Home » Când, unde, cum » Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. Cine a fost în realitate tânăra care dă numele celebrei cărți ecranizate în filme

Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. Cine a fost în realitate tânăra care dă numele celebrei cărți ecranizate în filme

Manolică Anca / 05.10.2021, 09:07
Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. Cine a fost în realitate tânăra care dă numele celebrei cărți ecranizate în filme

Cu toții o știm din ecranizarea făcută de cei de la Disney, însă adevărata Rapunzel nu a avut o poveste de viață cu final fericit. De ce a pus chiar tatăl ei să fie judecată și ce sfârșit crunt a avut.

Rapunzel nu fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost sfântă de-a dreptul

Adevărata Rapunzel nu a avut un final fericit, motiv pentru care Disney a ales să schimbe mai multe aspecte ale sale pentru a fi potrivită copiilor. Ea nu fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost o sfântă de-a dreptul. Cele două nu au în comun doar faptul că au fost închise într-un turn, ci și faptul că erau firi independente şi nu voiau să asculte întru totul de cei care voiau să le conducă destinul.

Eroina originală a fost nimeni alta decât Sfânta Barbara, o martiră creştină a cărei poveste a fost scrisă de Jacobus de Voragine, arhiepiscopul din Genova, în anul 1275. Tatăl său era un meşteşugar roman bogat, care a trăit prin secolul al XIII-lea. El a ales să o închidă într-un turn pentru a fi sigur că tânăra nu se poate converti la creştinism, însă Barbara a găsit o modalitatea de a face acest lucru.

A aflat despre creștinism dintr-o carte strecurată

Povestea celor două ia un fir epic diferit atunci când se află cine a fost răufăcătorul fetei. În viaţa reală a fost chiar tatăl el. Fiindcă el practica religia romană, iar creștinismul începuse să se instaleze tot mai mult, el a închis-o pentru a nu o lăsa să ajungă să practice noua religie. Mai mult, fata s-a opus căsătoriei, motivând că își dorește să îşi păstreze virginitatea.

Sfânta Barbara, adevărata Rapunzel
Sfânta Barbara, adevărata Rapunzel

Închisă deja de câţiva ani buni, timp în care ea primea mâncare şi haine printr-un coş urcat până în vârful turnului cu o sfoară, aceasta a reușit să găsească o modalitate de a afla mai multe despre noua religie. Potrivit legendei, un necunoscut i-a pus și o carte în coşul cu mâncare, carte care vorbea tocmai despre creştinism.

Interesată de nou religie, adevărata Rapunzel s-a convertit pe ascuns

Mai mult, aceasta l-a convins pe tatăl ei să îi trimită sus, în turn, şi un preot. Ea s-a prefăcut că este bolnavă şi a cerut să fie adus un doctor pentru a o consulta. Iar pe vremea aceea, preoţii erau medici ai sufletului. Așa a reușit să se boteze în mare secret. Însă, din păcate, această alegere a fost cea care i-a adus și sfârșitul. Unul foarte violent.

Plecat fiind prin oraș cu treburi, fata le-a cerut muncitorilor care munceau la turn să construiască trei ferestre, nu două, așa cum fusese înţelegerea cu tatăl ei. Modificarea a fost făcută ca simbol al Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh și nu pentru a intra mai multă lumină în turn.

Drept pedeapsă pentru că nu a ascultat de tatăl ei, acesta a luat-o de păr şi a decapitat-o

Potrivit celor scrise în cartea Viaţa Sfintei Barbara, tatăl fetei a avut o criză de furie când a aflat că fata lui se convertise la creştinism. „Tatăl ei a luat-o de păr, a tras-o până jos şi a băgat-o în închisoare”, este scris în cartea din secolul al XIII-lea.

Din dorința de a se răzbuna, acesta a cerut ca propria fiică să fie judecată, la proces fiind pusă să aleagă de judecătirul păgân între a renunţa la creştinism şi a fi torturată. Ea a ales tortura. Atunci, ea a fost dezbrăcată şi bătută crunt și i-a fost pusă sare pe răni, pentru a simţi din și mai multă durere. Ulterior, i-au fost tăiați sânii, târâtă prin oraş dezbrăcată, abia respirând, pentru a o vedea toată lumea.

Însă, nici acest lucru nu a fost suficient pentru tatăl ei, care se simtea foarte trădat. Acesta a luat-o de părul superb și lung și a decapitat-o cu sabia sa. După ce Barbara a murit, un fulger imens caare a tăiat cerul în două l-a lovit în acel moment pe tatăl, căzând și el mort la pământ.