Home » Life & Style » Program și tarife la Cetatea Râșnov din județul Brașov

Program și tarife la Cetatea Râșnov din județul Brașov

Ileana Mladinoiu / 03.09.2021, 17:48
Program și tarife la Cetatea Râșnov din județul Brașov

Cetatea Râșnov este un monument istoric situat în Râșnov, județul Brașov, în imediata vecinătate a Brașovului, una dintre cele mai bine conservate cetăți țărănești din Transilvania.

Cetatea Râșnov din județul Brașov. Când a fost construită

Cetatea a fost construită în 1335 ca parte a unui sistem de apărare pentru satele din Transilvania expuse invaziilor exterioare (în special din partea turcilor și a tătarilor).

De atunci, Cetatea Râșnov a fost transformată de mai multe ori. Zidurile sale, înalte de 5 m, includeau nouă turnuri defensive. Nu are un stil arhitectonic consacrat, dacă citim recenziile turiștilor, dar important este faptul că a fost ridicată din piatră și cărămidă, pe un deal stâncos, fiind astfel greu de cucerit.

În 1690, în timpul ultimului asediu suferit de oraș, cetatea a fost preluată de turci. Avariată apoi de un incendiu în 1718, de un cutremur în 1802, a fost folosită pentru ultima oară ca refugiu în timpul revoluțiilor din 1821 și 1848.

Cetatea Râșnov din județul Brașov
Cetatea Râșnov din județul Brașov

Cum ajungeți la Râșnov

Dacă mergeți cu mașina, o veți lăsa într-o parcare care există pe iarbă, la 1 km de zona unde se stă la rând pentru a urca în trenulețul care duce la cetate. Se recomandă acest lucru, ca să accesați cetatea din partea de jos. Traseul este ușor de găsit la poalele dealului.

Se poate lua autobuzul din Brașov spre Cetatea Râșnov, din fața Gării Bartolomeu. Cea mai apropiată gară este cea din Râșnov, în caz de vă gândiți la tren.

Revenim la mașină. După ce ați ajuns în orașul Râșnov, mergeți pe Bulevardul Unirii. Există un indicator, urmând drumul DN1E care urcă spre Poiana Brașov. De aici, după circa 15 minute veți ajunge la porțile cetății.

De precizat că cetatea Râșnov se găsește la o distanță de 8 km de Poiana Brașov, 14 km de Brașov, 14 km de Bran, 122 de Pitești, 140 de Sibiu, 144 de Onești, 156 de București și 181 km de Târgu Mureș.

Casele din spatele cetății

În spatele  zidurilor cetății Râșnov, există un set de case joase, asemănătoare unui sat în miniatură, iar cele mai multe dintre ele au fost restaurate pentru a găzdui vizitatorii. O fântână adâncă de 140 de metri a fost săpată aici de deținuți turci de ani de zile în schimbul libertății lor.

Turiștii spun că micul sat fortificat Râșnov oferă o panoramă superbă, cu Bucegii spre vest, care se ridică la 2504 de metri “deasupra nivelului mării”, și cu Piatra Craiului  pe latura estică ce măsoară 2238 de metri.

Locuitorii din Râșnov prin construirea cetății și-a îndeplinit pe deplin scopul de a avea refugiu și apărare împotriva invaziilor turcești și ale tătarilor, precum și de a rezista înfrângerilor nobililor feudali.

Asediat de multe ori, cetatea a salvat timp de secole viața multor oameni din Râșnov și din micile sate din jur. Sursele turistice consemnează că în sat există și rămășițele unui schelet feminin, datând din secolul al XVII-lea la intrarea principală.

Pentru a vizita toată cetatea va trebui să alocați aproximativ o oră.

Program și tarife la Cetatea Râșnov din județul Brașov

În sezonul cald, puteți vizita cetatea din mai până în octombrie, de luni până duminică între 09:00 și 19:00;

În sezonul rece, din noiembrie până în aprilie, de luni până duminică între 09:00 și 17:00;

Pentru intrare, adulții vor plăti 10 lei pe bilet, copii, elevii și studenții 5 lei. Taxa de fotografiat sau filmat este de 5 lei, iar fisele pentru binoclu doar 2 lei.