Home » Life & Style » Timp liber » Cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. El a hotărât folosirea denumirii Casa Albă

Cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. El a hotărât folosirea denumirii Casa Albă

Alexandru Cazacu / 14.09.2021, 15:51
Cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. El a hotărât folosirea denumirii Casa Albă

Deși unii ar putea crede că cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite a fost John F. Kennedy, realitatea este alta. Mai exact, cel mai tânăr președinte al SUA din toate timpurile a fost nimeni altul decât Theodore Roosevelt. Totodată, el a fost și cel care a decis folosirea denumirii Casa Albă.

Theodore Roosevelt, cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite

Născut la data de 27 octombrie 1856, Theodore Roosevelt a fost al 26-lea președinte a Statelor Unite. El a fost învestit în această funcție, după ce predecesorul său William McKinley a fost asasinat. Roosevelt avea vârsta de 42 de ani când și-a depus jurământul, devenind astfel cel mai tânăr președinte din istoria SUA (a rămas chiar și în zilele noastre). El a avut două mandate la conducerea țării între anii 1901 – 1909.

Theodore Roosevelt era de părere că  președintele este de fapt un ”administrator al poporului” și că ar trebui să orice este necesar pentru binele public. Evident, excepție făcând cazul în care necesarul era interzis în mod expres de lege sau de Constituție.

Cine a fost Theodore Roosevelt

Ei bine, Theodore Roosevelt nu a fost doar politician, el a fost de asemenea istoric, naturalist, explorator, autor (a scris nu mai puțin de 35 de cărți) și chiar soldat. Cu toate acestea, fostul președinte a avut mai multe funcții politice importante la vremea respectivă, printre care și cea de guvernator al statului New York. Roosevelt a câștigat inimile americanilor, mai ales pentru prin personalitatea sa, prin energia de care dădea dovadă și prin nenumăratele sale realizări.

În 1884, prima sa soție, Alice Lee Roosevelt, și mama sa au murit în aceeași zi. Așadar, Roosevelt a petrecut o mare parte din următorii doi ani la ferma sa din Dakota. Pe când era secretar adjunct în Marina Statelor Unite, Theodore Roosevelt s-a făcut remarcat⁠, în timpul războiului cu Spania. După ce s-a întors la New York, el era văzut ca un erou de război, iar în același an a fost ales ca guvernator al statului New York.

Theodore Roosevelt, cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite
Theodore Roosevelt, cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite

Cum și-a primit denumirea Casa Albă

De fiecare dată când auzim termenul ”Casa Albă” ne gândim la celebra reședința a președintelui Statelor Unite. Deși mulți am vrea să o vizităm, nu chiar toată lumea are posibilitatea să facă acest lucru. Ei bine, dacă tot unii dintre noi nu vom ajunge niciodată acolo, măcar să aflăm de unde vinde denumirea acestei impresionante clădiri.

Se pare că Theodore Roosvelt a fost și cel care a decis utilizarea denumirii de ”Casa Albă”, care era cunoscută până atunci sub numele de ”Casa Președintelui” sau ”Conacul executiv”. Hai să vedem cum s-a ajuns la această denumire.

Mai exact, în luna octombrie a anului 1901, secretarul președintelui Roosevelt, George B. Cortelyou a înaintat o scrisoare secretarului de stat John Hay. La îndrumarea lui Theodore Roosevelt, acesta i-a cerut secretarului de stat și personalului său să schimbe numele din ”Conacul executiv”  în ”Casa Albă ”. De asemenea, au fost trimise directive similare și către alți secretari de cabinet.