Home » Life & Style » Timp liber » Alimentul care aduce paguba. Întreaga planetă este afectată de cultivarea lui

Alimentul care aduce paguba. Întreaga planetă este afectată de cultivarea lui

Alexandru Cazacu / 26.08.2021, 14:24
Alimentul care aduce paguba. Întreaga planetă este afectată de cultivarea lui

Despre acest aliment, specialiștii au tras de-a lungul timpului mai multe semnale de alarmă. Cu toate astea, el continuă să se regăsească în diverse produse alimentare de pe piață, dar și în produse cosmetice, fiind folosit de majoritatea oamenilor în fiecare zi fără să vrea. Îngrijorător este și felul în care acest aliment este produs, Acest proces duce la numeroase pagube, iar planeta resimte intens efectele negative.

Alimentul care aduce paguba. Este folosit frecvent în produsele din magazine

Specialiștii au semnalat de-a lungul timpului efectele negative pe care le poate avea acest aliment atât asupra oamenilor, dar și în ceea ce privește mediul înconjurător.

Este vorba despre uleiul de palemier care se întâlnește la tot pasul, fiind folosit frecvent în produsele de patiserie, în creme de ciocolată, dar se poate regăsi și în compoziția untului etc.

În afară de produsele alimentare, acesta este folosit și în produsele cosmetice, ajungând astfel să fie folosit de un număr foarte mare de persoane.

Este posibil ca puțini oameni să fi remarcat existența lui în compoziția produsului respectiv și asta pentru că ingredientul a fost deghizat sub diferite nume.

Important de punctat este însă faptul că modul în care este produs ajunge să afecteze întreaga planetă.

Ce efecte negative are de fapt

Specia din care se obține ulei de palmier crește în pădurile tropicale, acolo unde trăiesc numeroase animale. Astfel multe dintre ele ajung să își piardă casa.

În momentul în care se cultivă efectele negative asupra mediului nu întârzie să apară. Un aspect îngrijorător îl reprezintă defrișările care au dus la punerea pe listă de specii pe cale de dispariție a unor animale. În această situație se află de exemplu specia Bornean orangutan (Urangutan de Borneo).

Uleiul de palmier
Uleiul de palmier

Impactul producției de ulei de palmier asupra mediului

Problema nu se pune doar din acest punct de vedere. În afară de faptul că este afectat mediul îngrijorător și că animalele au de suferit de pe urma acestui lucru, au mai fost și alte lucruri negative care s-au semnalat.

Una dintre acuzațiile grave a venit din partea organizației Amnesty International, în anul 2016.

Reprezentanții organizației susțineau în acea perioadă că industria folosește copii mici în procesul de producție. Îngrijorător este faptul că se punea problema că inclusiv copii foarte mici, chiar și de 8 ani, erau implicați în acest proces.

Totodată, potrivit studiilor, conflictele între marii producători și comunitățile locale au ajuns din ce în ce mai răspândite. Ba chiar mai mult de atât, au circulat informații potrivit cărora producția de ulei de palmier a fost și una dintre cauzele incendiilor de vegetație din 2015, care a cauzat un grad foarte ridicat de poluare a aerului.

Un alt semnal de alarmă îl reprezintă defrișările, care au jucat și ele un rol major în schimbările climatice.

Chiar dacă au fost multe opinii conform cărora soluția indicată ar fi stoparea consumului de ulei de palmier, au existat și păreri contra. Unul dintre argumentele aduse a fost faptul că acesta este eficient, că se folosesc puține pesticide în cultivarea lui, și că în cazul în care s-ar înlocui cu ulei de soia sau de rapiță, mediul ar avea mult mai mult de suferit.

În plus, producția uleiului de palmier este o sursă de locuri de muncă pentru mulți oameni din comunități mici.