Home » Life & Style » Secretele barajului Vidraru. Ce ascunde Lacul Vidraru în adâncurile sale

Secretele barajului Vidraru. Ce ascunde Lacul Vidraru în adâncurile sale

Manolică Anca / 12.03.2021, 17:10
Secretele barajului Vidraru. Ce ascunde Lacul Vidraru în adâncurile sale

Secretele barajului Vidraru. Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte al regimului comunist, fiind construit între anii 1961 și 1966. Realizarea barajului a presupus eforturi financiare imense, dar și multe pierderi de vieți omenești. Iată cutremurătoarea poveste ce stă în spatele construirii acestui baraj.

Secretele barajului Vidraru. Ce se ascunde în adâncuri

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru, în județul Argeș, pe râul Argeș, cu scopul de producere de energie electrică, pentru irigații și prevenirea inundațiilor. Însă, nu mulți cunosc secretele barajului Vidraru și ce se afla înainte în acest loc. Sub milioanele de metri cubi de apă pe care astăzi lacul îi numără, înainte de anul 1965, își ducea traiul o cumunitate frumoasă de oameni, într-o localitate ce se numea Arefu.

Ceea ce este cu adevărat cutremurător este faptul că aceștia au refuzat să își părăsească gospodăriile, mulți dintre ei murind sub apele care s-au revărsat la inundarea zonei. Multe legende locale vorbesc și astăzi despre zecile de oameni care au pierit sub ape și despre crucile de cimitir ce mai ies, din când în când, la suprafaţă.

„Cu mult înainte de a se gândi şi de a porni construcţia hidrocentralei şi a lacului Vidraru, exista, în amonte de ceea ce reprezintă astăzi barajul, o zonă neîmpădurită, cu ocoale, cabane forestiere şi turistice şi câteva locuinţe ale celor care desfăşurau acele activităţi, precum şi câteva construcţii mai impunătoare ale unor familii înstărite – precum fosta vilă a Brătienilor (deja o ruină la momentul umplerii lacului), situată pe undeva prin dreptul actualei Cabane Cumpăna”, a povestit Gheorghe Buzoiu, un fost viceprimar al comunei Arefu, pentru adevărul.ro.

Înainte de contruirea Barajului Vidraru, în acest loc trăia o comunitate mică de oameni
Înainte de contruirea Barajului Vidraru, în acest loc trăia o comunitate mică de oameni

Nu au mai rămas decât legendele și mărturiile oamenilor care au fost pe acolo

Din fosta enclavă a comunei Arefu nu au mai rămas acum decât niște legende şi câteva mărturii grăitoare ale oamenilor care ştiu ce a fost, pe atunci, acolo. Directorul Muzeului Curtea de Argeș povestește că în, anul 1999, atunci când s-a decis ca cea mai mare parte a apei din lac să se uzineze, nivelul său scăzuse atât de mult, încât putea fi văzută foarte bine confluenţa râurilor Buda şi Capra, iar în apropiere de Cumpăna, se puteau zări, de pe mal, fundaţiile construcţiilor mai importante ale zonei.

Lacul Vidraru „stă” acum deasupra unei foste comunități mici, dar foarte vesele. Martorii povestesc că în acel loc se țineau numeroase serbări câmpenești unde veneau oameni și de prin alte localități. Exista chiar și o Mocănița care transporta oamenii la evenimentele organizate. Aceasta pleca din Curtea de Argeș și se oprea acolo unde astăzi de oprește lacul, adică pe lângă Cabana Cumpăna de azi.

Înainte de a se începe umplerea lacului, s-a încercat demontarea construcţiilor care puteau fi salvate. DIn unele au fost luate doar materialel, în timp ce altele au fost cu totul relocate. Chiar și calea ferată care ajungea până la Cumpăna a fost desfăcută bucată cu bucată. „S-a umplut apoi cu apă toată valea aceea, după care s-a aşternut o linişte adâncă“, a mai povestit fostul viceprimar Gheorghe Buzoiu.