Home » Știri » Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui – cum îl alegi pe cel mai bun, în funcție de ce prepari

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui – cum îl alegi pe cel mai bun, în funcție de ce prepari

Bucur Ioana / 10.12.2020, 18:12
Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui – cum îl alegi pe cel mai bun, în funcție de ce prepari

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui. Care este varianta cea mai sănătoasă? Învață cum îl poți alege pe cel mai bun. Totul depinde de modalitatea în care vrei să îl folosești.

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui – Cum le poți deosebi, la prima vedere

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui: asemănări și diferențe. Cu toate că ambele sunt de natură vegetală, lista asemănărilor dintre cele două nu este foarte lungă. Principalele diferențe apar la nivelul concentrației de acizi grași, texturii și indicațiilor de utilizare în alimentație. De fapt, o primă deosebire dintre ele se poate observa cu ochiul liber: uleiul de palmier este mai consistent, textura lui semănând cu cea a unturii de porc. Uleiul de floarea soarelui este subțire, lichid.

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui – Avantaje și dezavantaje ale uleiului de floarea soarelui. Când este recomandat

Cu toate că este folosit de aproape toate gospodinele în momentul în care au ceva de prăjit, uleiul de florea soarelui nu este cea mai bună alegere. La temperaturi mai mari de 140 de grade Celsius, acesta se descompune în substante cancerigene. Având în vedere faptul că, în momentul în care prăjim un aliment, temperatura din tigaie ajunge până la 200 de grade Celsius, devine evident de ce uleiul de floarea soarelui nu ar trebui folosit în acest context. Este recomandat, în cantități moderate, la salate, însă nu trebuie trecută cu vederea cantitatea dezechilibrată de acizi grași și omega 6 din compoziția sa, ce poate avea efecte inflamatorii. Totuşi nu putem nega un beneficiu al uleiului de floarea-soarelui: dintre alte uleiuri este lider la vitamina E. O sută de mililitri de ulei de floarea-soarelui conţin până la 75 mg de vitamina E.

Ulei de palmier vs ulei de floarea soarelui
Cu toate că ambele sunt de natură vegetală, lista asemănărilor dintre cele două nu este foarte lungă

Avantaje și dezavantaje ale uleiului de palmier

Care este cea mai bună alegere, în funție de modul în care este folosit? Pentru prăjeli sau dacă gătiți ceva la temperaturi înalte, uleiul de palmier pare să fie alegerea corectă. Are rezistență mare la încălzire, punctul de fum fiind undeva în jurul valorii de 230 de grade Celsius. Însă, pentru a-și putea menține această calitate, uleiul de palmier trebuie să fie nehidrogenat. La nivel mondial, lider la vânzări și consum este varianta hidrogenată, foarte periculoasă pentru sănătate.

În prezent, trei mari sectoare industriale utilizează uleiul de palmier: alimentație (80%), cosmetică (19%) și energie (1%). Fiind foarte ieftin, este unul dintre ingredientele din compoziția multor produse alimentare de pe rafturile magazinelor și supermarketurilor, precum: chipsuri, biscuiți, margarină, supe instant, produse semipreparate, maioneze, sosuri, dulciuri, ciocolată, produse de patiserie etc.

Atenție! În ciuda faptului că pe etichetele multor produse poate fi trecută mențiunea „uleiuri vegetale”, nu înseamnă că vorbim despre alimente sănătoase. Mai mult, nutriţioniştii spun că majoritatea sunt uleiuri vegetale hidrogenate din palmier, implicate în apariţia bolilor cardiovasculare şi cancerului.