Home » Life & Style » Știri mondene » Prima vedetă din lume. În ce an a apărut și de ce era urmărită de presă peste tot

Prima vedetă din lume. În ce an a apărut și de ce era urmărită de presă peste tot

Manolică Anca / 07.07.2021, 16:45
Prima vedetă din lume. În ce an a apărut și de ce era urmărită de presă peste tot

Oamenii au fost interesați de viața privată a celebrităților încă de la începuturile mass-media, în secolul al XVIII-lea. Iată cine a fost prima vedetă din lume care a ajuns să fie urmărită de presă peste tot.

Prima vedetă din lume

În anii 1700, print-urile au înregistrat un adevărat boom, fiind publicate de la ziare şi pamflete, până la fel și fel de imagini şi literatură obişnuită. Până secolul următor, apăruseră deja cel puţin 100 de ziare în Londra, toate având același scop: să informeze și să distreze locuitorii celei mai mari urbe din lume. Însă, ce citeau mai exact oamenii la acea vreme?

Ei bine, la fel ca și în ziua de astăzi, cititorii erau interesați de dragoste, relații sexuale şi curtea pe care şi-o făceau unii altora, mai simplu spus, bârfele erau la mare căutare încă de pe atunci. Mii de femei şi bărbaţi le scriau celor de la The Athenian Mercury, o mare publicație londoneză, pentru a cere sfaturi personale. De asemenea, un alt subiect care a ținut „prima pagină” a publicaţiei Town And Country a fost relația prim-ministrului britanic, Lord Grafton, cu amanta sa, Nancy Parsons, care, în cele din urmă, l-a părăsit pe politician pentru un bărbat mai tânăr.

Kitty Fisher, de departe cea mai căutată vedetă

Catherine Maria Fischer, cunoscută sub numele de Kitty Fisher, s-a născut pe 1 iunie 1741, la Londra. A fost o curtezană britanică proeminentă, pe care fie comodorul Augustus Keppel, al doilea fiu al contelui de Albemarle (după cum a scris Town and Country în 1771), fie poate locotenent-general (pe atunci Ensign) Anthony George Martin (d. 1800) ar fi introdus-o în cercurile înalte ale Londrei.

Kitty Fisher, prima vedetă din lume
Kitty Fisher, prima vedetă din lume

Însă, încă din perioada adolescenței Fisher a avut grijă să își dezvolte imaginea publică, stârnind interesul marilor artiști ai vremii, precum Sir Joshua Reynolds, care doreau să îi realizeze cât mai multe portrete. Subliniind frumusețea, îndrăzneala și farmecul lui Fisher, portretele și articolele din ziare și reviste i-au promovat reputația și i-au îndemnat pe cititori să o privească cu viu interes.

Astfel, ea a devenit prima vedetă din lume renumită nu pentru că a fost actriță, cântăreață sau membru al regalității, ci pur și simplu pentru că a fost faimoasă. Precum Kim Kardashian din zilele noastre, Kitty Fisher era urmărită de presă peste tot. Grație unui incident celebru din 12 martie 1759, în care Kitty Fisher a căzut de pe cal în timp ce călărea în Parcul St James, arătând aparent că nu purta chiloți, ea a ajuns să țintă mult timp prima pagină a publicațiilor. Cea mai cunoscută curtezană din 1750 a inspirat cântece, versete, picturi, pamflete şi cărţi întregi.

Vindea presei poveşti despre viaţa sa intimă

La fel ca multe alte personaje, și Kitty a știut să manipuleze presa spre propriul beneficiu, crescându-şi brand-ul personal şi notorietatea. Ajunsese atât de sus, încât îşi permitea să facă glume pe baza sumelor modice de bani care-i erau adesea oferite. A cumpărat spaţiu publicitar într-un ziar și a apărut muşcând dintr-un sandviş în care pusese o bancnotă de 20 de lire sterline (astăzi circa 20.000 de lire sterline), pentru a arăta tuturor că tariful ei era mult mai mare.

Kitty Fisher, prima vedetă din lume
Kitty Fisher, prima vedetă din lume

Ajunsese să pozeze pentru cei mai mari portretişti ai vremii, copiile picturilor ajungând să se vândă ca pâinea caldă. Devenise un adevărat sex simbol al vremii, bărbaţii purtând imaginea ei la piept, ascunsă în ceasul de buzunar. Sigur, ca multe vedete de astăzi, din dorința de a rămâne mereu în atenția presei și în lumina reflectoarelor, Kitty „scăpa” presei informaţii picante din viaţa ei amoroasă. Și în momentul în care rămânea fără bani, îşi publica biografia, din care nu lipseau dezvăluirile scandaloase despre foștii săi iubiți.