Home » Life & Style » Rețetă de chec opărit. Cum se face acest tip de chec pufos

Rețetă de chec opărit. Cum se face acest tip de chec pufos

Ileana Mladinoiu / 18.11.2021, 11:36
Rețetă de chec opărit. Cum se face acest tip de chec pufos

Desertul preferat al gospodinelor și îndrăgit de toată lumea, checul se prepară ușor, dând ocazia unui “joc” într-ale  bucătăriei, de la umplutură până la cele mai inedite ornamente.

Rețetă de chec opărit. Ingrediente și mod de preparare

Foarte pufos, fraged și extrem de delicios, checul merge de minune alături de o ceașcă de ceai verde sau de o cafea cu lapte. Poate fi oferit ca dar, atunci când mergeți într-o vizită, la serviciu sau pus în pachețelul pentru copilul care merge la școală.

De ce trebuie să țineți cont înainte de a prepara un chec opărit sau unul oarecare

Ingredientele-făina, untul, ouăle, laptele, iaurtul- trebuie să fie foarte proaspete și la temperatura camerei. De aceea, ouăle, untul, laptele se vor scoate din frigider cu cel puțin o oră înainte de a fi folosite.

În felul acesta toate se vor omogeniza mai bine și vă veți bucura de un rezultat spectaculos. Există și varianta ca ouăle să fie introduse în apă caldă, nu fiebinte, timp de un sfert de oră. Despre verificarea prospețimii lor nu mai este cazul să vorbim.

Untul se va tăia în bucățele mici care se vor lăsa  la cald 15 minute. Cântăriți ingredientele, dacă veți opta pentru un chec dulce.

Chec pufos
Chec pufos

Făina se cerne împreună cu praful de copt (o linguriță la o cană de făină) și cu sarea, pentru a vă asigura de frăgezimea checului. Tava în care coaceți checul va fi unsă cu unt, tapetată cu făină pe care o scuturați bine.

Veți umple doar 2/3 din tavă, ca în timp ce crește să nu dea pe-afară. Checul nu se bate foarte mult.

La tăierea checului, se introduce lama cuțitului în apă fierbinte, apoi o  lăsați să se usuce.

Ingrediente pentru chec opărit, pufos

  • 9 ouă;
  • 400 g de zahăr;
  • 400 g de făină;
  • jumătate linguriță de sare;
  • 150 ml de apă;
  • 1 lingură de cacao;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 50 ml de ulei rafinat;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 linguriță esență de rom;
  • 1 pliculeț praf de copt

Mod de preparare

Bateți gălbenușurile cu uleiul, adăugați esența de vanilie, esența de rom și coaja rasă de lămâie. Lăsați deoparte. Într-o crătiță pe foc mic puneți zahărul și apa, lăsați să fiarbă 7 minute, până se topește zahărul și se formează un sirop.

Albușurile se bat și ele spumă cu sarea. Treptat turnați siropul fierbinte peste spuma de albuș, după care adăugați amestecul de gălbenuș și ulei. Încorporați făina cernută, praful de copt, amestecând ușor cu un tel de jos în sus.

Turnați aluatul în două tăvi de chec (dimensiunea 22 cm x 9 cm x 7 cm), tapetate cu hârtie de copt. Opriți 5 linguri de aluat în vas, peste care puneți cacao, amestecați până se omogenizează.

Compoziția de cacao se adaugă peste compoziția albă și faceți diferite forme cu un bețișor de lemn. Dați tăvile la cuptorul încins la 180°C, pentru 45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea.

Lăsați checul să se răcească complet. Îl feliați și din acest moment îl puteți mânca.

Sursa: savuros.info.