Home » Life & Style » Țara în care bacșișul este considerat o insultă. Cum este văzut și cum se acordă în alte locuri din lume

Țara în care bacșișul este considerat o insultă. Cum este văzut și cum se acordă în alte locuri din lume

Voicu Costin / 24.03.2022, 08:00
Țara în care bacșișul este considerat o insultă. Cum este văzut și cum se acordă în alte locuri din lume

Subiectul bacşişului în România este destul de dezbătut de oameni. Când mergi la restaurant, primești acasă un colet sau o comandă de mâncare, te gândești dacă să dai sau să nu bacșiș. Apoi, suma pe care o dai este și ea destul de importantă. Te gândești să nu dai prea puțin ca să nu te faci de ras, dar nu ai da nici prea mult, că nu ești sigur dacă produsul merită. Cum este văzut bacșișul în alte țări din lume?

Ce este bacșiș și de unde provine termenul?

Celebrul „bacşiş“ este cunoscut în limba română sub mai multe formule, inclusiv „ciubuc“ sau „peşcheş“. Singurul termen corect pentru banii lăsăţi ospătarului este „bacşiş“, celelalte termene având sensul de „şpagă“.

Spre exemplu, „peşcheşul” este un cuvânt de origine persană, preluat de turci şi mai apoi de români. „Peşcheşul este un dar făcut unui superior sau egal în bani sau obiecte. Turcii au impus acest peşcheş ca plată pentru păstrarea în domnie. În sens popular este mita de astăzi.

Și „ciubucul” folosit adeseori de românii care „fac un ciubuc”, în sensul de „câştig cinstit”, este greşit. Ciubuc este un câştig ilegal, cu sens neschimbat şi vine din turcescul ciubuk. Singurul termen ce poate fi folosit pentru a descrie suma de bani lăsată ospătarului peste nota de plată este „bacşişul”. „Termenul provine din persană, a fost preluat în turcă sub formă de „bahşiş” şi preluat apoi în română. Este o sumă de bani dată pentru răsplătirea unui serviciu personal.

În multe restaurante, bacșișul este inclus în notă

În Europa, oamenii lasă bacșiș între 5 și 15% din valoarea totală a notei de plată pe post de tips (n.n- bacșiș).

În statele arabe, se obișnuiește plata unei sume ce variază între 5 și 25% din valoarea serviciilor. Totuși, în ultimii ani, practica includerii bacşişului în nota de plata la baruri și restaurante, sub numele de taxă pe servicii, a devenit o obligație.

Acest lucru este mai frecvent, mai ales în localurile de lux. Chiar și în România, la cluburile de fițe din Mamaia, puteți observa acest obicei de a include tips-ul în nota de plată. Este menționată pe fiecare notă de plată procentul (de obicei minim 10% din valoarea acesteia) și suma totală de plată – valoarea consumației + tips.

Printre țările în care tipsul este inclus în notă și nu se așteaptă nimic în plus sunt Argentina și Brazilia. Țări în care bacșișul se pune pe nota de plata, dar se obișnuiește să mai lași și tips, sunt Elveția, Italia, Egipt.

Reguli nescrise legate de bacșiș

  • Ca o regulă nescrisă, pentru livrările de produse comandate online se oferă 10% din valoarea achitată.
  • Femeile dau bacșiș mai mic decât bărbații. Tinerii sunt mai zgârciți decât cei din intervalul de vârstă 45-65 de ani, iar femeile dau bacșișuri mai mici decât bărbații, în medie cu 5-9%.
  • Chelnerii care au o prezență plăcută, maniere alese și un fizic agreabil primesc bacșișuri cu până la 10% mai mari.

Țara în care bacșișul este considerat o insultă

În Japonia se consideră că bacșișul este jignitor, că ofensezi o persoană dacă îi dai o sumă de bani în plus pentru serviciul prestat. Japonezii dau și acceptă sume de bani doar la nunți sau la înmormântări. Atunci, banii sunt puși în plicuri albe și nu rămân la vedere. Sumele oferite sunt considerate forme de mulțumire și respect.

Și în alte țări precum Finlanda sau Nouă Zeelandă, la restaurant, hotel, aeroport sau taxi, nu se acceptă tips. Abordarea generală din aceste state este că serviciile trebuie să fie întotdeauna exemplare și nu trebuie recompensate suplimentar atunci când clientul este foarte mulțumit.

În concluzie, aveți grijă la notele de plată oriunde ajungeți să mâncați sau să beți. Fie că este vorba de țara natală sau de o regiune străină, uitați-vă bine pe nota de plată. Dacă este deja inclus tips-ul în notă, nu mai este necesar să lăsați nici un cent peste. Dacă nu este inclus în notă, nimeni nu vă obligă să lăsați tips, mai ales dacă serviciile și produsele au lăsat de dorit.