Home » Life & Style » Timp liber » Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință

Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință

Toader Mihai / 07.10.2021, 08:12
Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință

De mai bine de un deceniu, Telescopul Spațial Hubble al NASA monitorizează Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Ce ascunde, de fapt, această ”pată” și ce au descoperit oamenii de știință, puteți afla doar în continuarea acestui articol.

Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter

Potrivit oamenilor de știință de la NASA, Marea Pată Roșie de pe Jupiter este de fapt o furtună anticiclonică extrem de mare. Se pare că diametrul acesteia este mult mai mare decât Pământul. Experții au descoperit că viteza medie a vântului din marginea furtunii a crescut cu până la 8% din 2009 până în 2020, ajungând la o viteză de 640 km/h. Pe de altă parte, vânturile din interiorul petei roșii se mișcă semnificativ mai încet.

Norii de culoare roșiatică ai furtunii de pe Jupiter se învârt în sens invers acelor de ceasornic la viteze care depășesc foarte mari, iar vortexul este mai mare decât Pământul însuși, spun cei de la NASA.

”Când am văzut inițial rezultatele, m-am întrebat dacă are sens. Nimeni nu a mai văzut acest lucru până acum. Dar acest lucru este ceva ce poate face doar Hubble. Longevitatea lui Hubble și observațiile în curs de desfășurare fac posibilă această revelație”, a spus Michael Wong de la Universitatea din California, cel care a condus analiza, potrivit sursei citate.

Sigurul telescop care surprinde în detaliu vânturile de pe Jupiter

Schimbarea vitezei vântului pe care oamenii de știință au măsurat-o cu ajutorul Telescopului Hubble se ridică la mai puțin de 2,5 km/h. De fapt, este atât de mică încât, dacă nu ar fi datele telescopului Hubble, cercetătorii nu ar fi observat schimbarea. Ei bine, monitorizarea continuă a telescopului le permite oamenilor de știință să revizuiască și să analizeze datele foarte precis.

”Am ajuns la concluzia că viteza medie a vântului în Marea Pată Roșie de pe Jupiter a crescut ușor în ultimul deceniu. Avem un exemplu în care analiza noastră a hărții eoliene bidimensionale a constatat schimbări bruște în anul 2017, când în apropiere a existat o furtună convectivă majoră”, a adăugat Michael Wong.

Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință
Ce ascunde Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință

Cu toate acestea, pentru a analiza mai bine datele Telescopului Hubble, Wong a adoptat o nouă abordare. Mai exact, el a folosit un software pentru a urmări zeci până la sute de mii de vectori de vânt. Se pare că în acest fel, cercetătorului i s-a oferit un set mult mai consistent de măsurători ale vitezei vânturilor. De asemenea, Wong a efectuat o serie de teste statistice pentru a confirma dacă era vorba chiar de o creștere vitezei vânturilor. Ei bine, chiar despre asta era vorba.

Deși sunt foarte multe informații colectate până acum, nu se știu foarte multe lucruri despre Marea Pată Roșie. De asemenea, este foarte dificilă aflarea motivului pentru care viteza vântului a crescut. Se pare că Telescopul Hubble nu poate vedea foarte bine baza furtunii. Potrivit expertului de la Universitatea din California, Berkeley, ”tot ce este sub nori este invizibil pentru cercetători”. Cu toate acestea, datele sunt interesante și îi pot ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine furtuna masivă.