Home » Life & Style » Sfântul Ilie 2022. Ce alimente e bine să dai de pomană, pe 20 iulie

Sfântul Ilie 2022. Ce alimente e bine să dai de pomană, pe 20 iulie

Manolică Anca / 19.07.2022, 16:55
Sfântul Ilie 2022. Ce alimente e bine să dai de pomană, pe 20 iulie

În fiecare an, la 20 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai de seamă profeți din Vechiul Testament, zi consemnată în calendar cu cruce roșie. El este cunoscut drept făcător de minuni și aducător de ploi în perioadele de secetă. Iată ce este bine să dai de pomană în această zi.

Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie

Cu prilejul oricărei mari sărbători, creștinii merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătate și iertarea păcatelor, dar și pentru a da de pomană bucate pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Așadar, cum ziua de 20 iulie este consemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox, respectă cu strictețe tradițiile din străvechi.

Fiind cea mai importantă sărbătoare a lunii iulie, Se spune că este bine ca de Sfântul Ilie să se facă pomenirea morților. Mai demult, credincioșoo obișnuiau să împartă mere, miere și covrigi pentru sufletul celor adormiți, tradiție care s-a păstrat până în zilele noastre.

Pachetele care se dau de pomană pe 20 iulie pot să conțină orice alimente, dar ele trebuie să fie de post. Asta pentru că, în 2022, sărbătoarea Sfântului Ilie pică într-o zi de miercuri, zi de post, astfel că tot ceea ce se împarte în această zi trebuie să nu fie de frupt.

De asemenea, se mai pot împărți fructe, legume, colivă, colaci, prăjituri de post sau preparate care să nu conțină alimente de dulce. Potrivit unei credințe străvechi, se spune că în ziua de Sfântul Ilie este bine să fie date de pomană mere, în special copiilor, pentru a avea parte de belșug și noroc.

De altfel, se spune că până în această zi nu este bine să mâncăm mere. Se crede mărul este pomul Sfântului Ilie și că fructele pot fi consumate doar după ce acesta este prăznuit în calendarul creștin ortodox, iar acestea sunt sfințite la Sfânta Liturghie.

Rugăciunea către Sfântul Ilie

Iată ce rugăciune trebuie să rostești pe 20 iulie. Se spune că face minuni!

„Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun. Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.