Home » Life & Style » Superstiții din toată lumea. 6 numere care sperie mai mult decât cifra 13. Ce semnificații înfricoșătoare ascund

Superstiții din toată lumea. 6 numere care sperie mai mult decât cifra 13. Ce semnificații înfricoșătoare ascund

Voicu Costin / 30.03.2022, 10:59
Superstiții din toată lumea. 6 numere care sperie mai mult decât cifra 13. Ce semnificații înfricoșătoare ascund

Multe filme și superstiții au fost create pe baza numărului 13. Filme horror sau întâmplări tragice se învârteau în jurul acestei cifre. Dacă pentru americani și pentru multe popoare numărul 13 este ghinionist, aflați că pentru alte popoare ale lumii, acest număr nu reprezintă nimic. Care sunt numerele considerate ghinioniste în alte țări ale lumii?

Chinezii se feresc de cifra 4

În limba mandarină, „patru” se pronunță „si”, pronunția fiind foarte asemănătoare cu cea a cuvântului „moarte” (care se pronunță tot „si”, dar cu o altă intonație).  Această similitudine a atribuit cifrei 4 un sens negativ, iar în cultura chinezească această superstiție este foarte puternică. Unele clădiri din China nu au etajul 4, iar în alte locuri precum Hong Kong, în unele blocuri lipsesc etajele 40-49.

Italienii nu vor să audă de numărul 17

Numărul 17 este considerat cel mai ghinionist în Italia. Oamenii se gândesc la el ca la un simbol al morții, dar nu din cauza semnificației lui în numerologie. Scrierea lui în cifre romane (XVII), rearanjată rezultă „VIXI”. Traducerea din latină a acestui grup de semne înseamnă „am trăit”, sugerând sfârșitul vieții. Din cauza acestei superstiții, unele hoteluri din Italia nu au numerotate camerele cu numărul 17, iar în unele avioane de producție italiană rândul 17 nu există.

Afganii blesteamă numărul 39

Afganii se feresc de acest număr, care se pare că ar avea legătură cu prostituția și traficanții de carne vie. Cei care suferă cel mai mult sunt proprietarii de mașini ale căror plăcuțe de înmatriculare conțin combinația de cifre 39. Aceștia sunt denigrați de unele persoane și sunt hărțuiți în trafic de alți șoferi, fără să aibă nici cea mai mică vină.

Numărul 666, simbolul Diavolului

Un număr cu semnificație puternică în teologia creștină, 666 le dă fiori multora. Numărul este considerat malefic și este asociat cu diavolul prin prisma unui pasaj din Biblie. În Apocalipsă 13-18, apare următorul citat: „Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” Așadar, nu e de mirare că 666 face obiectul atâtor superstiții.

India nu folosește numărul 26

În India, 26 este considerat un număr cu ghinion și asta din cauza unor coincidențe calendaristice. Tsunamiul din 2004, în urma căruia au murit zeci de mii de oameni, a avut loc pe 26 decembrie. Pe 26 ianuarie 2001, provincia Gujarat a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7.7 grade Richter, care s-a soldat cu peste 13.000 de morți. Atacurile teroriste din Mumbai din 2008 au început pe 26 noiembrie și s-au soldat cu 164 de morți. De aceea, indienii nu consideră că numărul 26 aduce lucruri bune cu el.

11, un număr cu ghinion pentru occidental

Numărul 11 este încărcat de semnificații negative, în special în cultura occidentală. Din cauza sistemului numeric pe care îl folosim, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră, 11.11.2011 sau 11:11. Acesta ar avea o legătură cu „Apocalipsa” prezisă de mayași. Americanii au trecut prin unul dintre cele mai negre coșmaruri din istoria lor, pe 11 noiembrie 2001. Turnurile gemene, World Trade Center din New York au fost doborâte de teroriştii Al-Qaeda, iar în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni.