Home » Life & Style » Știri mondene » Viața și cariera lui Andrew Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode. S-a stins din viață la 60 de ani

Viața și cariera lui Andrew Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode. S-a stins din viață la 60 de ani

Manolică Anca / 27.05.2022, 16:46

Fanii rock și electro au fost devastați de tristețe, după ce formația Depeche Mode a anunțat că unul dintre membrii săi fondatori, claviaturistul Andy Fletcher, a încetat din viață. Artistul, care avea 60 de ani, a contribuit la definirea sunetului synth-pop și rock alternativ din anii 1980 și 90. Iată cum a arătat parcursul carierei sale.

Viața și cariera lui Andrew Fletcher

Andrew Fletche,  cunoscut ca și „Fletch”, s-a născut pe 8 iulie 1961, în Nottingham, Anglia, fiind cel mai mare dintre cei patru frați născuți de Joy și John Fletcher.

Fletcher avea 15 ani în 1976 când punk rock-ul a ajuns pe scena muzicală. El a declarat că aceasta a fost „evident vârsta perfectă pentru a experimenta… am fost foarte norocoși în viață”. Alături de colegul de școală Vince Clarke a format trupa de scurtă durată No Romance in China, în care Fletcher cânta la chitară bas.

A trecut la sintetizator odată cu intrarea în Composition of Sound, trupă din care mai făceau parte Clarke și Martin Gore. Acești trei muzicieni vor forma apoi Depeche Mode alături de vocalistul David Gahan. Fletch nu a fost niciodată un muzician cu greutate în cadrul grupului, ci mai degrabă un manager. De asemenea, a fost singurul membru al Depeche Mode care nu a scris niciodată un cântec pentru formație, deși a indicat într-unul dintre interviuri că ar fi intenționat la un moment dat.

Andrew Fletcher, Dave Gahan, Alan Wilder și Martin Gore, Depeche Mode / Foto: Paul Natkin/WireImage)
Andrew Fletcher, Dave Gahan, Alan Wilder și Martin Gore, Depeche Mode / Foto: Paul Natkin/WireImage)

A fost singurul membru al trupei care nu cânta în mod regulat

Trupa Depeche Mode, fondată în 1980 de Fletcher, cântărețul Dave Gahan și claviaturiștii Martin L. Gore și Vince Clarke în Basildon, Anglia, a devenit una dintre cele mai de succes formații rock ale vremii. Despre rolul său în cadrul grupului, care a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2020, Fletcher a spus cu modestie: „Martin este compozitorul, Alan este muzicianul bun, Dave este vocalistul, iar eu mă plimb pe aici”.

În timp ce Fletcher era cunoscut în principal ca claviaturist al trupei, rolul său în Depeche Mode s-a schimbat pe măsură ce componența trupei s-a schimbat și ea de-a lungul anilor. El a fost singurul membru al trupei care nu cânta în mod regulat și nu a primit credit de compoziție pentru cântecele lor.

Nefiind cântărețul sau compozitorul principal, Fletcher a fost adesea privit în ultimii ani de către fani drept manager, având grijă de partea de afaceri a unui grup creditat cu vânzarea a peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume. În 2013, el a glumit într-un interviu că era „tipul înalt din fundal, fără de care această corporație internațională numită Depeche Mode nu ar funcționa niciodată”.

De-a lungul anilor, trupa a avut 14 albume de studio de top în Marea Britanie și succese în topurile internaționale cu piese precum „Enjoy The Silence”, „Personal Jesus” și „Just Can’t Get Enough”.

A avut propria casă de discuri, dar a fost si DJ

Trupa Depeche Mode nu s-a despărțit niciodată, dar au existat momente în care membrii acesteia au lucrat și pe cont propriu. Atât Dave, cât și Martin au lucrat la proiecte solo. În ceea ce-l privește pe Andy, acestași-a lansat propria casă de discuri, Toast Hawaii, în parteneriat cu Mute Records – casa de discuri de lungă durată a Depeche Mode – în 2002 și a semnat cu trupa CLIEИT.

De asemenea, a început să fie DJ pentru a susține spectacolele trupei și a continuat să facă acest lucru solo, în afara Depeche Mode, după ce CLIEИT a plecat de la casa sa de discuri în 2006.

Andrew Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode
Andrew Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode

Andrew Fletche a murit la vârsta de 60 de ani

Andrew Fletcher, claviaturist și membru fondator al trupei electronice britanice Depeche Mode, a murit joi, 26 mai, la vârsta de 60 de ani. Anunțul a fost confirmat de de formație pe rețelele sociale, spunând: „Suntem șocați și plini de o tristețe copleșitoare de moartea prematură a prietenului nostru drag, membru al familiei și coleg de trupă Andy „Fletch” Fletcher”.

Cauza morții nu a fost deocamdată anunțată.

Fletcher lasă în urmă o soție, pe Gráinne Mullan, cu care a fost căsătorit aproape 30 de ani, și doi copii, Megan și Joe.