Home » Life & Style » Țara din lume unde oamenii votează cu bile de sticlă. Motivul pentru care se folosește acest sistem unic

Țara din lume unde oamenii votează cu bile de sticlă. Motivul pentru care se folosește acest sistem unic

Voicu Costin / 10.05.2022, 10:12
Țara din lume unde oamenii votează cu bile de sticlă. Motivul pentru care se folosește acest sistem unic

Africa este un continent foarte mare, iar aici, diferite culturi și triburi și-au creat propriul set de reguli după care, conducătorii acestora au guvernat pământurile. Oamenii care locuiesc în aceste zone, mulți dintre ei suferă de analfabetism, de aceea, a fost necesar să fie implementate anumite sisteme de vot pentru aceștia. Cum au ajuns locuitorii unei anumite țări să voteze prin sistemul bilelor de sticlă și care este aceasta?

Votul pe baza bilelor de sticla

În această țară din vestul Africii, voturile nu sunt exprimate prin apăsarea unui buton sau prin completarea unui buletin de vot, la fel ca in Romania, ci prin introducerea unei bile în butoiașul candidatului preferat. Fiecare candidat are la dispoziție un butoi cu fotografia lui si o culoare diferita.

În Gambia, votul cu bile a început în 1965 și a fost introdus de britanici ca răspuns la gradul incredibil de ridicat de analfabetism din țară. În ciuda opoziției unor candidați, metoda este folosită și în prezent.

Cum funcționează?

Procesul electoral este simplu. Țara este împărțită în circumscripții, fiecare având propriile ei centre de votare. Cetățenii au voie să voteze doar în circumscripțiile lor desemnate.

Un reprezentant al Comisiei Electorale Independente prezidează secția pentru a supraveghea procesul de votare. Fiecare alegător este marcat pe deget cu cerneală cu nitrat de argint (care nu se poate îndepărta timp de câteva zile) pentru a se asigura că nimeni nu votează de două ori.

Lucrurile se schimbă doar în cabina de vot. În locul tradiționalelor urne în care se depun buletine de vot, gambienii au butoaie sau containere metalice cu o gaură în partea de sus. Așezat pe o masă, fiecare container este marcat cu numele, culoarea și imaginea partidului politic pe care îl reprezintă. Alegătorul pune o bilă în containerul candidatului pe care dorește să îl susțină.

La finalul votului, începe numărătoarea la fața locului. Se instalează o cutie de numărare care conține o tavă pătrată cu găuri. Bilele sunt golite în aceste găuri, iar voturile sunt alocate pe baza numărătorii.

Ultimul scrutin electoral a avut loc în Gambia în decembrie 2021, iar după numărarea bilelor, noul președinte ales în funcție a fost Adama Barrow.

Câteva detalii despre Gambia

Gambia este o țară în vestul Africii. Capitala este Banjul. Teritoriul Gambiei de astăzi a fost populat în secolul al XIII-lea de triburile Wolof, Malinke și Fulani.

Primii exploratori europeni, care au descoperit râul Gambia în anul 1455, au fost navigatorii portughezi Antoniotti Usodimare și Luiz de Cadamosto. Au urmat francezii care, în 1681, au întemeiat enclava Albredabut. În secolul al XVII-lea mai mulți comercianți englezi s-au stabilit în Gambia. În 1807 a fost abolită sclavia care reprezentase până atunci principala sursă de venit.

În anul 1843 Gambia a devenit colonie a coroanei Britanice. În timpul mișcărilor de abolire a colonialismului în Africa, în 1965 Gambia a fost recunoscută ca și națiune independentă în Commonwealth of Nations (Comunitatea Națiunilor), iar independența deplină a fost aprobată prin referendumul din 1970 și în data de 24 aprilie a aceluiași an, Gambia s-a proclamat republică, președintele acesteia fiind ales Dauda Kairaba Jawara.

În 1994, Dauda Kairaba Jawara a fost îndepărtat printr-o lovitură de stat, condusă de Căpitanul Yahya Jammeh. Cu ocazia aceste lovituri de stat, Constituția a fost abolită, iar partidele politice desființate.

Yahya Jammeh a promis noi alegeri, pe care le-a organizat în septembrie 1996, câștigându-le cu 55% din voturi. În septembrie 2004 Jammeh a câștigat un al treilea mandat și a ieșit câștigător la alegerile din 2011, când a primit 72% din voturi. Ultimul scrutin electoral a avut loc în Gambia în decembrie 2021, iar după numărarea bilelor, noul președinte ales în funcție a fost Adama Barrow.

Poligamia în Gambia

Religia principală este islamul (peste 90%). Islamul este combinat cu obiceiurile și tradițiile locale. O mare parte din populație este puternic religioasă. Poligamia este un concept normal. Islamul permite ca un bărbat să aibă maximum 4 femei/soții, ceea ce are ca rezultat un sistem complicat al relațiilor familiale.