Home » Life & Style » Reguli Macao – jocul de cărți pe care îl știu milioane de români, de la copii la adulți

Reguli Macao – jocul de cărți pe care îl știu milioane de români, de la copii la adulți

Redactia Știri / 04.11.2020, 10:56
Reguli Macao – jocul de cărți pe care îl știu milioane de români, de la copii la adulți

Fără îndoială, unul dintre jocurile copilăriei care a rămas în amintirea tuturor este macao. Jocul de cărți este preferat însă și de adulți, fiind o activitate relaxantă în timpul liber. Pentru cei care nu își mai amintesc clar care sunt regulile acestui joc, am notat mai jos câteva aspecte esențiale. Sunt reguli simple, care se pun în aplicare la jocul de cărți pe care îl știu milioane de români, de la copii la adulți.

Ce este și cum se joacă Macao

Macao, unul dintre cele mai cunoscute jocuri de cărți, este o activitate preferată de petrecere a timpului liber atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Macao este un joc interactiv de cărți care nu are reguli oficiale, pentru că nu există o autoritate de acest gen care să poată oficializa regulile.

Cu toate astea, sunt câteva aspecte esențiale care se respectă în momentul în care se joacă macao. Este bine de știut faptul că la acest joc se folosească toate cărțile din pachet, în număr de 52.

Nu se joacă pe perechi, fiind un joc individual. Pot participa la acest joc cel puțin 2 persoane și cel mult 6 persoane. Se fac cărțile, iar primul pas este ca fiecare participant să primească 5 cărți. După ce au ajuns cărțile la persoanele care joacă Macao, 5 de fiecare, se va lăsa o carte jos.

La Macao, fiecare participant primește câte 5 cărți
La Macao, fiecare participant primește câte 5 cărți

Un lucru esențial la Macao este faptul că trebuie să respecți culoarea semnului a cărții care este jos. După ce s-au împărțit cărțile și a fost lăsată o carte jos, prima persoană care trebuie să pună o carte pe cea de jos, o face respectând semnul cărții care se află jos. Spre exemplu, după ce s-au împărțit cărțile, iar jos se află o carte de inimă roșie, se va lăsa peste o carte de același semn, respectiv de inimă roșie.

Sau dacă jos să află cifra 10, iar persoana care trebuie să pună carte, are una sau mai multe cărți cu cifra 10 semne diferite, se pot lăsa toate jos, rămânând la atitudinea celui care joacă ce semn alege să lase pentru ultima carte. Jocul se continuă apoi, respectându-se culoarea care este jos. Dacă s-a lăsat, spre exemplu o carte cifra 10 treflă, persoana următoare va fi nevoită să dea o carte cu același semn. Sau poate să schimbe culoarea, dacă va pune jos AS și va menționa că schimbă într-o altă culoare, pe care efectiv o va nominaliza. Sau dacă are o carte cifra 10, este momentul să o folosească acum.

Pereche de cărți la Macao. În acest caz, se pot pune toată cărțile jos
Pereche de cărți la Macao. În acest caz, se pot pune toată cărțile jos

Sunt niște reguli standard la Macao. Cu cifra 4 se stă un joc. De exemplu, dacă unul dintre participanți are o carte cifra 4 sau mai multe cărți cira 4 în mână, poate să-i ceară celuilalt concurent să stea un joc. La rândul lui, adversarul de joc, poate să-i întoarcă serviciul dacă are o carte cifră 4, pe care o va așeza pe cea de jos, și îi va cere celuilalt să stea el mai multe jocuri, în funcție de numărul de cărți cifra 4 care se află jos.

Cu cărțile 2 și 3 se iau cărți. Evident, pentru a le folosi, trebuie respectată culoarea cărții care se află jos. Dacă ai o carte cu semnul romb jos, se va putea da peste aceasta o carte cu cifra 2 sau 3, dar de culoare romb. Dacă un participant are în mână mai multe cărți de 2 sau 3, le poate folosi pe toate, cu condiția să înceapă cu semnul cărții care este jos.

Un element important la Macao îl reprezintă Joker-ul. Sunt 2 Jokeri. Unul colorat, unul alb negru. Cele două cărți se pot folosi împotriva adversarului, pentru a-i cere să ia cărți. Dacă cineva lasă un Joker colorat jos, celălalt participant va fi nevoit să umfle 10 cărți, iar în cazul Joker-ului alb negru se vor lua 5 cărți.

Pentru a nu ajunge în situația de a lua cărți, participantul care primește comandă de la adversarul său să ia 10 sau 5 cărți, va trebui să aibă în mână cărți cifra 2 sau 3, pentru a-i întoarce serviciul și a-l determina astfel pe celălalt să ia el cărți. Se vor aduna toate. Spre exemplu, dacă jos se află un Joker colorat și o carte cifra 2, persoana care nu mai are carte să dea peste (în acest caz trebuie să fie tot joker sau 2 sau 3), va încasa 12 cărți.

Jocul continuă, respectându-se semnul cărții care se află jos. Peste Joker, se poate pune o carte cu orice semn. Atunci când o persoană mai are o singură carte în mână, trebuie să strige imediat MACAO, în caz contrar, dacă va omite acest lucru, va lua 5 cărți.

Ponturi la Macao

În timp, după mult exercițiu, jucătorii ajung să cunoască tot felul de ponturi care ar putea să le aducă succesul la Macao. Nu există reguli bătute în cuie pentru a câștiga, dar sunt situații care s-au dovedit eficiente.

Să facem mai întâi o mică recapitulare, pentru a puncta foarte bine aspectele esențiale ale jocului de cărți.

Cărțile 2 și 3, indiferent de semnul pe care îl au, se lasă jos pentru a-l determina pe adversar să umfle cărți, adică să tragă cărți. Cei doi Jokeri se pot folosi tot în acest sens, iar aici partea bună este că Jokerul se poate folosi pe orice culoare care este jos. Singura situație în care nu îl poți folosi este aceea când partenerul de cărți lasă jos o carte cu cifra 4 și îți pune să stai un joc, iar dacă nu ai o carte cifră 4 în mână, pentru a-i întoarce serviciul, va trebui să aștepți.

Atunci când ai un Joker în mână, succesul este garantat
Atunci când ai un Joker în mână, succesul este garantat

Cu AS, indiferent de semnul pe care îl are, poți să schimbi semnul/culoarea jocului. Spre exemplu, jos se află o carte cifra 10 inimă roșie, iar tu poți să lași o carte AS și să ceri să se schimbe în treflă. Dacă adversarul tău, nu are la rândul lui un AS pe care să-l folosească pentru a schimba în culoarea dorită, atunci jocul va continua ținând cont de treflă.

Așadar, având în vedere lucrurile menționate mai sus, participanții la Macao fac tot posibilul să păstreze în mâna printre ultimele cărți, pentru a încheia jocul, AS sau Joker. Cu AS se poate schimba în orice culoare dorită, iar Joker-ul îl poți folosi pentru a-l determina pe celălalt să ia cărți.