Home » Tehnologie & Știinta » Descoperire rară! Ce au găsit arheologii într-un mormânt egiptean. Nici lor nu le-a venit să creadă

Descoperire rară! Ce au găsit arheologii într-un mormânt egiptean. Nici lor nu le-a venit să creadă

Cojocaru Cristian / 10.12.2021, 12:31
Descoperire rară! Ce au găsit arheologii într-un mormânt egiptean. Nici lor nu le-a venit să creadă

De-a lungul timpului, arheologii au condus săpături care au scos la suprafață detalii despre vechile civilizații. Aceste săpături continuă să fie făcute, iar oamenii de știință descoperă noi detalii despre modul de viață al oamenilor din Antichitate. Află ce descoperire rară au făcut arheologii într-un mormânt egiptean, lucru care i-a surprins până și pe ei.

Descoperire rară făcută de arheologi

Arheologii continuă să scoată la suprafață detalii care dezvăluie noi piste despre civilizațiile antice. Astfel, aceștia au descoperit rămășițele a trei egipteni antici: un bărbat, o femeie și un copil. Cei trei au fost înmormântați cu niște folii de aur asemănătoare unor limbi. Cel mai probabil acest lucru i-ar fi ajutat să comunice cu zeii în viața de apoi, după cum a afirmat Ministerul Egiptean pentru Turism și Antichități.

Locurile de veci au fostă găsite unul lângă celălalt. Totuși, se pare că unul dintre morminte care a fost jefuit de hoți conținea rămășițele femeii și ale unui copil de 3 ani, având un sarcofag din calcar și un capac în formă de femeie, potrivit Ahram Online. Mormântul bărbatului care aparține din cea de-a 26-a dinastie, 664 – 525 î.Hr., perioadă cunoscută și subt numele de Saite, nu a fost călcat de hoți.

„Acest lucru este foarte important, pentru că este rar să găsești un mormânt complet sigilat”, a declarat Esther Pons Mellado, co-director al misiunii arheologice Oxyrhynchus, pentru The National, un ziar care acoperă Orientul Mijlociu.

Cercetătorii de la Misiunea Arheologică Oxyrhynchus, condusă în comun de Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților și Universitatea din Barcelona, ​​au făcut descoperirea la situl arheologic Oxyrhynchus, lângă orașul modern El Bahnasa, la aproximativ 160 de kilometri la sud de Cairo.

descoperire rară
In interiorul mormintelor au fost descoperite limbi din aur

Limbi de aur găsite în morminte

Oxyrhynchus a fost capitala celui de-al 19-lea nome, sau provincie, din Egiptul de Sus, potrivit site-ului web al misiunii. Acest loc este cunoscut pentru papirusurile Oxyrhynchus, regăsindu-se greaca veche, latina și alte limbi scrise pe sute de mii de papirusuri care datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr.

Cele două morminte noi se adaugă la istoria capitalei antice. Mormântul bărbatului conținea o mumie îngropată într-un sarcofag de calcar cu un capac în formă de bărbat, precum și patru borcane canopice concepute pentru a ține organele decedatului, amulete și inclusiv un scarabeu, mărgele verzi și aproximativ 400 de figurine funerare, cunoscute sub numele de ushabti, lucrate artizanal din faianță sau ceramică glazurată, după cum a raportat The National.

Identitățile bărbatului, femeii și copilului sunt necunoscute, dar arheologii speră că săpăturile în curs vor dezvălui mai multe indicii. Este pentru a doua oară în acest an când arheologii au găsit limbi de aur în mormintele egiptene antice. În ianuarie, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat descoperirea unei mumii veche de 2.000 de ani, cu o limbă de aur, la Taposiris Magna, un sit arheologic de pe coasta mediteraneană a Egiptului. Poate că acel individ a primit o limbă de aur pentru a-l ajuta să vorbească în viața de apoi, în special unei zeități precum Osiris, după cum a transmis anterior Live Science.