Home » Life & Style » Sarmale de post. Rețeta gustoasă pe care trebuie să o încerci. Ingredientul care le dă savoare

Sarmale de post. Rețeta gustoasă pe care trebuie să o încerci. Ingredientul care le dă savoare

Cojocaru Cristian / 18.11.2021, 17:17
Sarmale de post. Rețeta gustoasă pe care trebuie să o încerci. Ingredientul care le dă savoare

Sarmalele reprezintă una dintre cele mai populare rețete tradiționale de la noi, indiferent de modul în care acestea se prepară. Chiar dacă a început postul Crăciunului, te poți bucura în continuare de gustul acestora cu ajutorul unei rețete de sarmale de post.

Pregătește cele mai bune sarmale de post

Cu siguranță ești încântat atunci când pe masă ai o porție de sarmale, alături de mămăligă, smântână și un ardei iute. Acest preparat a ajuns să fie unul foarte popular, cu toate că este o rețetă veche ce provine din timpul Imperiului Otoman. Cu toate că acestea sunt servite cu precădere în timpul sărbătorilor, nu este literă de lege și astfel, le poți savura chiar și în perioada postului. Pregătește una dintre cele două rețete de mai jos pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un adevărat festin.

Sarmale de post cu orez în foi de varză murată

Pentru a pregăti sarmale de post cu orez în foi de varză murată, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • două verze murate;
  • o cană și jumătate de orez;
  • un morcov mare;
  • două cepe medii;
  • 150 ml pastă de tomate sau bulion;
  • sare și piper măcinat;
  • cimbru;
  • două foi de dafin;
  • o legătură de mărar;
  • boia de ardei dulce;
  • 40 ml de ulei.

Pentru a prepara celebrele sarmale de post, începe prin a desprinde foile de varză și taie-le cu grijă nervurile groase. Utilizează foile potrivite ca și mărime, iar frunzele mari le poți tăia, astfel că vei putea obține alte foi pentru două-trei sarmale. Toacă apoi ceapa mărunt și dă pe răzătoare morcovii.

Uleiul încins se pune într-o cratiță unde se adaugă morcovul și ceapa și călește-le la foc mic vreme de cinci minute. După aceee, adaugă orezul împreună cu o cană de apă și lasă să fiarbă până când orezul va absoarbe toată apa. Condimentează cu sare, piper, cimbru și mărar, umplutura.

Umplerea foilor de varză se face cu compoziția pregătită, astfel că pe fiecare foaie așează câte o lingură cu vârf din aceasta. Ruelază apoi foaia de varză și îndeasă capetele la interior. Pe fundul oalei se așează foile mari cu nervuri, pe care le vei toca mărunt. Recomandat este să folosești o oală cu pereții groși.

Așează apoi pe stratul de varză sarmalele vertical sau orizontal, după care acoperi sarmalele cu restul de varză tocată. Pe deasupra pune bulionul și frunzele de dafin, iar apoi toarnă apă caldă peste sarmale, astfel încât aceasta să le acopere cu încă 1-2 degete. Pune capacul și fierbe la foc mic timp de două sau trei ore.

sarmale de post
Sarmalele de post cu ciuperci pot fi o alternativa

Sarmale de post cu ciuperci

În cazul în care vrei să încerci sarmale de post cu ciuperci, iată de ce ingrediente vei avea nevoie:

  • două verze murate;
  • 200 g de orez cu bob rotund;
  • 500 g ciuperci;
  • două cepe mari;
  • doi morcovi medii;
  • o rădăcină mică de țelină;
  • 150 ml de bulion;
  • 60 ml de ulei;
  • două foi de dafin;
  • câte o legătură de mărar și cimbru;
  • sare și piper.

Începe prepararea acestora desprinzând foile de varză ale căror nervuri mari le vei înlătura. Toacă ceapa mărunt, apoi cu ajutorul unei răzători, rade morcovul și țelina. Ciupercile, la rândul lor trebuie tocate mărunt. Încinge uleiul într-o cratiță peste care vei adăuga ceapa, morcovul și țelina. Călește-le la foc mic pentru aproximativ 5 minute.

Ulterior, adaugă și ciupercile pe care le vei căli vreme de trei minute. După ce ai luat oala de pe foc, adaugă sarea, piperu, cimbrul și mărarul tocate mărunt. Spală orezul pe care îl vei lăsa la uscat  puțin înainte de a-l adăuga în compoziție și amestecă bine până când se omogenizează.

Adaugă pe fiecare foaie de varză o lingură cu vârf din compoziție și rulează foile. La fel ca la rețeta anterioară, așează varză tocată pe fundul oalei, iar dupa ce ai terminat  de așezat sarmalele, și deasupra acestora peste care vei pune bulionul și foile de dafin. Pentru o aromă mai pronunțată, poți adăuga și două crenguțe de cimbru. Toarnă apă caldă până se acoperă sarmalele și pune oala la foc.