Home » Life & Style » Timp liber » Când o zbura porcul. Cum a luat naștere și ce semnifică una dintre cele mai cunoscute expresii ale românilor

Când o zbura porcul. Cum a luat naștere și ce semnifică una dintre cele mai cunoscute expresii ale românilor

Alexandru Cazacu / 08.12.2021, 10:08
Când o zbura porcul. Cum a luat naștere și ce semnifică una dintre cele mai cunoscute expresii ale românilor

De-a lungul timpului, multe vorbe din popor au căpătat sensuri peiorative. Cel mai probabil, nu există român care să nu fi auzit niciodată celebra expresie „Când o zbura porcul”. Dar, oare cum a luat naștere una dintre cele mai cunoscute vorbe ale românilor? Haideți să vedem care este semnificația acestei expresii ironice.

Cum a luat naștere și ce semnifică expresia „Când o zbura porcul”

Cu siguranță, mulți dintre noi am folosit măcar o dată expresia „Când o zbura porcul”. Potrivit specialiștilor, aceasta este utilizată atunci când credem că un anumit lucru nu se va întâmpla niciodată. Cu toate acestea, de-a lungul vremii, expresia a căpătat și valori peiorative, însă nu se știe exact motivul pentru care a fost ales porcul pentru a defini imposibilul.

Unii oameni sunt de părere că acest animal a fost ales pentru simplul fapt că este leneș și preferă să stea degeaba cât e ziua de lungă. Așadar, șansele ca porcul să zboare, chiar și figurativ, în sensul de a alerga, sunt extrem de mici. În concluzie, dacă acest animal va zbura vreodată ar fi o minune, ceva ce nimeni nu credea că se va putea întâmpla.

Când și în ce context se mai folosește

După cum spuneam, de-a lungul timpului această expresie a căpătat și alte valori, unele dintre acestea fiind chiar jignitoare pentru cel căruia îi este adresată. În special în zona rurală, expresia menționată era utilizată pentru a desemna oamenii leneși care nu făceau nimic toată ziua, cărora li se punea: „O să faci asta atunci când o zbura porcul”. Asta însemna că sunt foarte leneși, nefiind în stare de nimic.

Tot pe la sate, copiilor care nu aveau înclinație către învățătură li se spunea că „o să le stea mintea la școală când o zbura porcul”. De asemenea, această expresie se mai folosește și atunci când vrem să transmitem cuiva că nu este de încredere, că nu considerăm că este capabil să facă ceva. De exemplu: „O să reușești să iei examenul când o zbura porcul”.

Cum a luat naștere și ce semnifică expresia „Când o zbura porcul”
Cum a luat naștere și ce semnifică expresia „Când o zbura porcul”

Expresia este folosită și în limba engleză

În caz că nu știați deja acest lucru, expresia cu pricina este utilizată adesea și în limba engleză, având aceeași însemnătate ca și în română. Mai exact, „When pigs fly” este folosită tot în sensul de niciodată. Cu toate acestea, în occident, expresia mai este folosită și atunci când cineva se chinuie să găsească succesul, însă nu reușește niciodată. Așadar, România nu este singura țară în care se utilizează această vorbă.

„ Atât în limba română, cât și în engleză expresia este sinonimă cu niciodată. Dacă la început a fost folosită pentru a desemna un lucru imposibil, în timp a devenit și un apelativ peiorativ atunci când este adresat unor persoane considerate leneșe, mincinoase sau în care nu putem avea încredere. Se folosește mai des în sudul țării, dar cred că fiecare dintre noi a auzit de această expresie“, spunea în urmă cu câțiva ani Mioara Şupeală, profesor de limba română, potrivit adevarul.ro.