Home » Life & Style » Timp liber » Cea mai lungă domnie din istorie. A avut 70 de soții și 210 copii

Cea mai lungă domnie din istorie. A avut 70 de soții și 210 copii

Alexandru Cazacu / 03.06.2021, 17:17
Cea mai lungă domnie din istorie. A avut 70 de soții și 210 copii

Poate părea incredibil, însă unii suverani din diferite colțuri ale lumii au domnit peste teritoriile lor perioade foarte lungi de timp. Mai departe vă vom spune cine a fost regele care a avut cea mai lungă domnie din istorie. Acesta a avut nu mai puțin de 210 copii cu 70 de neveste.

Cea mai lungă domnie din istorie

Mai exact, este vorba despre Sobhuza, care s-a născut în 1899 și a devenit regele statului Swaziland la vârsta de doar 4 luni, după moartea subită a tatălui său, regele Ngwane al V-lea. Cu toate acestea, până în anul 1921, poporul a fost condus de bunica sa Labotsibeni și de unchiul său, prinţul Malunge.

Deși domnia în sine a lui Sobhuza a durat 60 de ani, teoretic el a fost rege vreme de 82 de ani, așadar domnia acestuia a fost înregistrată ca fiind cea mai lungă din istorie. Ei bine, la 22 de ani, Sobhuza a devenit rege în adevăratul sens al cuvântului. Acesta a învățat la Școala Națională din Swaziland, apoi la Institutul Lovedale din Africa de Sud.

Printre realizările importante a lui Sobhuza, a fost și obținerea independenţei faţă de Marea Britanie, în anul 1968. An în care a fost recunoscut drept rege şi de către guvernul britanic. Din cauza Swaziland este o ţară mică, însă dispunea de foarte multe resurse minerale, domnia sa în această zonă a fost una foarte dificilă, deoarece de aceste bogăţiile subsolului aveau parte doar cei din administraţia colonială, populația din Swaziland fiind afectată de acest lucru. Acesta fiind și motivul pentru care a făcut eforturi considerabile pentru a schimba această situație.

Regele cu cea mai lungă domnie din istorie

Sobhuza, regele cu peste 210 copii

Ba chiar mai mult de atât, Sobhuza a dorit să mențină relații bune cu statele vecine Africa de Sud şi Mozambic, care avea o politică marxistă. De asemenea, el era foarte inovativ şi cu mintea deschisă, atunci când venea vorba despre politica, economia, relaţiile externe şi orice altă acţiune care ar fi putut duce la creșterea nivelului de trai din Swaziland. Cu toate acestea, Sobhuza a sprijinit de fiecare dată obiceiurile și ritualurile tradiţionale.

Este important să menționăm faptul că, între 1920 şi 1970, Sobhuza a avut nu mai puțin de 70 de soţii şi 210 copii. Ba chiar mai mult de atât, în momentul în care a murit, în 1982, el avea peste 100 de nepoţi. Deși domnia regelui din Swaziland este cea mai lungă înregistrată până acum, se spune că Pepi II Neferkare al Egiptului Antic sau  Goguryeo, al Correi antice, ar fi avut cele mai îndelungate domnii.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind de origine bantu, triburile swazi s-au stabilit pe teritoriul Swazilandului și-au întemeiat aici un stat condus de regele Sobhuza I (1810-1839). Acesta s-a opus vehement cuceririi zuluse reușind să biruiască în acest sens. Mulți ani mai târziu, în 1881, regele Mbandzeni (1874-1889) recunoaște autoritatea britanicilor, astfel Swaziland a devenind, în 1903, protectorat britanic. Înconjurat în mare parte de Uniunea Sud-Africană, Swaziland este legat, de la proclamarea acesteia ca dominion, în 1910, printr-o uniune monetară și vamală de acest stat. Cu toate acestea, în 1968, Swaziland își proclamă independență.