Home » Life & Style » Timp liber » Ce se întâmplă de fapt dacă o persoană condamnată supraviețuiește execuției. Scapă de pedeapsă sau nu?

Ce se întâmplă de fapt dacă o persoană condamnată supraviețuiește execuției. Scapă de pedeapsă sau nu?

Alexandru Cazacu / 07.09.2021, 16:58
Ce se întâmplă de fapt dacă o persoană condamnată supraviețuiește execuției. Scapă de pedeapsă sau nu?

În unele locuri din lume încă se mai aplică pedeapsa cu moartea pentru cei care comit infracțiuni grave. De la injecție letală și împușcare, până la electrocutare sau spânzurare, metodele prin care inculpații sunt executați diferă de la o țară la alta. Cu toate acestea, oare ce se întâmplă dacă un condamnat supraviețuiește execuției?

Dacă un condamnat la moarte supraviețuiește execuției, scapă sau nu de pedeapsă?

Potrivit unor legende urbane, condamnaților la moarte li s-ar permite să se elibereze dacă execuția eșuează. Ei bine, miturile urbane sunt doar mituri, iar principiul ”Non bis idem” (Nimeni nu ar trebuie pedepsit de două ori pentru aceeași faptă) nu este valabil în cazul celor care au fost găsiți vinovați și condamnați la moarte. În concluzie, aceștia trebuie să își primească pedeapsa, într-un fel sau altul.

Ei bine, executarea oamenilor nu este chiar atât de ușoară, după cum au constatat și autoritățile din Ohio în 2009, când au încercat să-l omoare pe Romell Broom. Acesta a fost condamnat la moarte pentru răpirea, violarea și uciderea unei fete de 14 ani în Cleveland în 1984.

Execuția eșuată a lui Romell Broom

Broom trebuia să moară prin injecție letală. Cu toate acestea, când oficialii l-au adus pentru injectare, cei din echipa de execuție nu au putut găsi o venă adecvată pentru a introduce serul letal. După ce au petrecut nu mai puțin de două ore și jumătate încercând să-l omoare, fiind înțepat de 18 ori, Broom se plângea de durere și se simțea traumatizat.

Ce se întâmplă dacă un condamnat la moarte supraviețuiește execuției
Ce se întâmplă dacă un condamnat la moarte supraviețuiește execuției

Așadar, el a insistat să vorbească cu avocatul său, căruia nu i s-a permis să intre cu el în cameră. În cele din urmă, avocatul a contactat procurorii de stat, care au luat legătura cu guvernatorul statului Ohio de la vremea respectivă, Ted Strickland. Acesta din urmă a  oprit execuția.

Autoritățile au încercat să reprogrameze execuția, însă avocații condamnatului la moarte au reușit să o oprească cu întrebarea: ”dacă cineva supraviețuiește unei încercări de executare, este legal ca statul să încerce din nou în mod legal? Sau procesul în sine constituie o astfel de tortură încât să se califice drept pedeapsă neconstituțională crudă și neobișnuită? Ei bine, aceasta i-a pus pe gânduri pe magistrați, iar Curtea Supremă din Ohio a fost de acord să audă cazul.

Natura a reușit acolo unde autoritățile au eșuat

Abia în primăvara lui 2016, Curtea Supremă a respins recursul lui Romell Broom, hotărând că autoritățile pot să încerce din nou executarea acestuia. Cu toate acestea, în august 2016, Broom a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să oprească și această executare, apărătorii acestuia susținând că o altă încercare de executare ar fi o pedeapsă crudă și neobișnuită și ar încălca unele amendamente din constituția SUA.

În cele din urmă, pe 12 decembrie 2016, Curtea Supremă a refuzat să-i dea lui Broom o audiere cu privire la apelul său, iar la data de 19 mai 2017, acesta a fost programat din nou pentru a fi executat, la 17 iunie 2020. Ei bine, în aprilie 2020, execuția a fost amânată pentru anul 2022. Cu toate acestea, Romell Broom a decedat înainte de termen, din cauza unor complicații.