicire din partea celuilalt părinte.

Acte necesare pașaport minor în 2022, pentru copiii cu vârstă de peste 14 ani

  • cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie a minorului (în original)
  • certificatul de naștere al minorului
  • declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date de ambii părinți (în original sau duplicat de pe actul original)
  • dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului (în original)
  • pașaportul anterior al minorului (dacă există)

Documentele pentru obținerea pașaportului pentru minor se depun personal de către minor, fiind nevoie de prezența acestuia la ghișeu, în mod obligatoriu! Actele pentru solicitarea pașaportului pentru copii se pot depune rapid, fiind nevoie doar de o programare online pe site-ul DGP.

Taxă eliberare pașaport pentru copii în 2022

În cazul pașaportului simplu electronic, taxa este de 258 de lei pentru minorii cu vârste de peste 12 ani. În cazul celor sub 12 ani, taxa este de 234 de lei. Pașaportul simplu temporar are o taxă unică de 96 de lei, indiferent de vârsta minorului.

Cererile pentru eliberarea pașaportului pentru copii depuse în țară se soluționează într-un termen de 15 zile lucrătoare. Pentru ridicarea pașaportului, indiferent de tipul acestuia, persoana trebuie să prezinte un document de identitate valabil, însoțit de certificatul de naștere al minorului sub 14 ani, în copie sau în original. După îndeplinirea formalităților sunteți gata de plecare împreună cu familia voastră!