Home » Sănătate » Cu ce ulei să gătim în funcție de preparat. Ghid complet

Cu ce ulei să gătim în funcție de preparat. Ghid complet

Pană Emanuela / 23.10.2020, 09:05

Alegerea tipului de ulei potrivit pentru fiecare preparat în parte poate fi o misiune dificilă, mai ales că gama nu este deloc restrânsă. În acest material ne-am propus să îți oferim o mână de ajutor, pentru ca tu să știi exact după ce sticlă de ulei să întinzi mâna data viitoare când te apuci de gătit.

Cu ce ulei să gătim în funcție de preparat

Gustul şi mirosul influenţează în mod hotărâtor plăcerea de a mânca, iar uleiul are această „putere“ de a transforma o masă fadă într-una delicioasă și invers. Oferta uleiurilor pentru gătit este foarte diversificată: ulei presat la rece, rafinat sau nerafinat, dezodorizat sau ecologic, ulei de floarea-soarelui, de măsline, de cocos, de dovleac, de in, de susan, de cânepa, de palmier sau din amestec de semințe… Am putea spune că există atâtea feluri de ulei vegetal pe piață cam „câte bordeie“. La noi, la români, cele mai populare și mai des folosite pentru gătit sunt, așa cum probabil știți, uleiul clasic de floarea-soarelui și uleiul de măsline.

Însă, unele uleiuri sunt mai bune pentru prăjit, în timp ce altele sunt alegerea ideală pentru pâine sau prăjituri, iar altele sunt ideale pentru salate sau dressinguri. Important este să știi exact pe care să-l folosești. Așadar, dacă urmează să prăjești sau să coci ceva, trebuie să alegi un ulei cu o aroma neutră. În cazul în care trebuie să călești ceva, ar fi indicat să optezi pentru uleiurile mai aromate, iar dacă vrei să prepari un dressing, cel mai potrivit ar fi un ulei cu foarte aromat, care să dea savoare pe care ți-o dorești.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Dacă ar fi să facem un top al celor mai utilizate tipuri de ulei, un produs care se găsește în casele tuturor, dat fiind că e aproape imposibil să pregătești o masă fără el, atunci ar arăta cam așa:

  1. Uleiul de floarea-soarelui;
  2. Uleiul de măsline;
  3. Uleiul de rapiță;
  4. Uleiul de palmier;
  5. Uleiul de cocos;
  6. Uleiul de porumb.

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit, gătit și salate

În continuare vom vorbi puțin mai în detaliu despre primele trei tipuri de ulei vegetal, de altfel și cele mai folosite la noi.

Află ce ulei trebuie să folosești când gătești, în funcție de preparat
Află ce ulei trebuie să folosești când gătești, în funcție de preparat

1. Uleiul de floarea-soarelui – este de departe cel mai utilizat în bucătăriile din România, fiind potrivit pentru coacere, pentru prăjit sau pentru salate. Uleiul de floarea-soarelui are un conținut ridicat de grăsimi esențiale Omega 6 și 884 de calorii la 100 de mililitri. Punctul de ardere al acestui tip de ulei este 252-254°C, dacă este rafinat, și 107°C în cazul în care este presat la rece.

2. Uleiul de măsline – reprezintă o variantă mult mai sănătoasă, însă trebuie ales cu grijă. Uleiul de măsline este considerat cel mai sănătos ulei de larg consum, unul dintre principalele motive pentru care se numără printre cele mai contrafăcute produse din lume.

Proprietățile sale și modul de utilizare depind de felul în care este produs, adică dacă este ulei virgin, extravirgin sau rafinat. Primele două tipuri sunt potrivite pentru salate și alte preparate în care este consumat crud, în timp ce uleiul de măsline rafinat este indicat pentru prăjire sau coacere, singura condiție fiind să nu depășească temperatura de 216°C, pentru că altfel devine toxic.

3. Uleiul de rapiță – acest tip de ulei a devenit tot mai utilizat în ultimii ani, în bucătăriile românilor. Uleiul de rapiță are un punct de ardere foarte înalt, 220-230°C, ceea ce, da, îl face potrivit pentru prăjit și mai puțin pentru salate. De asemenea, acesta are un conținut scăzut de grăsimi, fapt pentru care poate fi folosit și pentru a coace aluaturi. Are un gust ușor amărui, mai ales uleiul de rapiță extravirgin. Cel procesat are un gust mai puțin puternic.

Un alt aspect esențial de care trebuie să țineți cont este punctul de ardere. Cu siguranță vi s-a întâmplat măcar o dată să puneți ulei pe foc, după care să părăsiți bucătăria pentru câteva momente, ca atunci când v-ați întors să observați că iese fum din tigaie. Ei bine, asta înseamnă că uleiul a depășit punctul de ardere, moment în care a devenit toxic și implicit periculos pentru om.

Citește și: Uleiul din turte de măsline – care e adevărul despre acest produs