Home » Life & Style » Chifteluțe de conopidă și ciuperci la cuptor- cum să le faci perfecte

Chifteluțe de conopidă și ciuperci la cuptor- cum să le faci perfecte

Ileana Mladinoiu / 05.01.2021, 10:54
Chifteluțe de conopidă și ciuperci la cuptor- cum să le faci perfecte

Există o mulțime de rețete sănătoase pe bază de conopidă, care să placă deopotrivă celor mari și mici, care va face ca această lgumă să fie iubită de cei ce o apreciază mai puțin. Aflați că este foarte simplu să introduceți conopida în alimentație și să pregătiți mâncăruri gustoase, bucurându-vă de beneficiile acesteia asupra organismului.

Chifteluțe de conopidă la cuptor cu sos la alegere

Pe diverse site-uri culinare, blogguri, sau aplicații noi, găsiți o varietate de metode de a prepara cele mai savuroase chifteluțe de conopidă la cuptor. Ele se fac și prăjite, dar varianta “cuptor” este mai sănătoasă.

Diana Neacșu (alias dia darya, pe Instagram), autor al bloggului Rețetele mele,  pasionată de mâncarea sănătoasă și gustoasă, vă propune rețeta de mai jos.

Ingrediente pentru chifteluțe de conopidă și ciuperci la cuptor

  • 600 grame conopidă fiartă în apă cu sare și scursă bine
  • 50 grame telemea rasă
  • 1 ceapă medie tocată
  • 35 grame pesmet
  • 1 ou
  • 1 linguriță mărar uscat sau 1/2 legătură mărar proaspăt tocat
  • 1 linguriță turmeric (opțional)
  • sare, piper
  • puțin ulei pentru finisare

Preparare chifteluțe de conopidă la cuptor

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol încăpător se pasează conopida cu furculița, până ajunge la consistența dorită (dacă vă doriți să aveți și bucăți mai mari de conopidă în chifteluțe, sau vi le doriți fine de tot, se adaugă toate ingredientele, cu excepția uleiului, și se amestecă bine.

Cu mâinile umezite în ulei, se formează chifteluțe, care se așază în tavă. Se introduce tava la cuptor (20-25 minute, la 190 de grade).

În ultimele 5-10 minute, se întorc cu grijă chifteluțele și pe partea cealaltă. Se servesc cu un sos la alegere, călduțe sau reci (acesta poate fi un sos simplu de iaurt cu castravete și mărar sau un sos tartar, pregătit ca o maioneză în care mai puteți pune castravecior ras fin).

Chifteluțe din ciuperci la cuptor
Chifteluțe din ciuperci la cuptor

Chifteluțe din ciuperci la cuptor

Mihaela Pop din București, care are și ea un canal numit “Rețetele Mihaelei, mărturisește, ori de câte ori este întrebată, că timp de șapte ani a fost controlor de calitate într-o fabrică ce produce amelioratori pentru făină și ingrediente pentru brutării și cofetării și că “am avut noroc să întâlnesc mulți  profesioniști, de la ingineri pe industria alimentară, la brutari și cofetari cu zece ani de experiență, de la care am învățat foarte multe și cărora le mulțumesc”.

Acum, spune Mihaela, împărtășește cu iubitorii artei culinare propriile rețete.

Ingrediente pentru chifteluțe din ciuperci la cuptor:

  • 1 kg ciuperci pleurotos
  •   50 g ulei
  •    o ceapă rosie mare, tocată mărunt (150 g)
  •   o conservă 400 g fasole rosie Bonduelle
  •   o conservă 400 g linte Bonduelle
  •    4 căței mari de usturoi, dați prin presă
  •    o legătură mare de pătrunjel tocată mărunt
  •   40 ml sos de soia
  •   o linguriță cu vârf boia dulce
  •    un vârf de lingurită boia iute
  •       doua lingurițe rase de piper negru măcinat
  •       o linguriță rasă de sare, plus încă una dacă mai este nevoie
  •       70 ml apă călduță
  • 60 g semințe de chia măcinate sau 70 g de semințe de in măcinate
  • 2 linguri de făină, ulei

Mod de preparare:

Tăiați ciupercile în cubulețe mici și cât mai uniforme ca să se gătească toate în același timp. Puteți folosi și alte soiuri de ciuperci fără probleme. Puneți un vas încăpător pe foc mediu. Lăsați să se încingă, apoi adăugați uleiul. Puneți ciupercile, amestecați și le lăsați să se gătească.

Ele vor lăsa multă apă si se vor fierbe în suc propriu. După ce apa se evaporă, încep să se rumenească. Aici este primul secret, adaugă Mihaela, pentru chifteluțe foarte gustoase. Bucățile de pleurotus trebuie rumenite foarte bine și uniform pe toate părțile. Ca să obțineți efectul scontat este important să nu vă opriți din gătit prea devreme. Adăugați și ceapa roșie tăiată cubulețe și o gătiți împreună cu ciupercile. De acum trebuie amestecat constant cu focul mic până se caramelizează și ceapa. Le lăsați putin deoparte.

Următoarele ingrediente sunt fasolea roșie  și lintea  conservată de la Bonduelle. Împreună cu ciupercile bine rumenite  acestea sunt componentele principale care dau gustul preparatului.

Se clătesc sub jet de apă rece și le transferați într-un castron. Le zdrobiți puțin cu un pasator pentru legume sau cu o furculită, dar fără să le faceți o pastă omogenă. Trebuie să rămână și câteva bucăți mai mari de legume, pentru textură.

Peste ele adaugați ciupercile cu ceapa, sarea, usturoiul dat prin presă, piperul măcinat, boiaua dulce, boiaua iute, verdeața tocată mărunt și sosul de soia. Amestecați puțin. Pentru a lega compozitia folosiți seminte de chia pe care le puteti lua de la orice plafar. Dacă nu, folositi cu încredere semințe de in, măcinate în râșnița de cafea sau pisate în mojar.

Se adaugă în castron, amestecați apoi, adăugați puțină apă călduță. Verificați gustul și mai adăugați sare dacă este nevoie. Formați chifteluțe mici și rotunde de 35-40 g. Dați-le la cuptor unse cu puțin ulei, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de aproximativ 20 de minute.

Sunt gata când suprafața devine mai fermă și crocantă. Se pot consuma cu un piure simplu de cartofi și cu sosul de roșii pe care îl folosiți de obicei la chifteluțele marinate. Dar nu fierbeti chifteluțele în sos, ci doar turnați-l pe deasupra.

Poftă bună!