Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia-Dracula. A omorât sute de virgine crezând că a găsit secretul tinereții veșnice

Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia-Dracula. A omorât sute de virgine crezând că a găsit secretul tinereții veșnice

Alexandru Cazacu / 27.07.2021, 11:21
Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia-Dracula. A omorât sute de virgine crezând că a găsit secretul tinereții veșnice

Elisabeta Bathory s-a născut într-o familie foarte bogată și influentă din Ungaria. Ei bine, ea a rămas în istorie ca fiind cea mai sângeroasă contesă. Cum a reușit acest lucru?. Se spune că a omorât sute de virgine, fiind obsedată de tinerețe. Cu toate acestea, hai să vedem cine a fost aceasta și ce crime a comis.

Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia care a omorât sute de virgine

De-a lungul vremii, multe lucruri s-au spus despre contesa Elisabeta Báthory (1560 – 1614). Cu toate acestea, nu se știe cu exactitate cât este adevăr sau cât e legendă din povestirile despre faptele care i-au adus apelativul de ”contesa sângeroasă“. Se spune că ar fi ucis nu mai puțin de 600 de virgine.

Ce nu multă lume știe, este faptul că Elisabeta Bathory are origini în Ardeal dinspre mama sa, Ana, fiica lui Ștefan Báthory de Șimleu și sora lui Ștefan Báthory, rege al Poloniei și Lituaniei în 1571.

Ei bine, potrivit bathory.org, se pare că atunci când avea 4 sau 5 ani, contesa a suferit unele crize violente, iar acestea ar explica comportamentul său criminal. Pe de altă parte, unii istorici susțin că terenul mlăștinos din zona Nyírbátorului, unde a trăit Elisabeta Bathory, predispunea la o anumită izolare, iar din această cauză Elisabeta a dezvoltat anumite afecțiuni psihice, aceasta fiind explicația pentru crimele sale.

Credea că a descoperit secretul tinereții veșnice

Se pare că atrocitățile au început când sângele unei tinere servitoare ar fi ajuns pe pielea ”contesei sângeroase”, căreia i s-a părut că ar fi avut un efect uimitor, îndepărtându-i ridurile. Așadar, Elisabeta a crezut că a găsit secretul tinereții veșnice.

Ei bine, contesa nu a comis toate aceste crime singură. Elisabeta Bathory a fost ajutată de două vrăjitoare (Anna Darvulia și Dorottya Szentes), dar și de unii dintre servitorii săi. Se pare că primele  victime ale contesei au fost fiicele unor țărani care ajungeau servitoare la castel, ademenite cu slujbe bine plătite.

Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia care a omorât sute de virgine crezând că a găsit secretul tinereții veșnice
Cine a fost Elisabeta Bathory, femeia care a omorât sute de virgine crezând că a găsit secretul tinereții veșnice

În interiorul castelului, contesa ar fi avut un cumplit instrument de tortură numit ”Fecioara de Fier”. Aceasta era o cușcă metalică de forma unei femei, care avea în interior ace și cuie de fier care, odată închisă ușa, străpungeau corpul victimei. Se pare că tinerele virgine erau băgate în interiorul lui și zdrobite de vii, pentru ca sângele astfel scurs să fie folosit de către contesă.

Cu toate acestea, ”elixirul” nu i-a făcut ridurile să dispară, însă una dintre vrăjitoare i-ar fi spus că acestea nu dispar deoarece sângele țărăncilor nu era nobil. Așadar, a început să omoare și fiice din familii de nobili. Se pare că contesa a ucis 50 de astfel de fete virgine.

Jurnalul contesei Elisabeta Bathory

Ei bine, oamenii au devenit suspicioși, mai ales că prea multe tinere muriseră din cauze misterioase și necunoscute, dar și fiindcă lângă câmpurile oamenilor și în spatele castelului contesei au fost aruncate cadavrele unor tinere. Se pare că una dintre virginele pe care Elisabeta pusese ochii a scăpat și a anunțat oamenii legii.

Așadar, la data de 30 decembrie 1610 s-a descoperit totul. Procesul ”contesei sângeroase” a avut loc în 1611, însă contesa nu a fost prezentă. Cu toate acestea, instanța a decis ca ea să fie închisă în camera ei de tortură, iar ferestrele să fie zidite. În jurnalul său, Elisabeta Bathory a mărturisit ca a ucis nu mai puțin de 612 tinere, potrivit sursei citate.