Home » Life & Style » Timp liber » Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei

Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei

Alexandru Cazacu / 08.06.2021, 11:13
Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei

Părinții marelui poet român au avut mai mulți copii, Mihai Eminescu fiind al șaptelea dintre ei. În 1840, pe când era administrator al moșiei Dumbrăveni, tatăl poetului, Gheorghe Eminovici s-a căsătorit cu Raluca Jurașcu, primind o zestre substanțială din partea familiei mamei lui Mihai Eminescu. Cu toate acestea, haideți să vedem câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei.

Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu aceștia

Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani, la data de 15 ianuarie 1850. După cum spuneam mai sus, părinții marelui poet, prozator și jurnalist român, au avut nu mai puțin de 11 copii, Mihai fiind al șaptelea. Se pare că familia Eminovici a avut parte de multe evenimente nefericite, doar doi dintre copii depășind vârsta de 60 de ani. Iată ce s-a întâmplat cu frații lui Mihai Eminescu.

  • Primul copil al lui Gheorghe și Ralucăi, Șerban, s-a născut în anul 1841. Acesta s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit alienat la Berlin, pe data de 30 noiembrie 1874, la vârsta de 67 de ani.
  • În 1843 s-a născut al doilea copil al familiei Eminovici, Niculae. În 1884, pe când avea doar 41 de ani, acesta se sinucide, la Ipotești.
  • În 1844 s-a născut al treilea băiat al familiei, Iorgu. Tânărul urmează cursurile Academiei Militare din Berlin și are o carieră de succes. Cu toate acestea, în 1873, din cauza unei răceli contractate într-o misiune, Iorgu moare la doar 29 de ani.
  • Ruxandra, prima fată a familiei Eminovici, s-a născut din 1845. Din nefericire, ea moare în copilărie din cauze necunoscute.
  • Un an mai târziu, în 1846 se naște Ilie, cel care i-a fost partener de joacă lui Mihai Eminescu. Însă necazurile au continuat pentru familia poetului, iar Ilie a murit în 1863 din cauza unei epidemii de tifos.
Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei
Câți frați a avut Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu ei

Ce s-a întâmplat cu frații lui Mihai Eminescu

  • A doua fată a lui Gheorghe și Ralucăi, s-a născut în 1848. Este vorba despre Maria, care trăiește doar șase ani și jumătate.
  • Ei bine, marele poet român, Mihai Eminescu, se naște în 1850. Din nefericire, el moare în 1889, la vârsta de 39 de ani. Potrivit diagnosticului medicilor de la acea vreme, el suferea de ”alienație mentală în stare de demență”.
  • În anul 1852 vine pe lume Aglae. Sora poetului a fost căsătorită de două ori și a avut doi băieți. Aglaia a influenţat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă excepțională. Aglaia se îmbolnăvește de o boală autoimună a glandei tiroide și moare la vârsta de 48 de ani.
  • Harieta s-a născut în 1854 și a fost cea care a avut grijă de Mihai Eminescu după instaurarea bolii. Ea a murit în sărăcie în anul 1889, pe când avea doar 35 de ani, la câteva luni după moartea poetului.
  • Matei a fost singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu. Născut în 1856, Matei a studiat Politehnica la Praga, devenind căpitan în armata română. El a fost căsătorit de trei ori și a trăit 73 de ani, până în 1929.
  • Ultimul copil al familiei este Vasile. Deși nu sunt cunoscute locul, anul nașterii sau al decesului, se pare că acesta a trăit doar un an și jumătate.