Home » Life & Style » Satul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Care este de fapt explicația

Satul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Care este de fapt explicația

Voicu Costin / 29.04.2022, 12:49
Satul din lume unde femeile și bărbații vorbesc limbi diferite. Care este de fapt explicația

Într-un sat din sudul Nigeriei, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite. Ei consideră această diferență unică drept „o binecuvântare de la Dumnezeu”. Deși de mici sunt învățați să vorbească o limbă comună, după o anumită vârstă, încep să folosească cuvinte și expresii diferite. Care este satul din lume unde se întâmplă acest lucru și care este explicația, aflăm în articolul următor!

Într-un sat din lume, femeile și bărbații vorbesc limbi diferite

În Ubang, o comunitate rurală din Nigeria, bărbații și femeile au propriile lor vocabulare distincte. Care este explicația?

Fiind vorba de limbi care nu au formă scrisă, nu este clar ce proporție de cuvinte din cele două limbi diferă, dar există suficiente exemple care arată că o propoziție rostită de o femeie sună diferit atunci atunci când este rostită de un bărbat. De exemplu, pentru „haine”, bărbații folosesc cuvântul „nki”, în timp ce femeile spun „ariga”, „kitchi” înseamnă „copac” pentru bărbați, în timp ce femeile spun „okweng”. Acestea sunt cuvinte total diferite, iar lucrurile se întâmplă în acest fel de sute de ani.

Antropologul Chi Chi Undie a studiat acest caz aparte timp de mai mult timp și a ajuns la următoarea concluzie.

„Este aproape ca și cum ar fi două vocabulare diferite. Există o mulțime de cuvinte pe care bărbații și femeile le au în comun, apoi există altele care sunt total diferite, în funcție de sexul vorbitorului. Nu sună la fel, nu au aceleași litere, sunt cuvinte complet diferite”, a declarat antropologul.

Interesant este că atât bărbații cât și femeile se pot înțelege perfect în Ubang, deoarece băieții și fetele cresc în preajma părinților lor și ajung să învețe ambele limbi, însă, până la vârsta de zece ani, se așteaptă ca băieții să se exprime numai în limba masculină.

„Există o etapă la care bărbatul ajunge și descoperă că nu utilizează limba potrivită. Nimeni nu îi va spune că ar trebui să treacă la limba masculină. Atunci când începe să vorbească limba bărbaților, știi că a ajuns la maturitate”, explică Oliver Ibang, conducătorul satului.

Care este explicația pentru acest fenomen?

Nimeni nu știe din ce cauză a început tradiția limbii duble din Ubang, dar majoritatea localnicilor preferă teoria religioasă conform căreia, Dumnezeu i-a creat pe Adam și Eva ca oameni Ubang și le-a dat două limbi diferite. A plănuit să dea fiecărui grup etnic două limbi, dar și-a dat seama că nu erau suficiente limbi pentru toate, așa că s-a oprit la Ubang, făcând satul diferit de toate celelalte așezări din lume.

Antropologul Chi Chi Undie, crede că cele două limbi sunt rezultatul unei așa-zise „culturi cu două sexe”. Cu toate acestea, Undie recunoaște că această teorie nu are nici o bază istorică sau adevărată, deoarece nicio altă cultură similară din alte părți ale Africii nu a dezvoltat limbi diferite pentru bărbați și femei.

Astăzi, pe măsură ce cuvintele în limba engleză continuă să intre în lexicul tinerilor din Nigeria, Africa, cele două limbi Ubang sunt în pericol de a se pierde pentru totdeauna. Nici limba masculină, nici cea feminină nu au formă scrisă, așa că ambele sunt transmise generațiilor viitoare doar prin viu grai.