Home » Life & Style » Povestea Smarandei Dragomir, una dintre puținele femei pilot din România. Cum a ajuns să practice această meserie

Povestea Smarandei Dragomir, una dintre puținele femei pilot din România. Cum a ajuns să practice această meserie

Voicu Costin / 10.03.2022, 13:14

Putem spune că în ziua de astăzi nu mai există job-uri destinate doar bărbaților sau doar femeilor. Găsim femei în funcții de conducere într-un domeniu în care activează mai mult bărbații și invers. Așa se întâmplă și în cazul de față. Vrem să împărtășim cu voi povestea de viață a Smarandei Dragomir, tânăra din România devenită pilot de avion. Cum a ajuns să practice această meserie și cum i se pare această experiență, aflăm imediat!

Smaranda Dragomir, una dintre puținele femei pilot din România

Smaranda Dragomir s-a născut pe data de 15 aprilie în anul 1991, în București. Este considerată un valoros pilot de avion, iar într-un interviu exclusiv pentru Ego.ro, a vorbit despre marea sa pasiune pentru zbor.

Smaranda Dragomir s-a îndrăgostit de meseria de pilot încă de când era mică. Nici nu ar fi avut cum să fie altfel, având în vedere că tatăl ei practică aceeași meserie ca și ea. Se pare că pasiunea pentru avioane și pentru zbor nu s-a oprit doar la ea. Chiar și fratele ei face același lucru. Partea masculină a familiei a fost un bun exemplu pentru ea, iar dragostea pentru această meserie putem spune că a fost și însuflețită. Ea s-a hotărât încă din lice să îi urmeze:

„Tatăl meu a fost pilot, a ieșit la pensie prin 2006, iar fratele meu este cu 10 ani mai mare și când a terminat liceul a prins cursurile la Academie, atunci se făceau pe banii statului. I-am văzut pe amândoi, nici nu m-am gândit să fac altceva, prin liceu m-am hotărât. Am prins criza economică, pe atunci plăteai tu, Academia era vreo 50.000 de euro. Sunt din 2016 la compania la care lucrez acum”, povestește Smaranda Dragomir.

Cum a ajuns pilot

Este recomandat, ca în orice altă meserie, ca pasionații să înceapă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, Smaranda Dragomir consideră că vârsta nu reprezintă un impediment, atunci când îți propui să o iei de la capăt, într-un alt domeniu. Mulți oameni de succes nu au rămas la primul lor job. Chiar și Smaranda confirmă acest lucru:

„Poți să începi de la 16 ani și să îți iei licența la 18 ani, am făcut planorism în timpul liceului, dar m-am oprit pentru că nu îmi permitea programul. Este important să începi mai devreme, este mai bine. Totuși, am avut colegi care aveau 35 de ani când eu aveam 20 de ani, nu cred că vârsta este o problemă, dar poți să ai familie, e greu din punct de vedere al timpului liber”.

La fel că în orice alt domeniu, există și riscuri ale meseriei

În momentul în care a izbucnit pandemia, Smaranda se afla în Africa. A rămas blocată acolo, ținând cont că nu se putea întoarce în România. Perioada respectivă a avut părți bune, dar și momente mai puțin plăcute. Chiar dacă experiența nu a fost una dintre cele mai fericite, Smaranda a rămas puternică și a trecut peste greutățile de la momentul respectiv.

„Ne-am dus în Africa pentru o lună, știam că nu o să fie ușor, abia începuse pandemia. Am plecat în februarie și ne-am întors în aprilie, am făcut doar două curse și am rămas la hotel după ce s-a închis totul, nu ne-am putut întoarce. Puteai doar să mergi la magazin și să stai la piscină. Nu am mai vrut să văd vreo piscină timp de 2 ani după acest moment. Bine, am fost în jur de 20 de oameni, nu mă plictiseam, dar nu mai voiam să stau degeaba”, a punctat ea.

Smaranda, aplaudată de fiecare dată de oameni la sfârșitul curselor

Obiceiul de a aplauda membrii echipajului de zbor, după o cursă, a fost surprins și de Smaranda Dragomir. Cu toate acestea, tânăra recunoaște că nu aude pasagerii. În același timp, ea consideră că este acolo doar pentru a-și face meseria şi că își dorește că toate zborurile ei să fie perfecte, fără incidente neplăcute:

„Nu îi aud când mă aplaudă. Am mai văzut și când am fost pasager, dar este ca și cum te urci în taxi și mergi la mall, iar apoi îl aplauzi. Înțeleg că unora le este frică și apreciază că au ajuns teferi, dar noi nu îi auzim. Ne facem meseria, suntem acolo să facem ce este nevoie”.

Smaranda Dragomir are două job-uri în acest moment: este mamă și pilot

Smaranda Dragomir o să rămână acasă în perioada următoare, ținând cont că nu își dorește să piardă vreun moment petrecut cu bebelușul său. Speră ca totul să revină la normal cât mai repede.

Numeroase companii au avut de suferit în pandemie, iar situația actuală nu prevede vremuri mai bune pentru aceștia, având în vedere contextul războiului Rusia-Ucraina.

Multe companii aeriene au renunțat la o parte din personal, iar altele au dat faliment.

Deși iubește zborul și practică această meserie din pasiune, Smaranda și-a propus să petreacă următorii 2 ani acasă pentru a fi cât mai mult timp alături de copilul ei. Cel mai probabil, la întoarcerea la muncă va face anumite cursuri pentru a se pune la curent cu situația actuală de la muncă.

„Totuși, îmi este dor, mai vorbesc cu mulți colegi, îmi mai trimit poze. O să fie greu când o să mă întorc, trebuie să fac cursuri la simulatoare. Oricum, noi facem cursuri în fiecare an, dar acum trebuie să muncesc mai mult după 2 ani de stat acasă cu bebelușul. Îmi doresc să își revină totul la normal, eu am fost un caz fericit, dar am avut de suferit în pandemie. Sunt oameni care au credite, copii mulți”, a mai explicat detalii din viața unui pilot, Smaranda Dragomir.

Smaranda Dragomir, actuală Homescu, s-a căsătorit în anul 2021 cuVictor Homescu. În luna februarie a acestui an, cei doi au devenit părinții unui frumos băiețel.

Sursa foto: ego.ro.