Home » Life & Style » Timp liber » Cine a spus „Evrika!”, una dintre cele mai cunoscute expresii din istorie. Origine și semnificație

Cine a spus „Evrika!”, una dintre cele mai cunoscute expresii din istorie. Origine și semnificație

Voicu Costin / 14.12.2021, 16:43
Cine a spus „Evrika!”, una dintre cele mai cunoscute expresii din istorie. Origine și semnificație

În perioada copilăriei, atunci când încercăm să facem puzzle-uri și reușeam să terminăm de pus ultima piesă strigam „Evrika!”. Una dintre cele mai cunoscute expresii este folosită atunci când facem o descoperire sau găsim o idee perfectă pentru a rezolva o problemă. Expresia a fost folosită prima dată în urmă cu peste 2000 de ani. Haideți să descoperim mai multe lucruri despre originea și semnificația acestei expresii!

Originea expresiei „Evrika!”

În urmă cu mai bine de 2.250 de ani, în timpul regelui Siracuzei, Hieron al II-lea, unul dintre cei mai mari savanți, pe care lumea i-a avut, încerca să facă noi descoperiri.

Arhimede reușea să uimească lumea prin descoperirile lui în mai multe domenii: matematică, fizică, astronomie și filozofie. Carl Friedrich Gauss considera că Arhimede și Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de știință din întreaga istorie a civilizației umane. Printre altele a pus bazele hidrostaticii și a explicat legea pârghiilor.

Prieten și sfetnic bun al Regelui Hieron al II-lea al Siracuzei, Arhimede este chemat la palat pentru a ajuta la rezolvarea unei mari enigme. Regele voia să ofere în dar zeilor o coroană de aur deosebită bătută cu pietre din cele mai prețioase. A fost o treabă de maestru, de aceea a fost chemat un bijutier la palat.

Meșterul făurar s-a apucat de treaba iar rezultatul final a fost foarte apreciat de Regele Hieron. Gurile rele din Siracuza spuneau că bijutierii furau o parte din aurul folosit și îl înlocuiau cu argint fără ca cineva să observe acest lucru. Suspect și în privința coroanei, Regele l-a chemat în dată pe Arhimede să îl ajute să deslușească marele mister. El i-a cerut să-i spună dacă meșterul făurar a încercat să-l fure sau nu, dar fără să strice coroana.

Arhimede a exclamat „Evrika!”

Luând în mâinile sale problema, Arhimede a încercat zile la rând să deslușească misterul coroanei. Toate ideile puse în practică nu duceau la nici un rezultat însă acesta nu a renunțat nici o clipă.

Marea descoperirea a avut loc într-un moment destul de amuzant, care i-a oferit însă răspunsul mult dorit la problema Regelui. Stând în cadă, Arhimede a observat că nivelul apei crește pe măsură ce corpul său se scufundă. Și-a dat seama că un obiect scufundat într-un lichid dislocă un volum de apă egal cu volumul acelui obiect, în cazul de față chiar corpul său. A încercat să facă același lucru și cu coroana să vadă dacă poate afla dacă este făcută doar din aur sau nu.

Informațiile primite de la Regele Hieron l-au ajutat în rezolvarea problemei iar răspunsul a venit de îndată. Coroana era mai puţin densă decât aurul, dar mai densă decât argintul. Concluzia era că meșterul făurar a amestecat aurul și argintul pentru a realiza coroana.

Entuziast să împărtășească marea sa descoperire Regelui, acesta a sărit gol pușcă din cadă și a fugit spre palat. Un singur lucru a omis, faptul că era dezbrăcat, dar în acel moment marele fizician striga prin Siracuza în gura mare: „Evrika!” (n.n. – „Eureka!” în limba elenă, cuvânt care înseamnă „am descoperit!”).

evrika