Din punct de vedere al valorii alimentare, ciupercile se pot compara cu alimentele de bază, situându-se pe locul 1 după conținutul de albumine. Analizele chimice au arătat că ciupercile conțin apă, minerale, proteine, grăsimi, vitaminele A, B, C, D, absolut necesare în procesul de creștere și refacere a organismului uman.
Înainte de a vă prezenta rețeta conopidă la cuptor cu ciuperci, câteva sfaturi pentru orice gospodină:
Ingredientele necesare sunt:
-1 conopidă mare
-500 g ciuperci
-2 linguri făină
-2 linguri unt
-1 ceașcă și jumătate de lapte
-1 gălbenuș
-1 lingură brânză rasă
-sare, zeamă de lămâie
Se alege o conopidă mare, se spală și se fierbe în apă cu sare. După fierbere și răcire, se desface buchețele. Se curăță ciupercile, se spală, se taie felii subțiri și se înăbușă în unt.
Separat se face un sos dintr-o lingură de unt, două linguri de făină și lapte. Când sosul este potrivit de gros, se amestecă cu un gălbenuș, câteva picături de zeamă de lămâie și sare.
Într-o formă unsă în prealabil cu unt, se așază un rând de buchețele de conopidă, un rând de ciuperci și deasupra restul de conopidă. Se toarnă sosul, se presară brânza, câteva bucățele de unt și se dă la cuptor până se rumenește.
Intoxicațiile cu ciuperci sunt de mai multe feluri: otrăviri produse de ciuperci foarte otrăvitoare, intoxicații gastro-intestinale produse de ciuperci mai puțin otrăvitoare,intoxicații produse de consumul ciupercilor în stare crudă, indigestii produse în urma consumului exagerat de ciuperci,intoxicații produse de intoleranță la ciuperci.
Apar după un anumit timp de la consumarea ciupercilor. În cazul consumării unor specii de ciuperci otrăvitoare, simptomele apar după 1-2 ore în timp ce la alte specii simptomele de otrăvire apar după 9-12 ore , uneori chiar mai multe, după ce substanțele toxice au trecut în sânge.
În general, la otrăvirile cu ciuperci se deosebesc două faze, una caracterizată prin simptome la nivelul aparatului digestiv și circulator și a doua fază provocată organelor senzitive, secretorii și nervoase.
În caz de otrăvire sau intoxicație cu ciuperci trebuie anunțat medicul care va spitaliza bolnavul. Până la sosirea medicului se dau bolnavului apă, ceai, lapte cald în cantități mici, i se fac frecții uscate sau cu alcool camforat sau oțet.