Home » Tehnologie & Știinta » Cum poți învăța rapid Codul Morse

Cum poți învăța rapid Codul Morse

Ileana Mladinoiu / 18.09.2021, 16:35
Cum poți învăța rapid Codul Morse

Astăzi există încă multe motive întemeiate pentru a învăța să comunicăm cu ajutorul alfabetului Morse. Primul mesaj telegrafic codificat folosind punctele și cratimele Codului Morse a fost trimis de la Washington la Baltimore, pe 24 mai 1844, acum 175 de ani.

Bătăile în tobe erau folosite pentru a transmite mesaje

Până atunci oamenii trebuiau să vorbească între ei față în față, să trimită mesaje folosind bătăile în tobe, semnalele de fum, semaforul sau să citească caractere tipărite. Grație lui Samuel F.B. Morse, mijloacele de comunicare au evoluat rapid și continuă să facă acest lucru într-un ritm accelerat. El a inventat în 1832 telegraful.

Acesta însemna că informaţiile se transmiteau pe calea undelor, cu ajutorul unui cod, cel mai cunoscut fiind codul Morse. Știința consemnează că primele telegrafe au apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea în SUA, pentru ca în viitorii 50 de ani această modalitate de comunicare să ajungă tocmai în Bărăgan.

Lui Samuel F.B. Morse i-au trebuit încă șase ani pentru a crea un cod standard pentru comunicațiile telegrafice. În 1843, Congresul Statelor Unite i-a acordat 30.000 de dolari pentru a instala o linie de telegraf între capitală și Baltimore. Samuel Morse a făcut chiar o demonstrație publică a sistemului său de comunicare la distanță.

De precizat că nu a fost singurul om care a lucrat la un cod de comunicare telegrafică, dar a fost cel care a rezistat în timp. Deși cablurile, magneții și manipulatoarele utilizate în demonstrație au cedat locul tastaturilor digitale de pe ecranele smartphone-urilor actuale, codul Morse, care a rămas practic același, este surprinzător de relevant în secolul al XXI-lea.

Care este conceptul cheie al codului Morse

Conceptul cheie al codului Morse este frecvența cu care fiecare literă a alfabetului este utilizată în limba engleză. Cele mai des întâlnite litere sunt reprezentate de simbolurile mai scurte: E este simbolizat printr-un punct. În schimb, Z, cea mai puțin utilizată literă din limba engleză, a fost inițial reprezentată printr-o secvență mult mai lungă și mai complexă: punct-punct-punct (pauză) punct.

În 1865, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a modificat acest cod pentru a-l adapta diferitelor frecvențe de utilizare a literelor în alte limbi. Au existat alte schimbări de atunci, dar “E” este încă scris ca punct, deși „Z” a devenit o perioadă liniuță-liniuță. Astfel, cu ajutorul codului Morse, cuvintele simple formate din litere comune pot fi transmise foarte repede. Cuvintele mai lungi necesită mai mult timp.

codul morse
Alfabetul codului Morse

Trecerea la unde radio

Sistemul Morse a evoluat semnificativ. Prima schimbare majoră a venit la doar câteva decenii după demonstrația lui Samuel Morse. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Guglielmo Marconi a inventat echipamente de telegraf radio, care permiteau ca acest cod Morse să fie transmis prin unde radio mai degrabă decât prin cabluri.

Industria navală a îmbrățișat imediat acest nou mod de comunicare cu navele aflate pe mare, fie de la navă la navă, fie între nave și baza acestora. Încă din 1910, legislația americană impunea ca multe nave de pasageri care operează în apele naționale să se echipeze cu aparate de radio pentru a trimite și primi mesaje.

După scufundarea Titanicului în 1912 un acord internațional prevedea că pe anumite nave un membru al echipajului ar trebui să urmărească în permanență orice mesaj de primejdie. Acordul a dat naștere acestui „SOS” (punct-punct-punct, liniuță-liniuță-liniuță, punct-punct-punct), semnal internațional în caz de primejdie.

De asemenea, piloții foloseau și folosesc codul Morse, cu cea mai utiizată literă, respectiv „R” de la „Received” („Recepționat”), ceea ce însemna că ei confirmau primirea mesajului sau a instrucțiunilor.

Ulterior, alfabetul Morse a fost înlocuit de comunicațiile audio, iar termenul Roger, parte a alfabetului fonetic, creat de International Telegraphnion este folosit. De fapt, „R” este vechea prescurtare a lui Received.

Cum poți învăța rapid Codul Morse

Există multe modalități de a învăța și de a practica codul Morse astăzi, inclusiv pe Internet. În situații de urgență, acesta este uneori singurul mijloc de comunicare disponibil. Dincolo de asta, codul Morse este o artă în sine, cu ritmul și fluiditatea sa. Trimiterea și primirea mesajelor în cod Morse poate avea un efect calmant și chiar poate pune utilizatorul într-o stare meditativă, deoarece se concentrează asupra fluxului de litere, cuvinte și fraze care ajung la ele. Uneori, cel mai simplu instrument este cel mai bun.

Există un alfabet Morse internațional, ce este compus din șase elemente diferite:

  • semn scurt, denumit punct sau dit (•);
  • semn lung, denumit linie, dash sau dah (–);
  • un spațiu liber între semne (între puncte și linii), egal, ca lungime, cu cea a unui punct;
  • spațiu scurt (între litere), egal, ca lungime, cu cea a unei linii;
  • spațiu mediu (între cuvinte), egal, ca lungime, cu cea a doua linii;
  • spațiu lung (între propoziții), egal, ca lungime, cu cea a trei linii, sau mai mare.

Cum poți folosi codul Morse, cum îl înveți și cum îl traduci

Se poate folosi cu creionul pe hârtie sau cu ajutorul luminii și sunetului, ba chiar cu ochii sau degetele. Ca să-l învățați, va trebui să studiați conținut audio cu cod Morse sau folosind tehnici de memorare a cuvintelor, pe care le puteți găsi pe diverse site-uri. Însă, în ultimul timp se tot afirmă că una dintre cele mai bune metode de a învăța codul Morse este tastatura Gboard, dezvoltată de Google. Cu exercițiile Învață Morse de la Google Creative Lab poți chiar exersa gratuit, online.

Pentru a citi codul Morse, căutați reprezentarea corespunzătoare în acest cod a fiecărui caracter din tabelul Morse sau prin intermediul unui traducător de cod Morse. Cu traducătorul de cod Morse online puteți decoda codul Morse și puteți citi ușor textul în engleză. În cazul în care dorești să vezi cum  arată alfabetul Morse, poți accesa morsedecoder.ro.