Home » Life & Style » Secretul nebănuit al piramidelor. De ce au ales egiptenii să își construiască piramide cu vârf ascuțit

Secretul nebănuit al piramidelor. De ce au ales egiptenii să își construiască piramide cu vârf ascuțit

Voicu Costin / 09.05.2022, 17:14
Secretul nebănuit al piramidelor. De ce au ales egiptenii să își construiască piramide cu vârf ascuțit

Piramidele egiptene sunt construcții vechi de piatră în formă piramidală situate în Egipt. Numărul de obiecte identificate ca piramide egiptene variază de la 118 la 138. Cele mai multe dintre piramide au fost construite ca morminte pentru faraonii din regatele antice. Cele mai vechi piramide cunoscute sunt în Saqqara. De ce au ales egiptenii să își construiască piramide cu vârf ascuțit?

Una dintre Cele Șapte Minuni ale lumii antice

Cea mai veche este piramida lui Djoser, construită de arhitectul Imhotep, în perioada 2667-2488 î.Hr. Cele mai cunoscute piramide sunt situate la Giza, la periferia orașului Cairo, trei dintre ele fiind încă unele dintre cele mai mari construcții create vreodată de om. Piramida lui Keops este cea mai mare piramidă din Egipt și este una dintre Cele Șapte Minuni ale lumii antice. Alături de faraoni și hieroglife, piramidele constituie un adevărat simbol al Egiptului antic.

Predecesorii piramidelor din Egipt

În timpul primelor dinastii apar așa zisele construcții „case după viață” – clădiri funerare de tip mastabas, constând dintr-o cameră de îngropare subterană și o structură de piatră deasupra suprafeței pământului. Termenul însuși se referă la timpul arab și se datorează faptului că forma acestora, asemănătoare cu mormintele trapezului, le-a reamintit arabilor băncile mari numite „mastaba”.

Mastabele au fost construite pentru primii faraoni. Cele mai vechi mastabe țariste, datând din zilele primei dinastii, au fost construite din adoburi, cărămizi din argilă sau nămol de râu. Acestea au fost construite în Nagada, în Egiptul de Sus, precum și în Sakkara, unde se afla principala necropolă din Memphis, capitala domnitorilor din primele dinastii. În partea de jos a acestor clădiri au fost camerele cu unelte funerare, iar la subteran, camerele funerare propriu-zise.

Modul de construcție

Egiptenii antici au fost niște arhitecți deosebiți, având în vedere că în Egipt se află, astăzi, cel mai mare monument de piatră de pe Terra, și singura minune a lumii antice păstrate până azi, Piramida lui Keops.

Studiile au relevat modul de construire: pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niște sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei. Vârful piramidei era acoperit cu aur. Azi, în Egipt, doar câteva piramide mai sunt întregi, din păcate.

Donald Redford, profesor de studii clasice, susține că deși complicat, procesul construirii unor astfel de monumente nu este imposibil, chiar și pentru vremurile în care acestea au fost ridicate. Conform spuselor lui Redford, faraonii începeau construcția unei piramide în momentul urcării pe tron. Acesta stabilea încă de la început membrii de baza ai echipei care aveau să îi ridice mormântul, formată dintr-un arhitect, un inginer și un șef-constructor.

Felul în care muncitorii egipteni tăiau pietrele pentru a le folosi în construcții, este încă subiect de studiu pentru cercetători. Instrumentele folosite pentru modelarea materialelor mai puțin dure au fost identificate, dar încă se mai încearcă identificarea instrumentelor folosite pentru pietre dure, cum ar fi granitul sau dioritul. Forța oamenilor era de ajuns pentru a mișca pietrele foarte grele, în proces intervenind și inventivitatea inginerilor, creatorii unor mini-sisteme menite să ușureze muncă fizică a muncitorilor.

Pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niște sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.

Transport

Potrivit unor savanți olandezi, blocurile de piatră (cele mai utilizate având 2,5 tone, dar și blocuri megalitice de 40 de tone) erau transportate prin deșert tot cu ajutorul unor sănii de lemn, cărate de robi.

Pietrele din cariere erau transportate cu plutele pe Nil, apoi înălțate pe țărm cu ajutorul unor frânghii și pârghii. De aici erau târâte pe o rampă de sute de muncitori. În fața blocurilor se turna apă sau ulei, pentru a aluneca mai ușor.

Secretul piramidelor

Egiptenii aveau puternice cunoștințe astronomice. S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelației Orion. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris, zeul morților și al lumii de dincolo.

Motivele construirii piramidelor cu vârf ascuţit

Motivele pentru care egiptenii au ales să își construiască piramide cu vârful ascuțit sunt de natură religioasă. Zeul egiptean al soarelui Ra, era considerat conducătorul tuturor faraonilor. Despre acesta se spune că s-a autocreat dintr-o movilă de pământ care avea formă unei piramide, după care i-a creat și pe ceilalți zei.

Speculații

Timp de secole, misterul care înconjoară piramidele a dat de gândit oamenilor de știință, dând naștere unor puternice controverse. Pentru că tehnica necesara construirii unor astfel de giganți este complexă, multi au susținut că piramidele au fost construite de extratereștri sau de către egiptenii deținători ai unei tehnologii avansate, care a fost pierdută în timp, dar această ipoteză nu a fost confirmată.

Scopul construirii piramidelor

Scopul acestor piramide era de a îngropa faraonii, pentru a-i ajuta să treacă în lumea de dincolo. Aceste piramide erau aranjate într-un anumit mod, astfel încât să se reflecte Luna în acestea. Dar înainte de a fi îngropați în aceste morminte, faraonii erau împodobiți cu bunuri de preț, pentru că ei credeau că vor învia în lumea de dincolo și trebuiau să aibă tot ce le trebuie.