Home » Life & Style » Știri mondene » Shakira, trimisă în judecată în Spania. Ce acuzații i se aduc celebrei artiste

Shakira, trimisă în judecată în Spania. Ce acuzații i se aduc celebrei artiste

Manolică Anca / 26.05.2022, 16:37
Shakira, trimisă în judecată în Spania. Ce acuzații i se aduc celebrei artiste

Cântăreața Shakira va fi trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în Spania. Aceasta a decis un judecător de la un tribunal de lângă Barcelona, care spune că s-au găsit „suficiente dovezi de infracționalitate” și a recomandat ca dosarul ei să fie judecat. Ce acuze i se aduc, mai exact, celebrei artiste columbiene.

De ce va fi trimisă în judecată Shakira

Vedeta pop ar putea fi judecată pentru o presupusă evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro (17 milioane de dolari) în Spania, a decis joi, 26 mai, un judecător de la un tribunal de lângă Barcelona. Acesta a spus că există „dovezi suficiente” pentru a organiza un proces pentru presupusa evaziune fiscală a Shakirei pentru anii 2012, 2013 și 2014.

Judecătorul Marco Jesus Juberias a scris că Shakira a trăit mai mult de 200 de zile în Spania în fiecare dintre cei trei ani, ceea ce o supune obligatoriu la plata impozitelor în această țară. Astfel, ea ar fi trebuit să plătească taxe în valoare de 14,5 milioane de euro între 2012 și 2014, în timp ce locuia în această țară.

Potrivit CNN, Juberias a spus că în ancheta de până acum agenția fiscală spaniolă și avocații Shakirei s-au certat pe marginea semnificației termenului „reședință principală”. Presa spaniolă a relatat că echipa solistei a susținut că reședința ei principală se află în Bahamas. Dar presa locală a mai spus că aceasta are o casă în zona Barcelonei, alături de partenerul ei, fundașul echipei de fotbal FC Barcelona, Gerard Pique, cel cu care are doi copii.

Shakira și Gerard Pique
Shakira și Gerard Pique

Instanța a respins recursul formulat de Shakira

Instanța a respins apelul formulat de echipa de apărare a vedetei pop și a decis că există suficiente probe pentru a merge mai departe cu procesul penal în care este acuzată de procurorii statului că a evitat plata impozitului pe venit și a impozitului pe profit în perioada 2012-2014, declarându-și reședința în afara Spaniei.

Ba mai mult, cu ajutorul unui consilier financiar, numit și el în hotărâre, artista ar fi folosit o serie de companii în paradisuri fiscale off-shore pentru a încerca să ascundă sursele veniturilor sale în acei ani.

Shakira a plătit deja suma de 14,5 milioane de euro către autoritățile fiscale spaniole, plus alte trei milioane de euro reprezentând dobânzi, dar această decizie nu exclude posibilitatea unui proces. Decizia pe care tribunalul din Barcelona a luat-o acum înseamnă că procurorii statului trebuie să depună o acuzație oficială împotriva cântăreței.

Într-o declarație, cântăreața în vârstă de 45 de ani a spus că hotărârea nu a evaluat dacă a comis o infracțiune și nici nu a respins argumentele prezentate de apărare, ci a chemat ambele părți să își prezinte argumentele. Totodată, ea a adăugat că echipa sa de apărare va continua să pledeze pentru nevinovăția sa cu argumente juridice puternice, „dovezi verificabile” și rapoarte de expertiză, inclusiv de la un profesor și de la un judecător al Curții Supreme.

Conduita Shakirei în chestiuni fiscale a fost mereu impecabilă în toate țările în care a datorat taxe și ea a avut încredere și urmat cu fidelitate recomandările celor mai buni specialiști și consilieri”, au transmis avocații ei într-un comunicat pentru presă.