Home » Life & Style » Rețetă de conopidă cu ciuperci la cuptor ca pe vremuri. 7 lucruri de care să ții cont atunci când alegi ciupercile

Rețetă de conopidă cu ciuperci la cuptor ca pe vremuri. 7 lucruri de care să ții cont atunci când alegi ciupercile

Ileana Mladinoiu / 08.03.2021, 19:50
Rețetă de conopidă cu ciuperci la cuptor ca pe vremuri. 7 lucruri de care să ții cont atunci când alegi ciupercile

Din punct de vedere al valorii alimentare, ciupercile se pot compara cu alimentele de bază, situându-se pe locul 1 după conținutul de albumine. Analizele chimice au arătat că ciupercile conțin apă, minerale, proteine, grăsimi, vitaminele A, B, C, D, absolut necesare în procesul de creștere și refacere a organismului uman.

Rețeta conopidă la cuptor cu ciuperci. Sfaturi prețioase

Înainte de a vă prezenta rețeta conopidă la cuptor cu ciuperci, câteva sfaturi pentru orice gospodină:

  1. Nu cumpărați de la vânzătorii ambulanți, verificați fiecare ciupercă în parte. Înlăturați ciupercile suspecte, atacate de dăunători, cu miros neplăcut, moi. Pregătiți-le cât se poate de repede după recoltare deoarece intră repede în descompunere devenind toxice.
  2. Ciupercile proaspete se pot păstra cel mult 24 de ore, în frigider, la temperatura de 2-4 grade C.
  3. Nu curățați pălăria ciupercilor de pielița ce o acoperă, deoarece prin aceasta scădeți valoarea nutritivă a preparatelor.
  4. Preparați ciupercile numai în vase emailate, cu smalțul întreg, iar la tăierea lor folosiți numai cuțite inoxidabile.
  5. Înainte de începerea preparării mâncărurilor curățați ciupercile de impurități (frunze, pământ, nisip), înlăturați părțile atacate de dăunători și baza piciorului și apoi spălați bine în mai multe ape.
  6. Mențineți culoarea și prospețimea ciupercilor adăugând în apa de spălare sau de fierbere 3 g sare și 0,5 grame sare de lămâie la litru de apă.
  7. Corectați gustul amar sau usturat al anumitor ciuperci (gălbiori, iutari), ținându-le în apă rece 4-6 ore, schimbând în acest timp apa de 2-3 ori.
Rețetă de conopidă cu ciuperci
Ciuperci

Conopidă cu ciuperci la cuptor. Ingrediente și mod de preparare

Ingredientele necesare sunt:

-1 conopidă mare

-500 g ciuperci

-2 linguri făină

-2 linguri unt

-1 ceașcă și jumătate de lapte

-1 gălbenuș

-1 lingură brânză rasă

-sare, zeamă de lămâie

Mod de preparare

Se alege o conopidă mare, se spală și se fierbe în apă cu sare. După fierbere și răcire, se desface buchețele. Se curăță ciupercile, se spală, se taie felii subțiri și se înăbușă în unt.

Separat se face un sos dintr-o lingură de unt, două linguri de făină și lapte. Când sosul este potrivit de gros, se amestecă cu un gălbenuș, câteva picături de zeamă de lămâie și sare.

Într-o formă unsă în prealabil cu unt, se așază un rând de buchețele de conopidă, un rând de ciuperci și deasupra restul de conopidă. Se toarnă sosul, se presară brânza, câteva bucățele de unt și se dă la cuptor până se rumenește.

Ce trebuie să știți despre intoxicațiile cu ciuperci

Intoxicațiile cu ciuperci sunt de mai multe feluri: otrăviri produse de ciuperci foarte otrăvitoare, intoxicații gastro-intestinale produse de ciuperci mai puțin otrăvitoare,intoxicații produse de consumul ciupercilor în stare crudă, indigestii produse în urma consumului exagerat de ciuperci,intoxicații produse de intoleranță la ciuperci.

Simptomele otrăvirii cu ciuperci

Apar după un anumit timp de la consumarea ciupercilor. În cazul consumării unor specii de ciuperci otrăvitoare, simptomele apar după 1-2 ore în timp ce la alte specii simptomele de otrăvire apar după 9-12 ore , uneori chiar mai multe, după ce substanțele toxice au trecut în sânge.

În general, la otrăvirile cu ciuperci se deosebesc două faze, una caracterizată prin simptome la nivelul aparatului digestiv și circulator și a doua fază provocată organelor senzitive, secretorii și nervoase.

În caz de otrăvire sau intoxicație cu ciuperci trebuie anunțat medicul care va spitaliza bolnavul. Până la sosirea medicului se dau bolnavului apă, ceai, lapte cald în cantități mici, i se fac frecții uscate sau cu alcool camforat sau oțet.