Home » Life & Style » Singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis. Ce se petrece de fapt aici

Singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis. Ce se petrece de fapt aici

Manolică Anca / 12.03.2021, 10:42
Singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis. Ce se petrece de fapt aici

La fel cum grecii au Muntele Athos ca loc interzis pentru femei, iată că și țara noastră are un astfel de loc. Mai exact, locul cu pricina este singurul loc din România unde se aplică „avatonul”, adică accesul femeilor este strict interzis. Hai să vedem cine a decis acest lucru.

Singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis

Și pe teritoriul României există un loc în care se aplică „avatonul”. Acesta este legea care opreşte intrarea femeilor pe Sfântul Munte Athos, din Grecia și vine chiar din limba lui Platon, însemnând „neumblat”. Singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis este Mănăstirea Frăsinei, aflată în județul Vâlcea, în localitatea Muereasca.

La intrarea în acest lăcaș sfânt stă scris: „(…) În tindă este pictura de la 1848. În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei”. În perioada comunistă, între 1948-1989, această interdicție a fost ridicată.

Mănstirea Frăsinei este singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis
Mănstirea Frăsinei este singurul loc din România unde accesul femeilor este interzis

Se pare că cel care ar fi decis acest lucru a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787 – 1868), cel care ar fi vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea în calitate de episcop la Râmnicu Vâlcea. El a spus ca femeile să nu aibă acces în acest loc sfânt și să nu se mănânce niciodată carne la Mănăstirea Frăsinei.

Alte locuri în care femeile au interzis

Oricât ar lupta feministele împotriva discriminării sexuale, în lume mai există multe alte locuri unde accesul femeilor este interzis din motive religioase și nu numai. Iată o listă cu toate locurile în care femeile au accesul interzis.

  • Muntele Athos din Grecia – este deja bine știut de toată lumea că femeile nu au voie să se apropie la mai puțin de 500 de m de coastă. Mai mult, interdicția nu se aplică doar în cazul femeilor, ci și în cazul animalelor domestice femele, precum vacile sau găinile. Excepție fac pisicile și animalele sălbatice, care oricum sunt greu de controlat.
  • Muntele Omine din Japonia este considerat un loc sacru de către adepții religiei Shugendo și, totodată, un loc în care adepții de sex masculin își testează credința fiind prin provocări fizice intense.
  • În templul Sabarimala din statul indian Kerala este interzis accesul femeilor între 10 și 50 de ani, adică cele aflate la o vârstă la care pot avea/încă pot avea menstruație.
  • Mormintele sacre Haji Ali Dargah Shrine din Mumbai – tot în India, femeile nu pot intra în mormintele sacre Haji Al.
  • În Herberstrasse din St. Pauli, „cartierul roșu din Hamburg”, locul bine cunoscut pentru faptul că prostituatele se afișează la ferestre, este interzis petru minori și femei.