Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost prima iubire a lui Mihai Eminescu. Sfârșitul cumplit al tinerei

Cine a fost prima iubire a lui Mihai Eminescu. Sfârșitul cumplit al tinerei

Alexandru Cazacu / 27.09.2021, 10:55
Cine a fost prima iubire a lui Mihai Eminescu. Sfârșitul cumplit al tinerei

De-a lungul timpului, s-au scris mai multe despre marile iubiri ale lui Mihai Eminescu. Cu toate acestea, știați că pe când avea vârsta o vârstă foarte fragedă, marele poet era îndrăgostit nebunește de o fată din Ipotești? Haideți să vedem cine a fost prima iubire a lui Mihai Eminescu și ce s-a întâmplat cu tânăra.

Prima iubire a lui Mihai Eminescu

Deoarece a copilărit la Ipotești, pentru o perioadă s-a crezut că acesta a fost și locul unde s-a născut marele poet român. Cu toate acestea, el s-a născut la Botoșani, pe data de 15 ianuarie 1850. Mihai Eminescu s-a mutat la Ipotești, ulterior, pe când avea vârsta de 2 ani și câteva luni. Nu mulți sunt cei care știu că el s-a îndrăgostit pentru prima oară la vârsta de doar 6 ani, de o tânără pe nume Casandra.

”La Ipotești, i se declanșează și primele emoții erotice, după cum aflăm tot din poezia sa, pentru o fată despre care un cercetător al locului, I.D. Marin, a emis ipoteza că se numea Casandra și care, stingându-se prea curând, îi incendiază sufletul cu ardoarea primei suferințe profunde“, potrivit eminescologului Lucia Olaru Nenati.

Odată cu trecerea timpului, cei doi au ajuns să se vadă, la Ipotești, doar în vacanțele de vară, când Mihai Eminescu venea de la Botoșani, unde învăța. Când avea vreo 13 ani, Mihai a început o relație adolescentină cu Casandra (care era mai mare cu vreo doi ani ca poetul). Din nefericire, un an mai târziu, ea a decedat din cauza unei boli contagioase. El suferă enorm după pierderea fetei, iar câțiva ani mai târziu, Eminescu va scrie poemul ”Mortua Est”, în care precizează de mai multe ori că nu va uita niciodată cosițele blonde ale fetei.

Prima mare iubire a lui Mihai Eminescu
Prima mare iubire a lui Mihai Eminescu

Marea dragoste a lui Mihai Eminescu, Veronica Micle

Cu siguranță, toată lumea a auzit despre iubirea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Se pare că relația celor doi a început în 1872, în capitala Austriei, Viena, unde Eminescu era student. La acea vreme, Veronica era măritată de 14 ani cu Ștefan Micle, un profesor universitar din Iași. Potrivit specialiștilor, între Mihai și Veronica izbucnește o iubire pătimașă. Relația dintre ei a fost scurtă, însă flacăra iubirii s-a reaprins în 1879, când soțul Veronicăi a decedat.

”Îl cunoscuse la Viena, în 1872, unde plecase pentru a-și trata o eczemă. Tânăra doamnă blondă, cu părul foarte lung, ușor ciufulit, ridicat într-un coc parcă ireal, din care scăpau cu blândețe două șuvițe transparente, atrăgea atenția imediat. Naturalețea ei dovedea inteligență, știa să fie spirituală cu grație”, scrie profesorul Costin Tuchilă, în ”Punctul pe cuvânt”.

Cu toate acestea, între cei doi nu a fost tot timpul doar lapte și miere. Mai exact, s-ar părea că după ce Eminescu s-a mutat la București, Veronica Micle îi reproșa adesea poetului că nu vine la Iași să o vadă. Așadar, pentru că nu voia să aibă o relație la distanță, în 1881, Veronica se mută în Capitală și îi recâștigă iubirea marelui poet român.

Ei bine, în această perioadă, ea are o aventură cu Ion Luca Caragiale, pe care avea să o regrete pentru restul vieții. În 1883, Eminescu s-a îmbolnăvit, iar ultimii ani din viață au fost extrem de grei pentru el. Din nefericire, la 15 iunie 1889, Mihai Eminescu a decedat, în urma unui stop cardio-respirator.