Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Sfânta Iuliana, prăznuită pe 21 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Cine a fost Sfânta Iuliana, prăznuită pe 21 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Alexandru Cazacu / 21.12.2021, 09:49
Cine a fost Sfânta Iuliana, prăznuită pe 21 decembrie în calendarul creștin-ortodox, și ce rugăciune e bine să spui

Pe 21 decembrie, creștinii ortodocși au dezlegare la ulei și vin. Tot în această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorită Sf. Muceniță Iuliana. Află în continuarea acestui articol, cine a fost Sfânta Iuliana din Nicomidia și ce rugăciune este bine să rostești astăzi.

Cine a fost Sfânta Iuliana, mucenița prăznuită în calendarul creștin-ortodox la data de 21 decembrie

Născută în orașul Nicomidia din Bitinia, Sfânta Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian. Tatăl Sfintei Mucenițe era un om bogat, având și o funcție importantă în cetate. Cu toate acestea, el era păgân. De asemenea, acesta avea legături la curtea împăratului și voia să își mărite fiica cu Elevsie, un tânăr care făcea partea dintr-o altă familie de seamă din Nicomidia.

Potrivit tradiției la romani, la vremea respectivă, tinerii se logodeau încă de la vârste foarte fragede. Așadar, Iuliana avea doar 9 ani atunci când a fost logodită cu Elevsie. Interesant este faptul că nimeni nu știa că fata era creștină în ascuns.

Viața Sfintei Mucenițe Iuliana

Sfânta Iuliana era admirată de toți cei din jurul său, atât pentru frumusețea sa fermecătoare, cât și pentru înțelepciunea de care dădea dovadă. Încă de mică ea Tânăra citea învățătura Sfintelor Scripturi, însă pe ascuns, pentru că de acest lucru nu aveau habar nici logodnicul și nici părinții săi. Anii au trecut, iar când se apropia ziua nunții, Sfânta Muceniță Iuliana i-a pus o condiție celui care urma să-i devină soț: „Nu fac nuntă până nu vei fi eparh” (conducătorul întregii provincii).

Ei bine, acest lucru nu era ușor de înfăptuit, deoarece funcția de eparh era una foarte importantă și greu de obținut. Din fericire pentru Elvisie, împăratul i-a acordat această funcție. Bucuros, tânărul se întorcea acasă pentru a-i da vestea logodnicei sale. Cu toate acestea, Iuliana i-a mărturisit că este creștină, iar acesta este adevăratul motiv pentru care nu se poate căsători cu el.

Când a auzit aceste lucruri, iubirea lui Elvisie pentru Iuliana s-a transformat în ură. La vremea respectivă, persecuțiile împotriva creștinilor erau în desfășurare, așa că Iuliana a fost supusă chinurilor, după care i s-a tăiat capul. Ea nu a renunțat la credința în Dumnezeu nici măcar după ce a trecut prin chinuri groaznice, primind astfel cununa muceniciei la vârsta de doar 18 ani.

Cine a fost Sfânta Iuliana
Cine a fost Sfânta Iuliana, pomenită pe 21 decembrie în calendarul creștin-ortodox

Rugăciune către Sfânta Iuliana

Troparul Sfintei Mucenițe Iuliana din Nicomidia, glasul al 4-lea:

„Mielușeaua Ta, Iisuse, Iuliana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roșii

Stih: Sfântă Muceniță Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind minunat cu luminile muceniciei, dănțuiești cu sfințenie împrejurul lui Dumnezeu, îndumnezeindu-te, prealăudată și cu rugăciunile tale dai luminare celor ce te laudă pe tine.

Stih: Sfântă Muceniță Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rănită fiind de dragostea cea preadulce a lui Hristos, prealăudată și părăsind dezmierdările trupești și pe logodnicul cel muritor, te-ai logodit cu Cel Ce te-a făcut pe tine fecioară curată și nevinovată.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh” (…). Citește continuarea pe crestinortodox.ro.