Home » Life & Style » Timp liber » 6 fobii bizare despre care habar nu aveai că există. Ce presupun de fapt

6 fobii bizare despre care habar nu aveai că există. Ce presupun de fapt

Alexandru Cazacu / 29.12.2021, 11:56
6 fobii bizare despre care habar nu aveai că există. Ce presupun de fapt

Cel mai probabil, nu există om care să nu aibă o fobie, însă unele dintre aceste temeri sunt puțin mai neobișnuite. Deși pentru unii dintre noi aceste fobii pot părea banale, celor afectați de ele le pot provoca chiar și atacuri de panică. Iată o listă cu fobii bizare despre care nu știai că există.

Cele mai bizare fobii. Nu mulți știau că există astfel de temeri

Pentru unii oameni, frica poate deveni cel mai puternic sentiment. Chiar și cei mai curajoși dintre noi se tem de diferite lucruri. Deși există nenumărate fobii, multe dintre acestea pot părea total neobișnuite pentru unii oameni. Iată care sunt cele mai bizare fobii.

Plutofobia

În caz că nu nu ați auzit încă de Plutofobie, aceasta este frica de oameni bogați sau de bogăție. Denumirea acestei temeri vine de la zeul roman al bogăției, Pluto. Se pare că fobia provine mai ales la cei care au o stimă de sine scăzută. Mai precis, cei care suferă de Plutofobie se simt nedemni în prezența oamenilor de succes care face mai mulți bani ca ei. De asemenea, aceste persoane sunt de părere că oamenii mai înstăriți îi privesc cu dispreț pentru că nu câștigă la fel de mulți bani.

În alte cazuri, cei care suferă de Plutofobie pot fi profund dezgustați de oamenii care sunt foarte bogați. Ei bine, dacă nu este tratată, această teamă poate duce la depresie, îngreunând interacțiunile din viața de zi cu zi. Așadar, persoana respectivă se poate izola chiar și de familie sau prieteni.

Hapheofobia

O altă fobie bizară este Hapheofobia. Aceasta este teama de a fi atins, iar cei care au această fobie sunt de părere că se va întâmpla ceva teribil cu persoanele care îi ating. De obicei, această frică se dezvoltă în cazul victimelor abuzului fizic sau sexual. Unele persoanele afectate de Hapheofobie spun că atunci când sunt atinși e ca și cum ar fi fost arși de foc.

Nu știai că există aceste fobii bizare
Nu știai că există aceste fobii bizare

Dorafobia

Aceasta este teama de a atinge blana unui animal, iar cei afectați de fobie nu suportă să simtă blana animalelor și nici mirosul acestor vietăți blănoase.

Hipnofobia

Cu siguranță, mulți dintre noi ne vom întreba cum este posibil să îți fie frică să dormi. Cu toate acestea, există oameni care suferă de Hipnofobie, iar acestora le este frică că vor muri în somn sau că vor avea ieșiri de noapte. Această frică apare de obicei la persoanele care au trecut printr-o traumă gravă și provoacă frecvent coșmaruri.

Globofobia

Teama de baloane sau Globofobia este asociată de obicei cu sunetul pe care îl fac baloanele când se sparg. Deși poate părea incredibil, această fobie este destul de comună și poate fi foarte neplăcută pentru cei afectați, care nici măcar nu se ating de baloane. De fapt, nu este vorba doar despre baloane, ci și de alte sfere, bile sau bule.

Pogonofobia

Celor care suferă de pogonofobie le este foarte frică de barbă. Ba chiar mai mult de atât, aceștia pot să aibă chiar și anxietate numai dacă văd o imagine sau vorbesc cu o persoană care poartă barbă. De obicei, cei care au o astfel de fobie nu își fac prieteni care poată barbă, pentru că este posibil să îi asocieze cu o persoană din trecutul lor care avea barbă și care le-a provocat o suferință.