Home » Life & Style » Timp liber » Calendar Ortodox 29 iunie. Mare sărbătoare mâine. Sunt prăznuiți sfinții Petru și Pavel

Calendar Ortodox 29 iunie. Mare sărbătoare mâine. Sunt prăznuiți sfinții Petru și Pavel

Alexandru Cazacu / 28.06.2021, 10:06
Calendar Ortodox 29 iunie. Mare sărbătoare mâine. Sunt prăznuiți sfinții Petru și Pavel

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții apostoli Petru și Pavel la sfârșitul acestei luni, pe data de 29 iunie. Cu ocazia acestei mari sărbători, în biserici sunt organizate slujbe speciale. În continuarea acestui articol, vă vom spune cine au fost de fapt Petru și Pavel.

Calendar Ortodox 29 iunie. Mâine sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În fiecare an, creștinii ortodocși țin înaintea acestei sărbători o perioadă de post care variază ca durată, în funcție de data la care cade Paștele. După cum spuneam mai sus, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, în bisericile ortodoxe fiind organizate slujbe speciale.

Cu toate că au trecut prin detenție, Sfinții apostoli Petru și Pavel au continuat să ducă mai departe cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, fiind considerați ocrotitorii celor lipsiți de libertate.

Cine a fost Simon Petru

Pe numele adevărat Shimon, fratele apostolului Andrei și fiul lui Iona, s-a născut în Betsaida Galileei. Se pare că el era pescar, acesta fiind și motivul pentru care a fost prezent în barcă în momentul pescuitului minunat. Chiar Mântuitorul a fost cel care l-a numit Petru. Așadar, după propunerea de a-l face ”pescar de suflete”, Iisus l-a numit Kepha (”piatră” în aramaică) datorită fizicului său solid. Mai apoi, odată cu Biblia în greacă, numele i-a fost tradus în Petros și ulterior în latinescul Petrus.

De asemenea, Sfântul apostol Petru mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Mântuitor când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. Sfântul Apostol Petru a propovăduit din Ierusalim până în Babilon și chiar la Roma. Se pare că Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos.

Calendar Ortodox 29 iunie. Mâine sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Calendar Ortodox 29 iunie. Mâine sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pavel din Tars

Numit Saul de către evrei, Paul de romani și Pavel de slavi, Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei. Pavel a avut numeroase scrieri, din care se poate deduce că apostolul a fost un membru activ al societății tarsiene, fiind elevul învățatului Gamaliel. De aceea, Pavel este ulterior recunoscut de ceilalți apostoli, drept unul dintre învățați.

Se pare că  Sfântul Apostolul Pavel a fost părtaș la prigonirea creștinilor, fiind un martor la uciderea diaconului Ștefan. Înverșunarea împotriva creștinilor l-a dus la Damasc, unde își dorea să facă ordine printre ucenicii lui Iisus din zonă. Cu toate acestea, pe calea Damascului, Iisus i s-a arătat pe drum într-o lumină orbitoare și l-a mustrat: ”Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Fiind orbit de lumină, acesta a fost dus de mână la Damasc, unde a fost botezat de Anania, care i-a pus mâinile pe față și i-a redat vederea.

Astfel, Pavel s-a convertit la creștinism, răspândind de atunci cuvântul Mântuitorului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris nu mai puțin de 14 epistole pe care le putem găsi în Sfânta Scriptură. Acesta a fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Sfinții apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai celor lipsiți de libertate

După cum spuneam, Petru și Pavel sunt considerați a fi ocrotitorii celor lipsiți de libertate, deoarece cei care au ajuns în penitenciare sunt oameni care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei (Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel a fost prigonitor al creștinilor).