Home » Când, unde, cum » Ce conține de fapt aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri. Extract din păstăi de vanilie sau din excremente de castor?

Ce conține de fapt aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri. Extract din păstăi de vanilie sau din excremente de castor?

Cojocaru Cristian / 18.08.2021, 17:34
Ce conține de fapt aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri. Extract din păstăi de vanilie sau din excremente de castor?

Vanilia este unul dintre cele mai întâlnite ingrediente în prăjituri dar și în esențele parfurmurilor. În timp ce pentru aroma de ciocolată este nevoie de boabe de cacao, aroma de vanilie conține cu totul alte lucruri.

Aroma de vanilie conține substanțe diferite față de ceea ce te așteptai

Vanilia reprezintă compusul de aromă care se regăsește în păstăile de vanilie dar și în cazul ordiheeei de vanilie. Având în vedere cererea foarte crescută de o astfel de aromă atât pentru industria alimentară cât și pentru cea a parfumeriilor, acest deficit este completat cu aromă sintetică de vanilie.

Unul dintre ingredientele care redau plăcuta aromă este Castoreum. Acest parfum de vanilie care este utilizat în multe industrii precum cea farmaceutică și cea cosmetică, iar substanța chimică obținută pentru ea provine din… glandele anale ale castorilor. Aditivul alimentar denumit Castoreum este aprobad de către Organiația de Sănătate Americană (FDA) și este catalogată drept o ”aromă identic naturală”.

Compusul Castoreum provine din lichidul gălbui care este eliberat de glandele anale ale castorului precum și din urina animalului, după cum afirmă cei de la Nationa Geographic. Astfel, glandele anale ale castorului eliberează substanța pentru ca acesta să își poată marca teritoriul, având un miros puternic.

Acest aditiv este considerat drept unul sigur pentru sănătate și este utilizat atât în alimente cât și în compoziția medicamentelor, produselor cosmetice și nu numai. Un exemplu în acest sens constă în ”Shalimar” de la Guerlain care oferă produsului o aromă vanilată în combinație cu mosc.

Vanilia în sine provine de la o orhidee din zonele tropicale. Floarea este una originară din Mexic însă este cultivată în mai multe regiuni din zona Ecuatorului, de-a lungul globlui. În zilele noastre, vanilia este cultivată în locații precum America Centrală, Aftica și Pacificul de Sud. După cum reiterează The Economist, mai bine de 80% din vanilia utilizată la nivel mondial provine din insula Madagascar.

Pentru că în ultima vreme, oferta acesteia a scăzut din cauza vremii dar și din cauza condițiilor pandemice, oamenii de știință au căutat o alternativă pentru obținerea acestei arome.

conține aroma de vanilie
Alternativa vaniliei este extrasa din glandele anale ale castorului

Procesul de extragere a lichidului

O alternativă în acest sens a fost găsită în exemplul menționat anterior și anume glandele anale ale castorului. Totuși, există publicații care afirmă că utilizarea acestei alternative în cazul produselor alimentare obișnuite are loc extrem de rar, din cauza faptului că obținerea ei de la animale este foarte dificilă iar costurile sunt destul de ridicate.

„Trebuie să mulgi glandele anale, astfel încât să poţi extrage lichidul. Astfel poţi extrage stropi de castoreum afară. Este destul de scârbos”, a spus Joanne Crawford, un ecologist de la Universitatea Southern Illinois, pasionată de natura şi fauna sălbatică.

Tot din categoria alternativelor pentru obținerea acestei arome se numără și balega de vacă. Astfel, cercetătorul nipon Mayu Yamamoto a descoperit alternativa unui extract care poate oferi aroma de vanilie produselor alimentare și cosmetice. În anul 2007, acesta a câștigat Premiul Nobel pentru descoperirea unei surse de vanilie din emisiile cu efect de seră. Aceste emisii provin din balega de vacă, vacile fiind cel mai mare poluator la nivel mondial.

Metoda cel mai des întâlnită în cazul industriei de frumusețe dar și cea alimentară este reprezentată de vanilia sintetică. Aceasta se poate obține prin sintetizarea moleculei de vanilină din anumite fibre vegetale ale unor arbuști precum și a unor arbori înfloriți care fac parte din specia Guaiacum. Deși gustul este unul foarte similar cu vanilia pură, obținerea vaniliei sintetice este un proces care necesită foarte puțin timp.