Home » Life & Style » Obiective turistice în Vâlcea – 12 locuri de pus pe harta turistică

Obiective turistice în Vâlcea – 12 locuri de pus pe harta turistică

Alexandru Cazacu / 11.03.2021, 12:51

Dacă ai puțin timp liber și vrei să te relaxezi într-o mică vacanță, poți alege să vizitezi județul Vâlcea. Aici nu vei avea timp să te plictisești, deoarece în această zonă poți vizita multe locuri deosebite. În continuare îți vom prezenta o serie de obiective turistice din Vâlcea pe care cu siguranță nu le vei uita.

Obiective turistice în Vâlcea – 12 locuri de vizitat

Această zonă este una dintre cele mai vechi și mai frumoase din Țara Românească. Cei care vor să viziteze aceste meleaguri pot admira castre romane, cetăți dacice sau multe conace medievale. Mai mult de atât, județul Vâlcea este renumit și pentru peisajele uimitoare și lăcașuri de cult care au devenit monumente istorice.

Castrul roman Arutela

Dacă te afli în această zonă, trebuie să știi că în județul Vâlcea poți vizita Castrul roman Arutela. Monumentul istoric se află în apropierea orașului Călimănești. Inscripțiile descoperite pe poarta monumentului arată că acesta a fost construit în secolele I-II d.Hr., în timpul împăratului Roman Hadrian.

Valea Oltului

Probabil toată lumea a auzit de Valea Oltului. Acesta este unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din județul Vâlcea. După cum spune și numele, denumirea acestei văi provine de la râul care o străbate. Așadar, dacă ești pasionat de natură sau drumeții, aici poți vizita Parcul Național Cozia, Cascada Lotrișor, Cascada Urzicii sau Cheile Lotrișorului.

Muzeul Satului Vâlcean

De asemenea, un alt obiectiv turistic foarte vizitat este Muzeu Satului Vâlcean. Acesta este un muzeu etnografic, în aer liber, amenajat în 1974, în localitatea Bujoreni, sub forma unui sat ce reproduce imaginea unei așezări tradiționale din această zonă. Muzeul se întinde pe o suprafață de 8 ha și cuprinde aproximativ 80 de construcții.

Stațiunile balneoclimaterice din Vâlcea

În județul Vâlcea se află trei dintre cele mai cunoscute stațiuni cu ape minerale din România. Este vorba despre Băie Olănești, Băile Govora și Stațiunea Călimănești-Căciulata. Aici, mulți turiști vin pentru proprietățile apelor minerale și termale, care pot trata sau ameliora diferite afecțiuni. Mai mult de atât, în jurul stațiunilor, turiștii pot admira peisajul montan superb.

Casa Memorială Anton Pann

Situată în Râmnicu Vâlcea, Casa Memorială Anton Pann atrage anual mulți turiști. Clădirea care adăpostește muzeul memorial dedicat marelui scriitor Anton Pann, a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, în stil tradițional și este un monument de arhitectură urbană. Aici puteți admira mai multe piese de mobilier, obiecte decorative sau portrete ale unor personalități din zonă.

Obiective turistice în Vâlcea: Piramidele de pământ

Un alt obiectiv turistic din Vâlcea îl reprezintă Piramidele de pământ din Valea Stăncioului. Aceasta este o rezervație geologică, protejată, care se întinde pe o suprafață de 12 hectare, în partea de est al cartierului Goranu din Râmnicu Vâlcea. Aceste formațiuni naturale impresionează prin piramide, creste, turnulețe, turnuri și jgheaburi, create în urma eroziunilor solului, dar și prin înălțimea lor de aproximativ 80 de metri.

Salina Ocnele Mari

Situată în localitatea Ocnele Mari din județul Vâlcea, salina a fost de curând amenajată pentru vizitare. Zona de vizitare este amenajată la aproximativ 225 de metri față de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 10.000 de mp. În parcul turistic al salinei există o biserică, un muzeu, un restaurant, locuri de joacă pentru copii, dar și terenuri de fotbal, de baschet sau de tenis.

Muzeul Nicolae Bălcescu

Muzeul Nicolae Bălcescu s-a deschis în 1968, în satul de unde se trage familia marelui revoluționar român, în cinstea memoriei acestuia. Conacul boieresc este construit în stil brâncovenesc cu influențe gotice și are o suprafața de aproximativ 600 de metri pătrați. Aici puteți admira o mulțime de obiecte culturale și de patrimoniu, obiecte de mobilier, tablouri și multe amintiri despre Nicolae Bălcescu și familia lui.

 Obiective turistice în Vâlcea: Transalpina

Una dintre cele două șosele alpine din țara noastră străbate o parte a județului Vâlcea. Transalpina este considerată a fi cea mai înaltă șosea din România și este unul dintre drumurile montane vechi, care străbat Carpații. Aceasta este cunoscută ca și ”Drumul Regelui” deoarece, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Carol al II-lea a ordonat refacerea Transalpinei.

Locuri de vizitat în Județul Vâlcea
Locuri de vizitat în Județul Vâlcea: Transalpina

Obiective turistice în Vâlcea: Muzeul Trovanților

De asemenea, la intrarea în localitatea Costești din județul Vâlcea se află Muzeul Trovanților, un muzeu natural, în aer liber. Trovanții sunt formațiuni geologice formate din straturi de nisipuri cimentate de-a lungul timpului, în mod natural. Se spune despre acestea că ar avea o vechime de câteva milioane de ani. Trovanți impresionează atât prin vechime, cât și prin formele și dimensiunile lor.

Mănăstirea Cozia

Unul dintre cele mai frumoase și vechi lăcașuri de cult din județul Vâlcea este Mănăstirea Cozia. Aceasta a fost ridicată între anii 1387-1391, se află în localitatea Călimănești și a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești. Lăcașul de cult are și o importanță culturală, aici funcționând încă din anul 1415, timp de mai multe secole o școală. Tot aici sunt redactate hrisoavele domnești, importante documente istorice.

Lacul Vidra

Lacul de acumulare Vidra este un la antropic fondat în 1972. Acest obiectiv turistic este înconjurat de peisaje frumoase cu păduri de molid. Barajul este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la o distanță de 30 de kilometri în amonte de Stațiunea Voineasa.