Ți-ai propus ca în această iarnă să ai cămara plină cu bunătăți? Ei bine, atunci varza murată nu ar trebui să lipsească de pe raft. În mod tradițional, varza se pune la murat după ce cade bruma, în octombrie, cam de Sfântul Dumitru. Se spune, din popor, că atunci iese cea mai bună și se menține moarea limpede.
Varza bună pentru murat are câteva secrete: trebuie să fie de toamnă, cu frunze fine, de mărime potrivită și mai plată.
Ingrediente
Mod de preparare
Un prim pas important este alegerea verzelor. Este de preferat să se aleagă cele cu foile subțiri, de formă mai plată, turtite și îndesate.
Se curăță fiecare se frunzele exterioare, apoi, cu o lamă sau un cuțit, se scobește fiecare și se îndepărteazp cotorul. Acesta va ajuta ca saramura să pătrundă cât mai în interiorul verzei. Dacă nu se respectă acest pas, există riscul ca varza să se mureze mai greu în interior, ori să rămână neacrită și tare.
Pe fundul unui butoi de 30 de L se adaugă, răsfirat, o legătură de mărar și cimbru, celelalte păstrându-se pentru a le pune la suprafața acestuia. După ce s-au pus condimentele, se adaugă verzele. Acestea se pot pune întregi sau tăiate, depinde de cum încap în butoi.
Formula care va da roade este compusă din 25 g de sare la un litru de apă. În cazul în care aceasta va ieși prea sărată pentru gustul cuiva, aceasta poate fi desărată în apă rece, înainte de folosire.
Se prepară 20 L de apă rece cu 450 g de sare neiodată. Se toarnă peste verze și, în funcție de cât de plin este butoiul se mai adaugă sau se mai scoate zeamă.
Se adaugă și ardeii iuți printre varză, chimenul, după care se introduce un furtun de cca 120 de cm, de preferat din rețea metalică, până la fudul butoiului.
Opțional, se mai pot adăuga boabe de porumb uscate, felii de gutuie, crenguțe de vișin sau felii de hran. Depinde de gustul fiecăruia. După care, la final, se pune cealaltă legătură de mărar și cimbru și se acoperă cu o farfurie întoarsă. Peste, va trebui să se pună ă greutate pentru a fi siguri că varza este scufundată cum trebuie.
Pentru ca varza să fie de culoare roz, se pot adăuga în butoi câteva bucăți de sfeclă roșie. În cazul în care nu aveți la îndemână sfeclă, se pot adăuga 1-2 verze roșii.
Vânturarea sau pritocirea muraturilor este un proces care trebuie făcut zilnic, în primele șapte zile. Însă, acesta se face doar în cazul murăturilor puse în cantițăți mari, de peste 10 L. Dacă nu se respectă acest ritual, poate apărea riscul tulburării și „băloșirii”. Iată cum se poate face acest lucru: