Home » Life & Style » Timp liber » Ce înseamnă SOS, când și cum a apărut. Istoria semnalului care a salvat multe vieți

Ce înseamnă SOS, când și cum a apărut. Istoria semnalului care a salvat multe vieți

Voicu Costin / 15.12.2021, 10:53
Ce înseamnă SOS, când și cum a apărut. Istoria semnalului care a salvat multe vieți

Celebrul semn care apare desenat în nisip în filmele americane, SOS, este un semnal folosit la nivel internațional pentru cei aflați în primejdie și care aveau nevoie să fie salvați. Pentru cei ce nu știu, acest semn a fost adoptat la o convenție în anul 1908. Ce reprezintă prescurtarea literelor SOS și când a fost folosit pentru prima dată vă vom spune în cele ce urmează.

Cum a apărut semnalul SOS?

Radioul (cunoscut inițial ca „telegrafie fără fir”) a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1890 și a fost rapid recunoscut ca un ajutor important pentru comunicarea maritimă. Anterior, navele adoptaseră o varietate de semnale de primejdie vizuale și audio standardizate, folosind lucruri precum pavilioane, pistoale cu semnal luminos, clopotele și cornurile de ceață. Cu toate acestea, inițial cooperarea în standardizarea semnalelor radio de primejdie a fost limitată de diferențele naționale și rivalitățile dintre companiile radio concurente.

În 1903, un reprezentant italian la conferința preliminară de la Berlin privind telegrafia fără fir, căpitanul Quintino Bonomo, a discutat despre necesitatea procedurilor de operare comune, inclusiv sugestia că „navele aflate în primejdie ar trebui să trimită semnalul SSS DDD la intervale de câteva minute”. Nu a fost adoptat nici un semnal standard la momentul respectiv, deși articolul IV din Protocolul final al conferinței prevedea că „stațiile de telegraf fără fir ar trebui, dacă nu este practic imposibil, să acorde prioritate apelurilor de ajutor primit de la navele pe mare”.

Începând cu 1 februarie 1904, „Compania Internațională de Comunicații Maritime Marconi” a decis că va folosi semnalul  „CQD” pentru a semnala că o navă se află în primejdie: „chemarea care urmează să fie dată de navele în primejdie sau care necesită în orice mod asistență va fi „CQD”. O propunere alternativă, înaintată în 1906 de Marina Militară a Americii, a decis că semnalul internațional ar trebui să fie adoptat pentru utilizarea radio, inclusiv „NC”, care înseamnă „În pericol, doresc asistență imediată”.

Astfel, la cea de-a două conferință de radio-telegrafie care a avut la Berlin în anul 1906, s-a abordat din nou acest subiect. De această dată, membrii participanți au hotărât că noul semnal de primejdie să fie „SOS”. A intrat în vigoare în anul 1908.

Ce semnificație are semnalul SOS?

SOS este o secvență distinctă de cod Morse și nu o abreviere, dar în utilizarea populară este asociată cu expresii precum „Salvează sufletele noastre” și „Salvează nava noastră”. În plus, datorită utilizării sale înalte în situații de urgență, sintagma „SOS” a intrat în uz general pentru a indica o criză sau necesitatea unei acțiuni.

SOS este singurul semnal format din 9 elemente în cod Morse, făcându-l mai ușor de recunoscut, celelalte simboluri folosind cel mult 8 elemente.

Când a fost folosit prima dată semnalul SOS?

Primul semnal SOS din istorie a fost transmis, la data de 10 iunie 1909, de către echipajul navei „Slavonia”, care aparținea companiei englezești Cunard, iar apoi de nava „SS Arapahoe”, pe 11 august 1909, în timp ce se afla în largul coastei Carolinei de Nord.

Cu toate acestea, a existat o oarecare rezistență în rândul lui Marconi să adopte noul semnal. Până la scufundarea „RMS  Titanic” din aprilie 1912, operatorii Marconi și cei ai navei au amestecat apelurile de urgență CQD și SOS . În interesul coerenței și al siguranței pe mare, utilizarea CQD pare să fi dispărut după aceea.