Home » Life & Style » Planta-minune care a cucerit lumea științifică. Motivul uimitor pentru care este considerată specială

Planta-minune care a cucerit lumea științifică. Motivul uimitor pentru care este considerată specială

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 13:14
Planta-minune care a cucerit lumea științifică. Motivul uimitor pentru care este considerată specială

Planta-minune care se găsește doar în Buzău a reușit să cucerească lumea științifică. Află care este motivul pentru care această plantă este una specială.

Planta-minune din România poate fi folosită la multe lucruri

Urzica din Coreea este planta bună la toate, urmând a fi omologată la stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. La nivelul Europei, planta respectivă poate fi găsită doar în Buzău, iar denumirea sa științifică este Perilla Frutescens. Horticulorii încă fac mai multe cercetări în cazul plantei care a reușit să fie atât de apreciată în țările asiatice. Aceasta este utilizată atât ca plantă alimentară, fiind un foarte bun condiment datorită aromei sale.

”În Europa, urzica de Coreea nu este cultivată şi putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate pe bătrânul continent. Pe scară largă, se cultivă în Asia, în special în Coreea de Sud, unde ocupă locul doi sau trei în cultură, pe suprafeţe imense. Acolo nu-i nicio masă fără perilla, pentru că reprezintă un aliment de bază. Planta s-a adaptat foarte bine şi nu necesită cerinţe dificile”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru.

Această plantă crește sub forma unei tufe, iar datorită aromei sale sunt șanse foarte mari să câștige un loc important în bucătăria românească. Planta poate fi consumată atât în forma sa crudă cât și gătită. Frunzele sunt cele care în mod special sunt recomandate pentru consum, putând fi preparată atât în salate cât și în preparatele tradiționale.

”Nu avem corespondent în România, având o aromă distinctă. Sunt în România plante din această familie, vorbim de familia lamiacee, ca urzica, buzuiocul, dar este total diferită faţă de plantele care se găsesc la noi şi ceea ce este interesant este că este şi o plantă meliferă, practic secretă nectar şi polen pentru albine. E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine”, spune cercetătorul buzoian.

planta-minune
Urzica din Coreea este un bun condiment si totodata are si proprietati farmaceutice

Proprietățile medicinale ale plantei

Pe lângă aroma sa, această plantă-minune are și proprietăți farmaceutice însă este utilizată și în producția de parfumuri.

”Poate fi consumată în preparate culinare, chiar şi pentru sărmăluţe; degajă o aromă plăcută. Este cunoscută şi ca cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică. Mai mult, este utilizată şi în industrie. De aici se extrage şi uleiul de perilla, apreciat ca ulei alimentar, ulei folosit la aromatizarea lumânărilor, pentru industria cosmetică, chiar şi în aviaţie ca ulei pentru avioane”, spune Costel Vânătoru.

După ce procesul de aclimatizare va fi fost încheiat, această urzică va putea fi cultivată de către oricine. Ceea ce trebuie reținut este faptul că planta este una anuală.

”Cred că românii o vor aprecia când vor avea în mână o frunză de perilla şi vor simţi parfumul degajat de această plantă, pentru că are un parfum discret, rafinat. O vor aprecia şi mai mult atunci când vor gusta această plantă şi vor vedea beneficiile mai ales din punct de vedere medicinal. Aşa cum am spus, este o plantă antihistaminică. Este viu colorată, dovadă că are pigmenţi antocianici pe care lumea ştiinţifică îi apreciază ca având proprietăţi în tratarea cancerului”, a mai adăugat Vânătoru, potrivit Adevărul.