Home » Life & Style » Timp liber » Cel mai mare fruct din lume. Poate cântări chiar și 45 de kg

Cel mai mare fruct din lume. Poate cântări chiar și 45 de kg

Alexandru Cazacu / 26.07.2021, 13:57
Cel mai mare fruct din lume. Poate cântări chiar și 45 de kg

Nu mulți sunt cei care știu că cel mai mare fruct din lume, Jackfruit (Artocarpus heterophyllus), este o specie de pom din familia smochinelor și a dudului. Acest fructul este originar  din India, însă a fost cultivat în aproape toate zonele tropicale.

Cel mai mare fruct din lume poate ajunge la 45 de kilograme

Ei bine, fructul acestui pom poate avea o greutate cuprinsă între 5 și 45 de kg și este de departe cel mai mare fruct din lume. Semințele acestuia sunt foarte bogate în proteine, potasiu, calciu și fier. O curiozitate a acestui fruct îl reprezintă faptul că, atunci când este preparat capătă un gust de carne de porc.

”Este un fruct miraculos. Poate oferi atât de multe substanțe nutritive. Dacă mâncați 10-12 boabe din acest fruct, nu veți avea nevoie de hrană timp de jumătate de zi, a declarat Shyamala Reddy, cercetător la Universitatea de Științe Agricole din Bangalore, India, potrivit independent.co.uk.

Potrivit experților în sănătate, Jackfruit este darul naturii de a ajuta organismul uman în lupta cu anumite boli grave, deoarece ajută la prevenirea apariției celulelor canceroase. De asemenea, acesta conține o cantitate semnificativă de fitonutrienţi, izoflavone, lignani și saponine.

Cel mai mare fruct din lume poate cântări 45 de kilograme
Cel mai mare fruct din lume poate cântări 45 de kilograme

Caracteristicele celui mai mare fruct din lume

Pe lângă toate calitățile nutritive ale acestui fruct, frunzele copacului sunt o sursă bogată de hrană pentru animalele erbivore. Totodată, coaja fructului de culoare portocalie este folosită, de obicei, pentru a produce vopsea de haine. Ba chiar mai mult de atât, pomii produc o substanță lipicioasă care poate fi folosită ca adeziv.

Acest fruct poate fi gătit, consumat sub formă de suc, chips-uri, înghețată, chiar și făină de copt. Jackfruit este totodată o importantă sursă de hrană, mai ales, în zonele mai sărace ale globului. Ei bine, un singur pom poate produce sute de fructe într-un sezon, care după cum spuneam șu mai sus, sunt bogate în vitamina C, iar semințele acestuia sunt bogate în proteine, potasiu, calciu și fier.

Cel mai mare fruct din lume a devenit foarte popular în comunitățile vegetariene, în special pentru gustul său care înlocuiește cu succes carnea. Cu toate că acest fruct nu este destul de cunoscut în toate colțurile lumii, din ce în ce mai mulți oameni pledează pentru acesta.

Cum se mănâncă Jackfruit

Atunci când este copt, fructul este foarte dulce și se folosește adesea pentru deserturi. Pe de altă parte, fructul verde conservat are însă un gust discret și o textură asemănătoare cărnii. Tocmai din această cauză este numit și ”carnea vegetală”.

Ei bine, partea cea mai frecvent consumată a acestor fructe este ”carnea” sau păstăile de fructe, care sunt comestibile atât când sunt coapte, cât și necoapte. Totodată, Jackfruit este foarte versatil și poate fi consumat crud sau gătit. Cu toate aceste, pentru a-l prepara, mai întâi trebuie să-l tăiați în jumătate și să scoateți păstăile și semințele galbene de fructe de pe piele și din miez. Poți face acest lucru cu un cuțit sau cu mâinile. De asemenea, el poate fi folosit în mai multe feluri de mâncare dulci și sărate, inclusiv deserturi și curry.