Home » Sănătate » Idei de meniuri sănătoase pentru copii – 3 rețete pentru a-i face să iubească mâncarea bună

Idei de meniuri sănătoase pentru copii – 3 rețete pentru a-i face să iubească mâncarea bună

Ileana Mladinoiu / 23.11.2020, 18:20
Idei de meniuri sănătoase pentru copii – 3 rețete pentru a-i face să iubească mâncarea bună

Una dintre cele mai importante sarcini ca părinte este aceea de a-ți ajuta copiii să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase. Copiii au nevoie de o dietă echilibrată constând în alimente din toate cele trei grupe de alimente: legume și fructe, produse din cereale integrale și alimente bogate în proteine.

Variante ideale de mâncare pentru copii

De asemenea, copiilor le sunt necesare trei mese principale și una până la trei gustări pe zi (dimineața, după-amiaza și poate înainte de culcare). Gustările sănătoase sunt la fel de importante ca alimentele servite la mesele principale.

Cele mai bune alimente sunt cele proaspete și neprelucrate (legumele și fructele, cerealele integrale, produsele lactate și carnea), iar meniurile trebuie să stea departe de cele oferite de fast-food-uri. Alimentația unui copil va juca un rol vital în creșterea și sănătatea sa.

Gustul se formează în timpul copilăriei, este un proces de învățare. Cantitatea nu trebuie să fie prea mare. Să insistăm pe calitate, mai degrabă, decât pe cantitate.

Rețete pentru a-i face pe copii să iubească mâncarea bună

1.Crochete de pește

Pentru o persoană se folosesc 20 g de pește alb (tip cod), 1 ou, 1/4 ceapă, 1 lingură de pesmet, hasmaţuchi, unt, sare. Curățați și tocați ceapa, amestecați peștele cu ceapa și hasmațuchi. Bateți oul cu sare, puneți pesmetul într-o farfurie adâncă. Modelați peștele în două sau trei bile, aplatizați-le, înmuiați-le în oul bătut și tăvăliți-le în pesmet.

Crochete de pește
Crochete de pește

Topiți untul într-o tigaie antiaderentă, așezați crochetele și lăsați-le să se gătească timp de 6 minute, până devin crocante. Se servesc cu piure de cartofi sau alte garnituri preferate de copii.

2.Plăcinta ciobanului englez

Se prepară din 600 g carne tocată amestec (vită+porc),1 ceapă galbenă, 1 morcov, 1 ardei verde, 2 roșii proaspăte, 2 bucăți,ulei de măsline.sare iodată,piper proaspăt măcinat. Pentru piure veți folosi cartofi albi, aproximativ 1kg, sare iodată, piper proaspăt măcinat, nucșoară,cașcaval Delaco, unt cca 50 g, smântână cca. 100 ml. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă cu puțină sare, aproximativ  25 de minute la foc mediu, semiacoperit. După ce s-au fiert se strecoară, se asezonează de sare, piper, nucșoară, unt, cașcaval și smântână, amestecându-se energic, până ce se obține un piure spumos și aromat.

Ceapa, morcovul, ardeiul și roșiile se spală se curăță, apoi se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei, apoi se adaugă carnea tocată, amestecându-se ușor până ce se încorporează toate ingredintele, cam 10 minute la foc mic neacoperit.

Într-un vas tremorezistent, se pune amestecul de carne, peste care se așează artistic piureul aromat. Se dă la copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, apoi la foc mediu.

Se servește ca atare sau cu salată, specifică sezonului (sursa bucataras.ro).

3.Chifteluțe pentru copii în sos de roșii

Pentru 4 persoane aveți nevoie de 400 g de resturi de carne gătită (pui, vită, porc …), 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, pătrunjel, 1 ou, puțină pâine uscată înmuiată în lapte, puțină făină, ulei de floarea-soarelui, o cutie cu suc de rosii.

Chifteluțe pentru copii
Chifteluțe pentru copii

Se amestecă resturile de carne gătită din ziua precedentă, usturoiul, ceapa, pâinea, oul, pătrunjelul. Formați bile și pasați-le în făină. Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, așezați chiftelele în ea, rumeniti-le pe toate părțile. Adăugați sosul de roșii, sarea, piperul și mărar, eventual. Se fierbe, acoperit, câteva minute, la foc mic.

Sfaturi pentru a „ghida” apetitul unui copil

  • Limitați gustările în afara meselor.
  • Dați-le cantități mici de mâncare, mai bine să adăugați mai multe mai târziu, la cererea copilului.
  • Sfătuiți-i să mânânce încet. Copilul nu ar trebui să fie primul care să se ridice de la masă, părinții ar trebui să dea exemplu.
  • Nu-i forțați să termine de mâncat.
  • Evitați formulele de genul “mai ia doar o linguriță ca să-mi faci pe plac”.
  • Stimulați-le plăcerea de a mânca: variați meniurile, jucați-vă cu aromele și culorile.
  • Pregătiți farfurii frumoase de legume crude, cu legumele și fructele care le plac. Pe o farfurie mică, puneți și câteva semințe oleaginoase.