Home » Life & Style » Timp liber » 4 unele dintre cele mai cunoscute superstiții. De ce e bine să bați în lemn și ce obiect atrage norocul

4 unele dintre cele mai cunoscute superstiții. De ce e bine să bați în lemn și ce obiect atrage norocul

Alexandru Cazacu / 27.07.2021, 15:13
4 unele dintre cele mai cunoscute superstiții. De ce e bine să bați în lemn și ce obiect atrage norocul

De-a lungul vremii, multe superstiții au luat naștere în jurul unor obiecte sau animale. De exemplu, toată lumea știe că pisica neagră aduce în unele cazuri ghinion. Așadar, noi v-am pregătit o listă cu cele mai cunoscute superstiții și ce se spune despre ele.

Cele mai cunoscute superstiții. De ce e bine să bați în lemn și ce obiect atrage norocul

Cel mai probabil, mulți dintre noi credem în superstiții sau cunoaștem pe cineva superstițios. Cu toate acestea, unii cred mai puțin în astfel de lucruri, însă, există și oameni care respectă cu tărie aceste legi nescrise. Chiar dacă unele dintre ele sunt vechi de când lumea, o parte au reușit să supraviețuiască până în zilele noastre. Haideți să vedem care sunt unele dintre cele mai comune superstiții și cum au ajuns aceste lucruri banale să ne influențeze.

De ce se bate în lemn

Cu siguranță, nu există român care să nu știe că atunci când spune ceva rău și nu vrea să se adeverească, trebuie să bată în lemn. Ei bine, aceasta este una dintre cele mai răspândite superstiții, însă de unde provine acest obicei?

Chiar dacă nu se știe originea exactă a acestui obicei, există unele teorii despre ele. Una dintre acestea ar fi că unele popoare credeau în zei sau spirite care trăiesc în copaci, iar atunci când aveau nevoie de protecția acestora, oamenii băteau în copac.

Pe de altă parte, pentru creștini, a atinge o suprafață de lemn reprezintă același lucru cu a atinge lemnul crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul. Se pare că în acest fel, persoana care făcea acest gest primea protecția lui Dumnezeu. Ba chiar mai mult de atât, unii creștini purtau asupra lor o bucată mică de lemn pentru orice eventualitate.

Oglinda spartă aduce ghinion?

În clasamentul celor mai comune superstiții se află și cea care spune că dacă spargi o oglindă vei avea nu mai puțin de șapte ani de ghinion. Cum s-a ajuns aici? Ei bine, în vremurile trecute oamenii credeau reflexia lor din oglindă este o proiecție a sufletului, iar spargerea unui astfel de obiect a ajuns să fie asociată cu distrugerea sufletului, potrivit incredibilia.ro.

Cu toate aceste, se pare că romanii au fost cei care au venit cu ideea că oglinda spartă aduce șapte ani de ghinion. De ce șapte ani? Potrivit unor credințe din Roma Antică, viața se reînnoiește odată la șapte ani, așadar, va fi nevoie de tot atât timp pentru ca blestemul să înceteze.

De ce aduc noroc potcoavele?

Folclorul celtic spun că în vechime, insulele britanice și nordul Europei erau pline de spiriduși. Când triburile celtice au invadat aceste teritorii, spiridușii s-au ascuns în păduri, camuflați în haine verzi. Așadar, printre celți au început să iasă fel și fel de povești despre acești omuleți cu puteri magice, pe care îi numeau elfi sau goblini.

Se spune că acești goblini aduceau numai necazuri, făcând vrăji pentru a împiedica găinile să facă ouă și vacile să dea lapte. Cu toate acestea, ei se temeau de fier. Așadar, oamenii agățau potcoave de fier deasupra ușilor, iar goblinii nu mai puteau să intre să le fure copii.

Cele mai cunoscute superstiții. De ce aduc noroc potcoavele
Cele mai cunoscute superstiții. De ce aduc noroc potcoavele

De ce să nu trecem pe sub scară

Ei bine, dacă ne gândim mai bine, aceasta este mai mult o măsură de precauție. Cu toate acestea, nici atunci când nu există un pericol, unii oameni evită să treacă pe sub o scară rezemată de un perete. Unii spun că această superstiție își are originile în Egiptul Antic. La vremea respectivă, oamenii credeau că atunci când treci pe sub o scară riști să vezi zeii cum urcă sau coboară.

Pe de altă parte, o scară rezemată de un perete ar forma un triunghi care aduce aminte de Sfânta treime. Așadar, cel ce trece pe sub aceasta s-ar face vinovat pentru întreruperea sfintei treimi și va fi pedepsit.