Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită pe 4 decembrie în calendarul creștin ortodox

Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită pe 4 decembrie în calendarul creștin ortodox

Manolică Anca / 04.12.2021, 09:28
Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită pe 4 decembrie în calendarul creștin ortodox

Potrivit calendarului creștin ortodox, pe 4 decembrie o prăznuim pe Sfânta Muceniță Varvara. Aceasta a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis, și fiindcă era foarte frumoasă a fost închisă de tatăl său. Iată cine a fost Sfânta Muceniță Varvara, cea despre care se spune că este ocrotitoarea minerilor ș a copiiilor cu pojar.

4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara

Sfânta Muceniță Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Pentru că era o fată extrem de frumoasă, tatăl său Dioscor a decis să o închidă într-un turn. Acest tată păgân considera că poporul nu este vrednic să vadă frumusețea trupească a fiicei lui.

Aici, Sfânta Muceniță Varvara le-a vestit păzitoarelor ei adevărul despre zei: „Zeii pe care îi cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur și de argint i-au făcut zlătarul (argintarul) și pe cei de piatra i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi aceasta luminata înălțime cereasca și o frumusețe că aceasta pământească, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”.

A fost omorâtă chiar de tatăl său

Potrivit Sinaxarului, într-o zi tatăl său a poruncit ca la o baie din palatul său să se facă două ferestre. Sfânta Muceniță Varvara i-a rugat pe meșteri să facă trei, în numele Sfintei Treimi. Iar atunci când a trebuit să îi spună tatălui său de ce le-a pus lucrătorilor să dacă trei ferestre a mărturisit:

„Mai bine este să fie trei decât doua, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă doua ferestre în chipul precum mi se pare – a doi luminători cerești, al soarelui și al lunii, că să lumineze baia, iar eu am poruncit că să se facă și a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse și celei neinserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume”, i-a spus aceasta tatălui, potrivit crestinortodox.ro.

Sfânta Muceniță Varvara
Sfânta Muceniță Varvara

Atunci când tatăl ei i-a cerut să îi explice de ce a vrut să se construiască o fereastră în plus, Mucenița i-a mărturisit adevărul, credința ei în Iisus Hristos. Pentru că nu se închina zeilor, tatăl său a ucis-o cu o sabie, scrie creștinortodox.ro.

Se spune că Sfânta Muceniță Varvara îi apără pe copii de pojar, motiv pentru care ziua de 4 decembrie mai poartă numele de „Cea de-a doua zi a Bubatului”. Potrivit credinței populare, cine muncește, spală sau toarce în această zi, riscă să se umple de bube sau chiar să îi moară copiii. De asemenea, în această zi nu se mănâncă fasole, porumb copt sau dovleac. Astfel, credința populară susține că Sfânta Varvara îi apără pe copii de boli, mai ales de pojar

Rugăciune către Sfânta Muceniță Varvara

„Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmașului şi ca o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una. Amin.”