Home » Life & Style » Plante cățărătoare. 6 specii de flori care pot crește armonios în balcon sau grădină

Plante cățărătoare. 6 specii de flori care pot crește armonios în balcon sau grădină

Ileana Mladinoiu / 11.05.2022, 10:22
Plante cățărătoare. 6 specii de flori care pot crește armonios în balcon sau grădină

Plantele cățărătoare sunt frumoase și nu au egal să îmbrace un zid gol, un gard, o pergolă sau un spalier. Cu toate acestea, efectul nu este imediat și plantele tinere vor avea nevoie de timp și îngrijire din partea dvs. pentru a crește la dimensiunea dorită. Totuși, dacă abia așteptați să umbriți o pergolă sau să ascundeți un perete urât, să știți că unele plante cățărătoare cresc mai repede decât altele. Plante urcătoare se pot cultiva și în hârdaie plasate în colțurile unor balcoane însorite sau chiar în locuri umbrite.

Specii de plante cățărătoare care îți pot înfrumuseța balconul sau grădină

1. Trâmbița (Campsis bignania)

Este un arbust cățărător, până la 10 m, cu coarde, ramuri, subțiri, galben-roșietice, prevăzute cu rădăcini aeriene, care ajută la fixarea lor de suporți. Trâmbița are frunze dințate formate din câte 9-11 fiole, iar florile sunt mari, tubuloase, ca niște trâmbițe, de culoare roșie portocalie.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Înflorește din iulie până în octombrie. Se folosește pentru ornarea fațadelor de clădiri, a unor ziduri, stâlpi, iar dacă se cultivă în hârdaie, (vase mari), chiar pentru decorarea balcoanelor însorite.

Trâmbița este rezistentă la secetă și ger. Numai în iernile cu temperaturi mai scăzute de -28 de grade C lăstarii tineri degeră. Înmulțirea acestui arbust se face prin semințe, butași, marcotaj și drajoni. Puii crescuți la baza plantei se pot despărți primăvara. Și tot în fiecare primăvară trebuie tăiate eventualele părți vătămate de gerurile mari din timpul iernii.

2. Plante cățărătoare. Curpem/clematită/clematis

Clematita este un arbust cățărător care poate ajunge înălțimea de 10-15 cm cu flori frumoase, diferit colorate (albe, violete, roz etc.). Se cultivă pe balcon în hârdaie de lemn cu diametrul de 35-40 de cm. În balcoane închise, clematita se așază la margini, iar în cele închise către pereți.

Clematis
Clematis

În grădină, locul potrivit pentru cultura acestui arbust este cel însorit și mai adăpostit, având în vedere că ramurile tinere pot suferi dacă temperatura scade mult sub -22 de grade C

Pentru același motiv, este bine ca înainte de venirea iernii să se ia măsuri pentru protejarea rădăcinilor contra gerurilor mari, prin acoperirea cu un strat de frunze sau pin ridicarea unui mușuroi de pământ. Anual, la clematis se va face tăierea, care constă în eliminarea ramurilor prea slabe sau prea subțiri, precum și în rărirea acestora în cazul când sunt prea dese. Ramurile rămase se scurtează.

3. Iedera/liana

Este un arbust agățător cu coarde subțiri, lungi, prevăzute cu rădăcini aeriene și cu frunze pieloase, persistente. În țara noastră crește spontan în unele păduri, agățată de trunchiul copacilor sau târându-se pe sol.

Cu scop ornamental, iedera se poate cultiva în grădină, pentru îmbrăcarea unor arbori, pereți sau chioșcuri, pe balcon, lăsându-se lujerii să atârne, sau chiar în apartament, coardele conducându-se în diferite moduri, în jurul ferestrei, pe pereți etc.

Primăvara se va face transplantarea într-un pământ nou, ce înseamnă amestec de frunze, mraniță, pământ de țelină sau pământ de grădină și puțin nisip.

4. Plante cățărătoare. Vița japoneză și vița de Canada-Parthenocissus

Genul Parthenocissus, denumit și Ampelopsis, cuprinde specii de plante agățătoare (vițe urcătoare), care sunt folosite pentru îmbrăcarea zidurilor, gardurilor, chioșcurilor etc. Pot fi cultivate și în balcon, în hârdaie late și înalte de 40 de cm.

Specii de plante cățărătoare. Vița de Canada -Parthenocissus
Specii de plante cățărătoare. Vița de Canada -Parthenocissus

Se cunosc două specii de viță urcătoare: vița japoneză și vița de Canada. La vița japoneză frunzele sunt trilobate, de culoare verde-strălucitoare în timpul verii și roșie-arămie toamna. Lăstarii prezintă din loc în loc niște ventuze, cu ajutorul cărora se fixează de suporți (ziduri, pereți).

La vița de Canada, frunza este pentalobată (formată din 5 lobi), iar lăstarii se prind de suportul respectiv cu ajutorul unor cârcei. Și la această specie, toamna, frunzele se colorează în roșu-arămiu.

Ambele specii de Parthenocissus sunt puțin pretențioase față de condițiile de cultură.

5. Virginia târâtoare

Este o plantă cățărătoare bine cunoscută grădinarilor ocupați. Creșterea sa este rapidă (aproximativ 2 până la 3 metri pe sezon) și frunzișul său dens, nu are egal să acopere un perete jos, o pergolă sau un spalier într-un timp foarte scurt. Mulți grădinari, surprinși de creșterea sa foarte rapidă, o consideră în cele din urmă prea invazivă.

6. Trandafirul cățărător

Este arbustul ideal pentru a decora o grădină. Când este instalat sub o arcadă sau pe o alee, creează un mediu bucolic cu miros plăcut. Trandafirul cățărător este la fel de ușor de plantat ca trandafirul obișnuit, deci este o plantă accesibilă grădinarilor începători.

Trandafir cățărător
Trandafir cățărător

Așa-numitul trandafir „cățărător” nu se cățără de fapt de la sine, spre deosebire de clematită.  Are nevoie de sprijin pentru creșterea sa: spalier, pergolă, perete. Îi place soarele și solul normal, non-argilos, bine drenat .

Acest tip de trandafir are nevoie de multă apă în lunile de după plantare. În medie, florile sunt udate o dată pe săptămână, dar udarea se va face încet, încet, chiar la rădăcină. Acest lucru va preveni formarea rădăcinilor superficiale. Momentul cel mai potrivit pentru udare este dimineața devreme.

Spre toamnă, în octombrie, nu este necesară nicio procedură de udare. Iarna este ușor de tolerat. Udarea de la ploaie nu este suficientă, deoarece poate provoca arsuri la soare și favoriza apariția bolilor, din cauza ciupercilor. Prin urmare, pentru ca solul să rămână mereu umed, nu uitați să-l mulciți cel puțin 60 de cm în jurul tufei de trandafiri.

Ileana Mlădinoiu